Zo maak je je bedrijf toekomstbestendig

Éen op de 6 ondernemers is na vijf jaar geen ondernemer meer. Wat kan je het beste doen om je bedrijf toekomstbestendig te maken? Onze expert Garcia Stans geeft je haar tips.

Onze expert: Garcia Stans

Garcia wil jou als vrouwelijke ondernemer helpen om je cijfers te begrijpen, om jouw angst en onzekerheid voor finance te laten verdwijnen en je money mindset te verbeteren. Garcia snapt cijfers én de issues die veel vrouwen daarmee hebben. Daarom is zij onze expert en pakt zij in de rubriek 'It's all about the Money' de vragen op die met financiën te maken hebben.

Leestijd: 2 minuten

60% van de zelfstandige zonder personeel stopt er na 5 jaar mee. Zelfs bijna 30% al na het eerste jaar ( bron : CBS). Als we het concreet maken: van de 10 ondernemers die jij nu volgt op social media, zijn er 6 die geen ondernemer zijn over 5 jaar.

Geen leuk bericht, maar toch is het realiteit. Ik zie het ook om me heen. Ondernemers die vol enthousiasme beginnen, grootse plannen hebben en dan na 1 of 2 jaar ermee stoppen. Niet genoeg winst, veel te veel tijd kwijt, klanten komen niet. Dit zijn maar een paar redenen waarom dit gebeurt.

Hoe kan je ervoor zorgen dat dit jou niet gebeurt.

1. Financiën

Hier lopen de meeste ondernemers op stuk. Financiën wordt al vaak gezien als iets wat je moet doen. Bonnentjes inlezen, boekhouding doen. Het liefst wordt er zo min mogelijk geld en tijd in geïnvesteerd.

Terwijl jouw financiën het belangrijkste zijn in je onderneming. Zonder geld draait je onderneming niet en kan jij jezelf niets uitbetalen.
Je administratie op orde hebben is een ding, maar je administratie is het verleden.

De magic van Finance ligt in de toekomst. Hoe loopt je geldstroom in de toekomst, levert die ene service nu wel echt wat op, wat is je financieel plan. Welke acties moet je nemen om je bedrijf te laten groeien.

Jouw financiën zijn het belangrijkste in je onderneming

Dan kan je toekomstgericht denken en maak je je bedrijf ook in de toekomst financieel gezond.

2. Gok niet op 1 ding

‘1’ is het gevaarlijkste nummer van het ondernemen. Als jij maar 1 verdienmodel hebt, 1 manier om aan klanten te komen, 1 leverancier hebt, 1 social media account waar je jezelf promoot… je begrijpt het wel.

Blijf niet vasthouden aan dat ene wat je nu succes brengt. Blijf zoeken naar een tweede verdienmodel, manier van klanten binnenhalen.

3. Blijf je vernieuwen

De wereld verandert en jij mag als ondernemer ook mee veranderen. Kijk wat er gebeurt in je omgeving . Niet alleen technisch ontwikkelingen, maar ook waar mensen behoefte hebben in jouw branche. Wat je nu succes brengt, is geen garantie voor de toekomst.

Je mag als ondernemer mee veranderen

Dit zijn slecht 3 punten waar je alert op moet zijn tijdens je ondernemerschap. Wees niet 1 van die 6 ondernemers die na 5 jaar stopt, maar juist een van de 4 ondernemers die na 5 jaar nog groeit en bloeit.

Ook in deze rubriek?

Heb jij ook een vraag over geld? Garcia helpt je graag verder dus stuur je vraag zeker in via redactie@feemonline.nl

Ook boeiend

Meepraten over dit onderwerp?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van neem wekelijks in je mail?