Zo creëer je een goed netto salaris voor jezelf

Onze expert: Ilona Dieleman, eigenaar Flex Your Profit

Ilona is winstadviseur en helpt vrouwen om financieel onafhankelijk te zijn. Om dat te bereiken heb je een stevig financieel fundament nodig. Het probleem is dat je ondanks een mooie omzet, minder winst draait met gevolg een te laag salaris voor jou. Hierdoor voel jij je niet gewaardeerd voor de inspanningen die je doet. Het kan toch niet zo zijn dat jij de slechtst betaalde werknemer bent van jouw bedrijf? Ilona begrijpt én weet dat groeien pijn kan doen. Als gecertificeerd Profit First Professional heeft ze al tientallen vrouwen geholpen op een gezonde manier te groeien zonder financiële concessies te doen. Voor FEEM Magazine zet ze haar beste tips elke maand op een rijtje.

Leestijd: 2 minuten

Het is druk in de BTW maand en ik verwerk de administratie van een klant. “Het gaat prima hoor, er komt veel geld binnen!” zei ze nog. Haar omzet groeit, maar haar kosten ook. Onderaan de streep blijft er dus minder over. Als ik kijk hoeveel ze zichzelf uitbetaalt, wordt mijn eerst gedachte werkelijkheid. Ze is vrijwilliger geworden van haar eigen bedrijf.

Salaris

Je bent ondernemer geworden met een bepaald doel: vrijheid, je eigen keuzes maken, alleen maar leuke klanten… vul maar in. In mijn vorige artikel (een ton omzet is geen ton winst) kaartte ik het ook al aan: ik zie het vaker bij ondernemers die explosief groeien dat de kosten in hetzelfde tempo of nog harder meegroeien. Gevolg: er blijft minder over.

Toen in je loondienst was had je zekerheid. Tegen het einde van de maand kreeg je netjes jouw salaris uitbetaald. Uiteraard deed je daar ook je best voor, maar als je eens je dag niet had, een paar dagen ziek was, of vakantie had kreeg je alsnog hetzelfde bedrag uitbetaald.

Toch koos je voor het ondernemerschap. Met deze keuze maakte je toch niet de keuze om te gaan werken voor een lager netto salaris?

Tarief

Wat ik in de praktijk veel zie ik dat ondernemers geen idee hebben welke tarief ze moeten vragen. Ze rekenen: uren, wat kosten, btw er bovenop en je uurtarief is geboren. Dit is vaak gebaseerd op gevoel en niet op feiten.

Jouw tarief moet niet alleen voorzien in jouw salaris, maar bevat veel meer componenten:
– Netto salaris
– Pensioen
– Arbeidsongeschiktheidsvoorziening
– Jouw vrije dagen
– Jouw vakantie
– Jouw ziekte dagen
– Jouw studie dagen
– Jouw lummel dagen

En wat dacht je van alle overige tijd die je niet 1 op 1 aan de klant kan doorbelasten maar die je wel betaald wilt hebben: netwerken, kennismakingsgesprekken, administratietijd, offertes uitwerken, marketing & social media enzovoorts.

Aanpak

Hoe pak je dit nu aan? Hoe kom je tot de berekening van jouw salaris. Breng hiervoor het volgende in kaart:
1. Wat zou je jaaromzet zou kunnen zijn?
2. Wil je een buffer wil aanleggen?
3. Welk minimaal aan salaris wil jezelf uitbetalen?
4. Hoeveel geld zet je opzij voor pensioen en arbeidsongeschiktheid?
5. Met welke kosten krijg je te maken?

Nadat je dit op een rij hebt gezet is het tijd om je uren in kaart te brengen:

  • Hoeveel werkbare dagen heb je per jaar?
  • Hoeveel vakantie dagen heb je per jaar?
  • Hoeveel ziekte dagen heb je per jaar?

Je weet nu hoeveel werkdagen je per jaar beschikbaar hebt.
Dan is het de vraag of je full-time of part-time werkt. Dit bepaalt vervolgens hoeveel beschikbare werkuren je hebt op een jaar.

Nu moet je nog rekening houden met het aantal studie dagen per jaar, uren voor marketing/ verkoop, strategie & ontwikkeling, administratie en overig.

Uiteindelijk weet je hoeveel uren je werkt in een jaar, en wat jouw bruto uurtarief is. Van dit uurtarief moet je ook de belastingdienst nog betalen.

Inzicht

Ben je tevreden met de uitkomst? Gefeliciteerd! Je bent goed bezig.

Niet tevreden? Dan is het tijd om aan de knoppen te draaien. Meer omzet? Minder kosten? Je tijd anders indelen?

Dat zijn de volgende stappen. Deze bewustwording is het begin.

Ook in deze rubriek?

Heb jij ook een vraag over geld? Ilona helpt je graag verder dus stuur je vraag zeker in via redactie@feemonline.nl

Ook boeiend

Meepraten over dit onderwerp?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van neem wekelijks in je mail?