Inhoud van dit artikel
Energie volgt aandacht
Dat heb je vast eerder gehoord. Waar geef jij je aandacht aan? Dat kan namelijk misgaan. Laat ik hiervan een persoonlijk voorbeeld met je delen.
Ik was niet tevreden met mijn situatie. Er waren veel ‘dingetjes’ die ik graag anders wilde. Toch lukt het mij niet om er verandering in te krijgen. Daarom besloot ik om een week bewust te zijn van mijn aandacht. Waar gaf ik aandacht aan? Je voelt hem al aankomen. Ik gaf aandacht aan de dingen die ik anders wilde. Ik gaf geen aandacht aan de gewenste situatie, maar ik gaf mijn aandacht aan de niet gewenste situatie. En daarmee lekte mijn energie in rap tempo weg.
Ik gaf aandacht aan de dingen die ik anders wilde.
Wat gebeurt er als je energie in een rap tempo wegebt? Je voelt je moe, futloos en uitstelgedrag wordt je beste vriend. Doordat je niet in een actiemodus komt, doe je veel minder en gebeurt er dus ook heel weinig in positieve zin. Het is een simpel principe maar waarom lekt je energie dan toch weg? Als je weet wat je doet dan kan je het lek toch dichten?
Klopt helemaal!
Maar dan moet je eerst bewust zijn van je gedachten en het gevoel dat je gedachten je geven. Daarna kun je bewust worden van je gedrag dat daarop volgt. Omdat dit gevoel voor je brein normaal en prettig aanvoelt, zie je vaak je eigen destructieve gedrag niet.
Zo werkt dat in je brein
Je brein zit vol verbindingen. Stel je een wegennetwerk voor. Als je een nieuwe actie doet dan maakt je brein een nieuwe verbinding. Een nieuwe weg zeg maar. Hoe vaker je deze nieuwe actie doet, hoe dikker dat die verbinding/weg wordt. Een nieuwe verbinding is als een paadje over het gras, pas als je vaak genoeg dezelfde route loopt ontstaat er voorzichtig een spoor en uiteindelijk wordt dit spoor een olifantenpaadje. Een paadje van de kortste route.
Met een razend tempo ga je over deze weg.
Maar als je al vanuit je jeugd bepaald gedrag vertoont, dan zijn deze verbindingen mega sterk. Met een grote bocht om dit olifantenpaadje van de kortste weg heen heb je dan al een snelweg in je brein aangelegd. Met een razend tempo ga je over deze weg. Je brein wil graag de gemakkelijkste route nemen. Het olifantenpaadje is dan wel de kortste route naar resultaat maar de snelweg is gemakkelijker te bereiken en gaat veel sneller.
Als jij een adres intypt in je navigatiesysteem kiest hij vaak niet de kortste weg maar voor de snelste weg. Zo werkt dat ook in je brein. Je moet een nieuwe weg vaak belopen voordat het een stevig pad wordt dat goed begaanbaar is. Dan is ineens de kortste route ook de snelste route. En dus voor je brein de meest voor de hand liggende route.
Gedragsverandering
Voorbeeld: Stel, je wilt graag vroeg opstaan omdat jouw productiviteit in de ochtend groot is. Een uurtje extra in de ochtend voelt als drie uur extra op een dag. Wie wil dat nu niet Maar je hebt jezelf een ander verhaal verteld. Jij hebt jezelf wijs gemaakt dat je geen ochtendmens bent. En als je dit verhaal vaak tegen jezelf vertelt of een ander vertelt het jou en jij gelooft het, dan is het waar. Je legt hierdoor verbindingen die jou bewijzen dat je inderdaad geen ochtendmens bent.
Je wekker een uur eerder zetten voelt dan als een enorme straf. Misschien niet als je ’s avonds met je gezonde verstand jezelf hebt overtuigd dat je dit extra uurtje graag wilt. Maar als de wekker vroeg in de ochtend gaat rammelen dan komt je hele lichaam in opstand. Je vertelt jezelf, zie je nou wel, ik ben geen ochtendmens. Je vertelt jezelf het verhaal dat je het toch hebt geprobeerd, je zet je wekker uit en je draait je nog een keer om.
Je brein neemt de snelweg
Zelfs al wil jij eigenlijk = een olifantenpaadje aanleggen voor de kortste route naar resultaat. Je brein is gewend aan de snelweg, en die weg voelt dus veel comfortabeler en effectiever. Dit heeft je brein altijd zo gedaan en dat heeft je toch mooi gebracht waar je nu bent.
Je moet dus nog vele keren door je weerstand heen voordat je een begin kunt maken aan dat olifantenpaadje. Om dat te kunnen doen moet je verlangen groot genoeg zijn. Zonder verlangen verliezen de nieuwe verbindingen het van de sterke oudere verbindingen.
Tip: kom binnen twee seconde in actie! Dan snij je de weg naar de snelweg af en kom je op je olifantenpaadje.
Werken aan je ambitie
Als jij aandacht geeft aan de ‘verkeerde’ dingen maak je de verbindingen over deze ‘verkeerde’ dingen sterker en sterker en zal je brein dus heel graag deze ‘verkeerde’ verbinding blijven gebruiken. Maar als je iets anders wilt, dan ben je steeds weer teleurgesteld omdat je niet door die weerstand heen komt. Het blijft mislukken omdat je de ‘verkeerde’ wegen blijft gebruiken. En die teleurstelling kost je energie en daardoor houd je vriend ‘uitstelgedrag’ je weer gezelschap.
Nieuwe wegen aanleggen vraagt daarom om ambitie!
Wie zijn dan de mensen die ambitie als hard en zakelijke beschouwen?
Zij verblijven liever in hun waarheid.
Hoe kijken mensen die geen behoefte hebben om het beste uit zichzelf te willen halen naar jou? Zij hebben misschien het gevoel dat jij hard en zakelijk bent omdat je bereid bent om uit je comfortzone te stappen om je doelen te verwezenlijken. En dat is voor deze groep een brug te ver. Zij verblijven liever in hun waarheid. De waarheid van de snelwegen in hun brein. En zolang ze geen andere verlangens hebben zullen ze ook geen energie lekken. Ze voelen zich comfortabel en gelukkig, precies zoals het is.
En daar is niets mis mee!
Maar jij wilt zelf je wegennet aanleggen. Jij wilt je verlangen waarmaken en daar wil je voor werken. Het enige wat je nodig hebt is dat je verlangen groot genoeg is om de weerstand te doorbreken.
Ik ga je in mijn blogs de instructie delen om je ambitie waar te maken door je brein voor je te laten werken in plaats van tegen je.
Mooi Artikel van Jolanda, Damsma. Verhelderend en leerzaam. Bijzonder hie we vaak ons zelf voor de gek houden, uit angst voor verandering. Ons reptielen brein heeft veel invloed op ons denken en doen. Als je je bewust daarvan bent kun je het sturen, jolanda heeft daar mooie tools bij ontwikkeld. Al veel van geleerd.
Bedankt voor je bericht Kim. Jezelf voor de gek houden kan dus ook voor je werken. Hoe cool is dat?
Mooi artikel Jolanda. Met veel plezier gelezen. Veel herkenning, dat natuurlijk ook.
Persoonlijk en ook zakelijk. Het brein is een cadeau maar kan je ook enorm frustreren.
Bedankt voor je inzichten.
Hoi Jeannette, leuk dat je reageert. Bedankt voor je compliment. Het brein is een groot cadeau, maar als je niet helemaal helder hebt hoe je brein werkt, (en zelfs dan nog) kan het inderdaad enorm frustreren. #eens
Maar hoe tof is het dat je brein maakbaar is. Dat je het zelf kunt herprogrammeren. Waanzinnig toch?