Boekbespreking

Yin en yang in je bedrijf

Leestijd: 3 minuten

Eeuwenlang heeft de mannelijke energie de boventoon gevoerd in onze maatschappij. Die dominantie heeft gezorgd voor een gebrek aan balans, van de onderdrukking van het vrouwelijke in de maatschappij. In onszelf. In ons leven en in ons werk. Het heeft veel problemen veroorzaakt. Problemen die binnen ieder van ons verankerd zijn. De vrouwelijke krachten zijn eeuwen onderdrukt geweest, en nog. Het doen, de actie, en het denken werden en worden als superieur gezien. En daardoor staan we altijd in de actie-stand, waardoor de vreugde uit ons is weggeëbd.

Het doen, de actie, en het denken  worden als superieur gezien

De vele burn-outs hebben ons inmiddels wel laten zien: met alleen pushen en doorduwen kom je er niet. De vrouwelijke energie heb je nodig om alles in balans te brengen. Yin en yang, ze zijn er niet voor niets allebei. Ik wil je daar een mooi voorbeeld van geven.

Je wilt een pot theezetten. Eerst kom je op het idee: ‘ik heb zin in een kopje thee’. Dat is de inspiratie, het ontvangen, een vrouwelijk aspect. Wat daarop volgt is actie, je beweegt je lijf naar de keuken en zet de waterkoker aan, of misschien heel ouderwets, je zet een pan water op het vuur. Die benodigde actie is een mannelijk aspect. Dan wacht je tot het water kookt, dat is weer vrouwelijke energie. Beide zijn nodig voor het proces, het wachten en de actie. Als het water heeft gekookt, dan giet je het water in je theepot of in je kopje, je handelt en gebruikt daarvoor je lichaam, je armen en handen. De volgende stap is dat je de thee laat trekken. Wederom een moment van rust, van afwachten in anticipatie. Je gaat straks lekker genieten van je warme kop thee. Het wachten hoort erbij. Je zet de thee op tafel en gaat zitten. Hier breng je de mannelijke en vrouwelijke aspecten samen: je gaat er lekker voor zitten en geniet van de geur, de smaak, het hele gevoel brengt rust. Je gebruikt je armen en je vingers. Die leg je misschien om de kop heen om je handen ook te warmen.

We zijn echter vergeten dat dit een heel proces is. We realiseren ons niet dat wachten dat proces compleet maakt.

Zoals het werkt bij het zetten van een pot thee, zo werkt het ook in je business. Die momenten van rust, afwachten, laten trekken, en voelen zijn zo belangrijk voor de manifestatie van wat je wilt creëren. Het proces van toelaten en pauze nemen is essentieel bij manifesteren of creëren. Het is een energetisch wet.

Het proces van toelaten en pauze nemen is essentieel

Maar we kunnen dit niet goed meer: het wachten, het toelaten, het als het ware ‘laten trekken’ van het project. Want zodra we iets voor elkaar hebben, schieten we direct door naar de volgende actie. Steeds meer mensen worden zich bewust  van de noodzaak van de balans, maar het toepassen van deze principes in je leven en business is een hele klus, omdat we nu eenmaal zo zijn geprogrammeerd dat actie belangrijker is dan het afwachten.

We denken: als je wat doet komt er resultaat. En dat is gedeeltelijk waar natuurlijk.

Echter, zodra je leert de vrouwelijke energieën meer toe te laten, pas dán geef je het universum de kans om je plannen tot rijping te laten komen. Je projecten groeien dan organisch, zoals een plant ook natuurlijk groeit zonder pushen. Eerst is er een zaadje, of de energetische blauwdruk. Dan volgt de architectuurfase. En daarna pas de actie van het bouwen. Als je zo gaat werken, dan laat je het universum jou veel vollediger ondersteunen, en zelfs voor je werken.

Het mooie is: dat is wat het universum het liefste wil, maar dit moet je eerst toelaten.

Als je leert om afgestemde actie te ondernemen, vanuit je intuïtie, in plaats vanuit een moeten of de automatische piloot, dan wordt het leven pas echt magisch. Trust me, dan komt je bedrijf en komt je leven echt tot volle bloei.

7 REACTIES

  • Wat fijn Bregje dat je je realiseert dat je inderdaad vaker mag gaan zitten met dat kopje thee en je gewoon bewust mag zijn van het proces! Gewoon heerlijk om te doen. En het zal energetisch effect hebben op alles wat je daarna doet die dag. ; – )

  • Leuk om te horen Marloes. We denken meestal dat we al in de wachtstand staan, en dan mogen we toch nog meer vertragen. Het gaat tegen ons gevoel in, maar manifestatie kan veel beter plaatsvinden als je vertraagd, geniet, en even de boel de boel laat. Dan kan de magie zijn werk gaan doen.

  • Hi Marloes,

   Ik zie dat de reacties op dit stuk bij mij in de spam terecht kwamen.
   Interessant dat ik het nu zie, want ik begin een yin en yang membership in februari. ; – )
   Hoe gaat het inmiddels met de balans en ga je echt meer in de wachtstand?

   Béatrice

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?