Kennisartikel van een verschilmaker

Wil je beter leren voelen? Dit is stap 1.

In deze tijd waarin ratio nog erg aanwezig is, wordt de roep om meer te leven vanuit gevoel steeds groter. Steeds meer mensen hebben er behoefte aan om in verbinding te komen met eigen emoties. Dan gaat het dus om leren voelen. Het is een hele mooie en fijne ontwikkeling, want als we meer vanuit gevoel leven en verbinding maken met onze emoties dan zorgen we goed voor onszelf en voor onze omgeving. Maar hoe werkt dat dan? Hoe maak je nou verbinding met je gevoel en je emoties? Hoe weet je nou wat jouw behoeften zijn en hoe je die op een prettige manier kan uitdragen? In dit artikel deel ik een eerste stap met je.

Leestijd: 2 minuten

Waar vind je antwoorden op deze vragen? Een andere kijk.

De hoofdvraag is dus: hoe kun je leren voelen? Een actuele vraag. Het antwoord is dichterbij is dan je wellicht denkt.

Laten we eerst eens kijken naar wat de beste en eerste plek om op zoek te gaan naar deze antwoorden. Als je nog eens goed kijkt naar deze vragen dan zie je dat ze enkel jou aangaan. De eerste stap is dus om tijd met jezelf door te gaan brengen.
Dit kan natuurlijk op diverse manieren. De bekendste zijn meditatie en yoga.

Ik wil je uitnodigen op het om een andere manier te doen.
Namelijk door het ervaren van lichaamswerk en lijfkracht.
Simpelweg door in beweging te komen maak je gebruik van jouw lichaam. Waarom is dat zo belangrijk? Je lichaam is de sleutel tot het ontrafelen van bovenstaande vragen.

Waarom is bewegen belangrijk om te leren voelen?

Je lichaam is de plek waar gevoel en emoties te ervaren zijn en door te bewegen maak je contact met je lichaam. Bedenk maar eens dat de oermensen vroeger helemaal geen gesproken taal hadden. Dat een pasgeboren kind enkel lichaamstaal heeft en dat we nog altijd onbewust gericht zijn op de lichaamstaal van anderen. Ons brein richt zich daar altijd op. Onze ogen worden ook in verband gebracht met onze ziel. En dus met onze emoties en gevoelens.

Ik adviseer je om vaker te bewegen. En bewegen mag je ruim nemen. Zorg er wel voor dat je gevarieerd beweegt. Dansen is bijvoorbeeld een hele goede manier. Wandelen en fietsen minder. Dit zijn namelijk eenzijdige bewegingen. Maar een combinatie van beiden is weer prima.

Zo kun je leren voelen door middel van bewegen

Dans of beweeg bij voorkeur met ogen en/of oren gesloten. Op deze manier schakel je de belangrijkste zintuigen uit. Deze zintuigen zijn altijd bezig met wat er om je heen gebeurt. Maar als je ze afsluit, dan voel je beter wat er binnenin gebeurt.

Ook interessant voor jou: Drie mindfulness oefeningen om je stemming te verbeteren.

 

Wat ga je vervolgens voelen? Dat is bij iedereen anders.

Het gaat erom dat je alert bent op wat je opmerkt in en aan je lijf.
Voel eens wat er fysiek gebeurt.
Hoe bewegen je armen? Hoe bewegen je benen?
Wat doet je ademhaling?
Wat voel je aan sensaties in je lichaam?

Dit is simpelweg is de start voor het ervaren van andere gevoelens of emoties. Nog beter leren voelen komt daarna vanzelf op gang. Maar het start met bewegen. Ben dan maar gewoon eens nieuwsgierig wat er dan gebeurt.

Belangrijk: je beweegt in dit geval niet om lichamelijke fitter of gezonder te worden. Dus het gaat niet om kracht of uithoudingsvermogen. Je beweegt om meer in verbinding met jezelf te komen.

Door letterlijk te bewegen komen andere zaken ook in beweging. Zo maak je bijvoorbeeld nieuwe verbindingen aan in je brein. Je activeert hiermee dus je creativiteit en oplossend vermogen!

Je lichaam is gemaakt voor veel en gevarieerd bewegen. Ons lichaam is niet veel anders dan dat van onze voorouders, de jagers & verzamelaars. We zijn dus in staat om te klimmen, kruipen, rennen en springen. Je mag natuurlijk als je voorouders gaan bewegen maar dit hoeft niet. Zolang als je maar met variatie beweegt.

Veel plezier met deze mooie ontdekkingstocht met je lichaam en naar jezelf!

Diderik Dellebeke
Diderik Dellebeke
Met zijn broer samen vormt hij de Flowbrothers. Een samenwerking die zich erop richt om anderen hun eigen lijfkracht te laten ervaren. Hij houdt ervan om mensen te ontmoeten in hun lijfkracht, zonder het 'moeten'. Verbinding maken met zichzelf is voor hem essentieel om een optimale verbinding te maken met een ander. Voor FEEM Magazine deelt hij over zijn expertise van deze lijfkracht.

Verschilmakers Vertellen

In de rubriek 'Verschilmakers Vertellen' vind je persoonlijke visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, gedrag en leiderschap. Zij begeleiden jou bij het leiden van je eigen, echte leven zodat je werkt en leeft op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

Meer van deze Verschilmaker

Verhalen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in