column

Wie is de mol?

Leestijd: 2 minuten

Elke zaterdagavond stipt om vijf voor half negen zitten wij thuis klaar voor het programma van de week: “Wie is de mol?”. Druk wordt er gespeculeerd over de vraag wie er kandidaat is en wie de veel besproken mol. Er is zelfs een poultje opgezet. De zoektocht naar de mol, die ondergronds alles probeert te saboteren, is voor ons een verbindende factor.

Regelmatig leidt molgedrag in ons gezin tot frustratie of erger zelfs. Er is altijd wel een mol onder ons die hele gewone processen tot iets nodeloos ingewikkelds maakt. Van onvindbare scheenbeschermers, sleutels en telefoonopladers tot een uitgezette wasmachine. Overigens is er voor bijna elke mollenstreek uiteindelijk een logische verklaring, of blijkt een mollenstreek geen mollenstreek te zijn.

Uiteindelijk is voor bijne elke mollenstreek een logische verklaring.

Tijdens een mediationgesprek laatst op mijn kantoor lukte het twee ouders niet om tot afspraken te komen over hun kinderen. Beiden waren er heilig van overtuigd dat hun kinderen bij de andere ouder geen of nauwelijks regels hadden, en dit zorgde voor grote problemen. Elke keer als de kinderen terugkwamen, gaven zij aan bij de andere ouder veel later naar bed te mogen of een veel langere schermtijd te hebben. De ouders waren boos op elkaar en gaven elkaar de schuld van het gedrag van hun kinderen.

Ik hoorde de twee een tijdje aan en constateerde dat hun kinderen dan in ieder geval bij ieder van hen laat naar bed mochten. Boos keken ze mij aan, dat was zeker niet het geval, dat hadden ze niet gezegd. Het duurde maar even voordat beide ouders elkaar vragen gingen stellen over wat de regels bij de ander dan waren. Snel werd duidelijk dat die regels niet veel van elkaar verschillen. De kinderen hebben ons tegen elkaar uitgespeeld, zo was hun conclusie. Je zou ook kunnen zeggen dat jullie kinderen hun grenzen hebben opgezocht omdat niet duidelijk was waar die van jullie als ouders liggen, zei ik.

De ouders hebben nu goede afspraken gemaakt, die helder zijn voor hun kinderen maar ook voor hen zelf. En zo zie je maar, dat een beetje “mollen” soms best werkt..!

Sietske Verbraak
Sietske Verbraak
Sietske houdt van ondernemen, maar hoe doe je dat als moeder van vier en een tomeloze ambitie? Waar legt zij haar prioriteiten en hoe geef zij ruimte aan haar ondernemerschap en creativiteit in de waan van alle dag? Samen met haar compagnon heeft zij Snikkenburg Verbraak Advocaten en als Mammalegal schrijft zij blogs. In haar columns gunt Sietske ons een kijkje in haar dynamische leven.

Ook boeiend

Meer columns

MEEST BEKEKEN

Hoe je dromen waarmaakt

3
Barack Obama antwoordde dat dit deels te maken had met het vasthouden aan het toekomstperspectief, de lange termijn dus en niet de korte termijn....
Yvonne van Balkom vrouwelijke ondernemers

Femininiteit: meer waardering cruciaal.

3
Meer waardering voor femininiteit is cruciaal voor een evenwichtigere wereld In dit artikel onderzoek ik: ~ Meer waardering voor femininiteit blijkt cruciaal te zijn voor een...
Foto gelijkwaardige uitwisseling: door CihatDeniz via Canva

Een gelijkwaardige uitwisseling zorgt voor een gezonde relatie

38
Moneymindset, geldgevoel, geef het beestje maar een naam. Waar het op neer komt is dat zolang geld voor jou een nare bijsmaak heeft, het...

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?