Van de redactie

“Werkgeluk ervaren kan je leren,” zegt werkgelukdeskundige.

Ervaar jij geluk in je werk? Oftwel: werkgeluk? Volgens werkgelukdeskundige Veronique Kilian hoef je je er niet bij neer te leggen als je het niet ervaart, want 'het is te leren'. In dit artikel deelt ze een krachtige oefening met ons die bijdraagt aan één van de 25 gelukscompetenties die nodig zijn om zelf de regie te nemen over je eigen werkgeluk.

Leestijd: 2 minuten

Werkgeluk is hét lievelingsonderwerp van Veronique Kilian. Ze is onder andere opleider van Werkgelukdeskundigen (Chief Happiness Officers) en Teamflow-coaches. Ze helpt teams om met plezier en flow te werken. Daarbij maakt ze gebruik van taoïstische vitaliteitskunde. In haar tweede boek ‘Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties’ onderbouwt Veronique 25 competenties die bijdragen aan geluk, haar zogeheten ‘gelukscompetenties’. Door het aanleren van deze 25 vaardigheden kun je geluk leren, volgens de auteur.

Haar definitie van geluk:

Geluk is het vermogen om positieve emoties te voelen

“Positieve emoties kunnen voelen is de opstap naar het krijgen van meer regie over je eigen geluk,” licht Veronique toe. “Ook in diepe dalen kun je geluk ervaren. Dat is er niet alleen als je blij bent, want ook troost is bijvoorbeeld een positieve emotie. Maar dan moet je wel het vermogen hebben of ontwikkelen om die postieve emoties te ervaren. Daar gaan de gelukscompetenties over.”

~ Een van de 25 competenties voor werkgeluk is zingeving. Is zingeving en geluk hetzelfde?
Nee. Je kunt ook heel erg gelukkig zijn door hele zinloze dingen. Dus dan hangt het er vanaf wat je verstaat onder zingeving.

~ Kun je wél zingeving ervaren zonder geluk te ervaren?
Soms doe je dingen die qua zingeving en betekenisgeving heel groot zijn, maar niet iedereen voelt er wat bij. Dan is mijn vraag: voel je je dan gelukkig? Want als je het vermogen niet hebt om te voelen, dan wordt dat heel lastig.

~ Wat is voor dit ‘voelen van geluk’ het belangrijkste handvat wat je kunt geven?
Een mooie oefening is ‘de innerlijke glimlach’. Het is een glimlach van onvoorwaardelijke liefde, want die glimlach houdt zich niet bezig met wat je denkt en hoe je je voelt.

~ Hoe gaat die oefening?
Laten we ‘m meteen even doen!

~ Maar wat als iemand het dus lastig vindt om te voelen. Is deze oefening dan ook geschikt of is dit meer voor ‘gevorderden’?
De meeste mensen kunnen dit. Daarom is deze oefening zo fijn en krachtig. Deze oefening helpt je naar een andere hersengolflengte. Je energie wordt anders.

~ Waarom is dat belangrijk voor ons werkgeluk?
Een van de 25 gelukscompetenties voor werkgeluk gaat over het vermogen om te ontspannen. Deze oefening is een van de manieren om dat te doen.

~ Vervolgens gaat het er dus om dat je zo’n oefening regelmatig doet?
Deze oefening komt uit de Tao. En als je deze oefening vaker doet, noemen ze dat ‘zachte ogen’. Je krijgt er zachte ogen van, want je gaat uit het oordeel.

Benieuwd naar meer handvatten en de 25 gelukscompetenties? Het volledige interview is beschikbaar voor leden van de FEEM Community. Je bent welkom om lid te worden. Of neem contact op met Veronique Kilian.

 

Meer verdiepende artikelen

Verhalen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in