Welke financiële potjes heb je nodig als ondernemer?

Onze expert: Garcia Stans

Garcia wil jou als vrouwelijke ondernemer helpen om je cijfers te begrijpen, om jouw angst en onzekerheid voor finance te laten verdwijnen en je money mindset te verbeteren. Garcia snapt cijfers én de issues die veel vrouwen daarmee hebben. Daarom is zij onze expert en pakt zij in de rubriek 'It's all about the Money' de vragen op die met financiën te maken hebben.

Leestijd: 2 minuten

Ik zie in de praktijk vaak dat ondernemers niet zo goed weten wat ze moeten doen met het geld dat op hun bankrekening binnenkomt. Financiële potjes, ook wel: reserveringen, kunnen jou als ondernemer daarbij helpen.

In dit artikel geef ik je tips om jouw financiën goed in te richten, zodat er een stevig financieel fundament ontstaat.

Maken van potjes
Je kan al een hoop negatieve, financiële gevolgen voorkomen door het maken van potjes/reserveringen. Bij Bunq en Knab is dit heel erg fijn geregeld. Daar kan je gratis onbeperkt spaarpotjes aanmaken. Bij de ING is dit tegenwoordig ook mogelijk, maar bij andere banken gaat het over het algemeen wat moeilijker.

Ik raad ook aan om meerdere spaarrekeningen te maken vanwege twee redenen:

  • Bij een betaalrekening krijg je een pinpas en wat moet je met tig pinpassen? Dit zorgt alleen maar voor verwarring.
  • Je moet extra moeite doen om het geld dat op een spaarrekening staat, uit te geven, dus dit zorgt er vaak voor dat je het ook minder snel uitgeeft.

Buffer aanmaken
Het eerste potje dat ik aanraad om te maken, is je buffer. Je buffer is het geld dat op je rekening staat en waar je alleen aankomt wanneer het wat minder gaat. Stel dat het wat slechter gaat met je bedrijf, dan kun je jezelf alsnog salaris uitbetalen vanuit je buffer. Daardoor kun je de hypotheek of huur van je eigen huis blijven betalen. Erg belangrijk dus, want ondernemen is niet altijd één groot feest.

Een financieel potje voor belastingen
Het tweede potje dat ik aanraad, is het potje voor belastingen. Zorg ervoor dat jij jouw BTW en te betalen inkomstenbelasting apart zet. Maak hier 2 aparte rekeningen van.

  • Je BTW zet je iedere keer apart als er een betaling binnenkomt. Dit geld is namelijk niet voor jou, maar voor de belastingdienst.
  • De inkomstenbelasting is een andere belasting die je moet betalen. Die betaal je niet elk kwartaal, maar pas in het volgende jaar. Je kan ook een voorlopige aanslag hebben gehad. Dan betaal je al wel in het desbetreffende jaar, maar het uiteindelijke bedrag wordt pas in het volgende jaar bepaald. De inkomstenbelasting moet je dus ook reserveren.

Personeel
Als je personeel hebt, reserveer je een bedrag van je omzet voor de salarissen van je personeel. Deze mensen moeten altijd betaald worden!

Jouw salaris
Ook niet onbelangrijk, is een financieel potje voor jouw salaris. Als het goed is, groeit dit potje elke maand en kan jij jezelf elke maand salaris uitbetalen. Probeer zoveel mogelijk een stabiel salaris naar jezelf uit te keren. Dus keer niet uit wat er toevallig staat, maar kies voor een vast bedrag.

Investeringen in jou en je bedrijf
Het één na laatste potje is het potje voor investeringen in jou en je bedrijf. Je zet dan een percentage van je omzet apart om te investeren in een opleiding of juist in je bedrijf. Denk aan nieuwe software of een nieuw pand. Als je wilt groeien met je bedrijf, dan is investeren echt een aanrader.

Het laatste potje: het winstpotje
Het is altijd leuk om een bedrag te reserveren voor je winst. Winst is er om jezelf extra uit te keren en om zelf te bepalen wat je hiermee doet.

Waar moet ik beginnen?
Misschien denk je nu… Wat lastig, het lijkt wel wiskunde. Begin eerst eens met 3 potjes:

  • De Buffer
  • BTW
  • Inkomstenbelasting

Zet hier geld voor opzij en breid daarna langzaam uit.

Vind een manier die bij jou past, maar zorg er altijd voor dat je de belastingdienst en jezelf kan betalen. Succes!

Ook in deze rubriek?

Heb jij ook een vraag over geld? Garcia helpt je graag verder dus stuur je vraag zeker in via redactie@feemonline.nl

Ook boeiend

Meepraten over dit onderwerp?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van neem wekelijks in je mail?