Drie perspectieven op de vraag ‘moet ik wel of geen financiële doelen stellen?’

drie in de pan

Wat ontstaat er wanneer we een stelling of vraag onderzoeken vanuit drie verschillende perspectieven? Drie in de pan dus. Onderaan de pagina kun jij ook mee discussiëren. Laten we onze visie versterken, ons referentiekader verruimen en onze inspiratie laten stromen. Praat je mee?

Ayca Szapora

Ayca Szapora is neurowetenschapper. Wat kan zij zeggen over deze stelling, gezien vanuit haar breinkennis? Ayca houdt ervan om zaken te nuanceren van verschillende kanten te bekijken, en tegelijk is ze heel duidelijk in haar visie.

Hans Laurentius

Hans Laurentius is spiritueel leraar. Met zijn boeken als 'de vreugde van verlichting' en meer dan 10 andere boeken heeft hij al veel mensen geïnspireerd. Hij bekijkt onze stellingen en vragen vanuit het non-dualistische perspectief. 

Bregje Bullens

Bregje Bullens is provocatief coach / trainer en een erkend opleider in het Provocatief Leiderschap. Haar missie: voorkomen dat de mensheid naar de kloten gaat. Met liefde, humor en een goede schop onder je kont geeft zij haar visie.

Leestijd: 3 minuten

Moet ik wel of geen financiële doelen stellen?

In onze FEEM Community kwam deze vraag voorbij:

‘Meer malen heb ik gehoord dat het helpt bij het ondernemen om een financieel jaardoel te stellen. Hoeveel wil ik dit jaar verdienen? En vanuit hier te rekenen hoeveel je wil vragen voor je diensten en hoeveel diensten je wil verkopen. Ik merk dat ik dit een ingewikkelde gedachte vind. Tuurlijk wil ik geld verdienen, maar ik ben bang dat geld dan zo een hoger doel wordt waardoor ik mijn missie van waaruit ik werk uit het oog verlies. Met als resultaat dat ik dus geen jaardoel stel. Hoe kan ik hier professioneel mee omgaan?’

Hele interessante vraag!

Een vraag waarvan wij denken dat meerdere ondernemers – die willen ondernemen vanuit hun feminiene waarden en hun hart – ermee worstelen. Doelen nastreven kan al snel geforceerd gedrag in de hand werken, terwijl we juist graag vanuit flow willen werken. Doelen nastreven zorgt ervoor dat je mentaal vaak in de toekomst bent, terwijl we juist in het hier-en-nu willen zijn. Tegen beter weten in financiële plannen maken, maakt wellicht dat je dat doet omdat je denkt dat ‘het hoort’, terwijl je hart schreeuwt ‘ik wil dit niet’.

Hoe dan?

Hoe blijft je dicht bij jezelf én werk je ondertussen aan een goedlopend bedrijf? 

Vanuit FEEM Magazine zijn we samen op ontdekkingstocht. We’ve got your back.

Onze hoofdredacteur Yvonne van Balkom gaat met onze drie panelleden in gesprek. Niet vanuit het idee ‘doelen stellen is niet goed’ of ‘doelen stellen is belangrijk’ maar met een open houding zoals we van haar gewend zijn. ‘Jij denkt zo? Interessant. Vertel!’

Hierdoor zijn er drie boeiende gesprekken ontstaan die jou zeker gaan helpen om jouw visie op dit onderwerp te versterken.

Plus: praat ook aub mee in de reacties hieronder. We rise by inspiring each other!

O ja; de beelden zijn niet 100% oké; het beeld en geluid loopt niet altijd synchroon. Daar zul je even doorheen moeten kijken. Wordt aan gewerkt 🙂 Het is wat het is.

En luister je liever alles achter elkaar in de podcast?
Dat kan hier:


Dit zijn de drie perspectieven van onze panelleden in video:


Bregje Bullens, provocatief coach / trainer

Het gesprek met Bregje is heerlijk echt en oprecht. Ze heeft een zeer goedlopend bedrijf en stelt geen financiële doelen. Sterker nog; ze krijgt er kokhalsneigingen van. Je zult snel merken dat haar ‘fuck it’-mentaliteit niet is bedacht, maar dat dit voortkomt uit haar hart. Van haar horen we:

 • Bregje heeft nogal eens ‘afwijkend gedrag’ zoals ze het zelf zegt. ‘Mensen zeggen dan ‘dan kan zo helemaal niet’. Hoe gaat ze daarmee om?
 • Het verschil tussen ondernemer ‘spelen’ en ondernemer ‘zijn’.
 • Twijfel je vaak over wat je moet doen? Zeker kijken dan. Bregje geeft je vanaf minuut 18.11 een liefdevolle schop onder je kont waardoor je twijfel als sneeuw voor de zon verdwijnt.
 • Maar, wel of geen doelen stellen dus? Op minuut 20 is ze daar heel duidelijk over.


Hans Laurentius, spiritueel leraar

Met Hans Laurentius gaat het gesprek al snel naar een diep niveau. Waar we het met Bregje hebben over ‘doen wat bij jou past’ geeft Hans al meteen aan dat dat eigenlijk ook niet kan. Want ja, wie is is dan die ‘ik’? Hans vertelt en geeft ons:

 • Waarom hij nooit doelen stelt en waarom hij soms aan anderen adviseert om het wel te doen
 • Een les in meebewegen met ‘wat is’
 • Zijn kijk op geld verdienen
 • Waar de balans ligt tussen plannen en alles laten ontstaan
 • Zijn kijk op de ‘perfectie valkuil’
 • Zijn antwoord op de vraag ‘wat is goed?’


Ayca Szapora, neurowetenschapper

Maar… wat zegt de wetenschap over het stellen van doelen? Met Ayca duiken we dieper in op dit thema vanuit haar breinkennis. Spoiler alert: doelen stellen is voor ons brein heel fijn. Met Ayca gaat het daarom vooral over de manier waarop je doelen stelt; wat werkt wel en wat werkt niet? We hebben het over:

 • Drie punten waar je brein prioriteit aan geeft
 • Hoe we onszelf voor de gek houden en net doen alsof we efficiënt aan onze doelen werken.
 • Het verschil tussen wat-doelen en hoe-doelen
 • Afgaan op je gevoel vs. doelen stellen. Waarom kun je volgens Ayca beter niet steeds in het moment voelen wat goed is om te doen. En daar is ze heel stellig in!

Ook boeiend

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Meepraten over dit onderwerp?

4 REACTIES

 1. Mooie visies!! Ik heb het idee dat als je een doel ziet als iets dat jouw groei dient, dit iets anders in je aan zet dan alleen de ‘harde’ feiten achter doelen. Dit maakt ook meteen duidelijk en logisch dat je soms dingen moet doen die net iets minder comfortabel voelen, want daarin zit groei.

  Als je deze oncomfortabele acties dan krijgt aangereikt via een van onze hogere zintuigen (de hoe naar jou doel openbaart zich hier door) weet je dat je op de goede weg zit!

  🙏🏼❤️

  • Ja, mooi gezegd om een doel te zien als iets dat jouw groei dient. Dan staat je bedrijfsgroei in dienst van jou. En als jij in dienst staat van je passie en luisteren naar je hart, dan kloppen die doelen dus ook.

 2. Mooie veelzijdige reacties op de vraag die ik een poos geleden indiende.
  En wat haal ik hieruit…
  > Ik moet niet zo moeilijk doen en gewoon lekker aan de slag vanuit mijn flow.
  > Het draait niet alleen om mij, ik heb ook nog een omgeving waarin ik kan meebewegen.
  > Ik ga hoe-doelen stellen en mijn excuus-truus-smoesjes vanuit mijn brein niet langer accepteren.
  Dank je wel Yvonne, Bregje, Hans en Ayca voor de inspiratie!

  • Ja, we hebben nogal uitgepakt op één vraag… 🙂 Wat mooi dat je terugkoppelt wat je eruit haalt. Dank je wel. Zelf stel ik ook hoe-doelen, echter niet te ver vooruit, want ik heb veel ruimte nodig voor hetgeen ontstaat. En zo creëert het pad zichzelf. En ze hebben ook niet altijd concrete einddata. Soms heeft iets wat meer ‘prutteltijd’ nodig en soms wat minder. Dank voor het delen van jouw vraag, het was een fijne inspiratiebron voor deze interviews. Zo zijn we samen op deze ontdekkingsreis!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

het beste van feem wekelijks in je mail?