Zo activeer je je luisteraar om in actie te komen.

Wat wil jij worden als je later groot bent? Mij werd die vraag vaak gesteld. Op de basisschool, op de middelbare school, tijdens mijn studie... Iedere keer was mijn antwoord anders. Er was zó veel wat ik leuk en interessant vond. Hoe moest ik kunnen kiezen?

JUST TAlk met de pitchcoach

Dr. Esmeralda Kleinreesink (De Pitchcoach) is dé expert op het gebied van pitchen in Nederland. Haar unieke combinatie van podiumervaring, schrijfervaring en wetenschap maakt dat zij feilloos weet wat er nodig is om je publiek aan je lippen te laten hangen en je boodschap écht te laten overkomen. Ze werkt vooral 1-op-1 met cliënten, waaronder (aankomend) TEDxSprekers. Ze geeft daarnaast ook masterclasses, zoals de masterclass Spreken als een TEDxSpreker en haar eigen TEDxTalk 'War Changes Soldiers' is inmiddels bijna 50.000 keer bekeken. Reden genoeg om Esmeralda te vragen om haar beste presentatietips te geven aan onze lezers. 

Leestijd: 3 minuten

Nog steeds loop ik daar tegenaan. Ik studeerde af als taalkundige (na een kunstgeschiedenis uitstapje), werkte in loondienst als contentmarketeer, maar ook als projectmanager. Sinds een jaar werk ik als freelance marketing- en communicatiespecialist, maar ben recent begonnen met een cursus front-end development.

De spreker van deze TEDx Talk, Emilie Wapnick, wist het antwoord op deze vraag nooit te geven. Niet dat ze geen interesses had, integendeel zelfs. Ze had er te veel tegelijkertijd: Engels, wiskunde, kunst, websites bouwen, gitaar spelen in een punkband…

Over de TEDx Talk: Why some of us don’t have one true calling

Emilie Wapnick is oprichter en creative director van Puttylike.com, een platform voor multipotentialisten (wat dat is? Lees je zo!). Emilie studeerde muziek, kunst, filmproductie en rechten. Ze is nu o.a. spreker, blogger en schreef het boek How to Be Everything: A Guide for Those Who (Still) Don’t Know What They Want to Be When They Grow Up. Inmiddels vertaald naar 13 talen.

In de TEDx Talk vertelt Emilie Wapnick over haar vele interesses, waarin ze bij zichzelf een patroon ontdekte:

• Er komt een nieuwe interesse op haar pad;
• Ze duikt er vol in;
• Als een speer leert ze nieuwe dingen;
• Tot het moment dat het begint te vervelen;
• Er ontstaat een nieuwe interesse;
• Ze duikt er vol in;
• Als een speer leert ze nieuwe dingen;
• Tot het moment dat het begint te vervelen…

Zie je het patroon ook?

Van jongs af aan leren we dat we moeten kiezen. Je moet weten wat je passie is, je moet weten wat je drijft. ‘Wat wil jij later worden’ is een vraag die vaak gesteld wordt. Maar in die vraagstelling zit iets geks. De vraag laat je één antwoord geven. Wat als je geen ballerina óf astronaut wilt worden? Wat als je ballerina én astronaut, én misschien ook nog dierenarts en politieagent wilt worden?

Wat als er meerdere dingen zijn die jou drijven? Emilie noemt dit multipotentialisme. Eenvoudig gezegd is een multipotentialist iemand met veel verschillende interesses. En al horen we ze misschien nog niet vaak genoeg, er zitten veel voordelen aan multipotentialisme.

Emilie deelt in de TEDx Talk drie superkrachten die multipotentialisten zouden hebben:

1. Ze kunnen twee of meer vakgebieden combineren en iets nieuws creëren op het snijvlak ervan;
2. Ze leren snel. Als multipotentialisten iets nieuws willen leren, dan gaan ze hard. Daarbij zijn ze door steeds weer nieuwe interesses gewend om ergens mee te starten, om weer iets nieuws te leren. En alles wat al eerder is geleerd, kan worden overgedragen naar het andere vakgebied: transferable skills.
3. Ze hebben een groot aanpassingsvermogen. Door die verschillende skills en het continue leren, kunnen multipotentialisten verschillende rollen aannemen en zich goed aanpassen aan de behoeften van de omgeving.

Meer weten over dit thema? Lees dan Emilies boek. Aanrader!

De kracht van deze TEDx Talk, wat kunnen wij hiervan leren?

Beheerst, met overtuiging én een vleugje humor brengt Emilie Wapnick haar boodschap over aan het publiek. Wat kunnen wij hiervan leren voor onze eigen geschreven of gesproken communicatie?

Learning 1: Betrek je publiek
Emilie begint haar TEDx Talk met het betrekken van het publiek. Ze stelt vragen en zet haar publiek aan het denken over hun eigen situatie. Emilie zorgt er zo voor dat het publiek direct vanaf de start betrokken is bij het thema.

Learning 2: Maak je verhaal herkenbaar
Vervolgens deelt Emilie voorbeelden uit haar persoonlijke leven, die herkenbaar zijn voor gelijkgestemden. Ze doet dit met humor, wat het prettig en laagdrempelig maakt om naar te luisteren. De doelgroep herkent de emoties en de struggles. We identificeren onszelf met haar verhaal. Emilie herhaalt deze herkenbare voorbeelden, waardoor we ons nóg meer identificeren met haar verhaal.

Learning 3: Activeer je publiek
Emilie eindigt met een inspirerende, rake oproep en mooie take-away. En die oproep, die blijft hangen. Ze activeert hiermee het publiek om multipotentialisme te omarmen.

Wil je ook jouw favoriete tedtalk insturen?

We vinden het erg leuk als je ook jouw favoriete TEDtalk wilt insturen. Door welk TEDxTalk raak jij elke keer weer geïnspireerd? Of van welke talk wil je weten waarom deze zo goed is? Stuur 'm op naar redactie@feemonline.nl en onze experts gaan ermee aan de slag!

Ook boeiend

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM dagelijks in je mail?