Kennisartikel

Wat moeten we toch veel van onszelf. Snelwerkende tip om minder te ‘moeten’.

Het 'moeten' is ons, in de huidige maatschappij, min of meer opgelegd, maar moeten we écht zo veel doen als we onszelf opleggen? Moet dit nu, of kan het ook later? Moet het écht, of kan het ook een keertje overgeslagen worden?

Leestijd: 2 minuten

Soms realiseer je je opeens dat je het jezelf wel moeilijk maakt, omdat je veel van jezelf moet. Tenminste dat heb ik. Herken je dat of heb je daar helemaal geen last van? Ik hoop het ergens wel, omdat ik me dan niet zo’n idioot voel, al gun ik je dat je er geen last van hebt 😉.

Bij mij is het een hot-topic, omdat ik in een traject zit om wat liever voor mezelf te zijn. Ik stel nogal hoge eisen aan mezelf en inmiddels leer ik dat het ook wel wat minder mag. Je begrijpt: het ‘moeten’ is hierin een belangrijk aspect.

”Ik wil wat liever zijn voor mezelf”

Vanmorgen liep ik met de hond. Niets geks, want dat doe ik iedere morgen, soms met een uitzondering in het weekend als manlief de ochtendwandeling voor zijn rekening neemt. Verschil deze ochtend was dat ik al vroeg liep. Onze oudste dochter heeft namelijk een stageweek en moet iedere dag om 7 uur weg. Dat houdt deze week in dat mijn wekker nog iets eerder gaat dan normaal, ik gehaast een rondje loop en op tijd terug ben om dochterlief uit te zwaaien. Waarbij ik mij vanmorgen realiseerde dat ik het mezelf wel moeilijk maak.

Ik kan ook gaan wandelen ná haar vertrek. Ja, maar dan kom ik veel honden tegen en als ik eerder ga, wandelt dat rustiger.

Ik kan ook een korter stukje lopen. Ja, maar dat is zo zielig voor de hond.

Ook kan ik dochterlief een knuffel geven voor vertrek. Ze is zelfstandig genoeg (zit in de derde van de middelbare school), bovendien is manlief gewoon thuis en kan hij haar dus uitzwaaien. Maar ja, ik ben haar moeder en ‘hoor’ er dus te zijn.

”Ik ‘hoor’ er te zijn”

Intussen hoor ik de stem van de psycholoog. “Is dat zo? Waarom dan?”. Ik heb er geen antwoord op.

Ook denk ik aan de zin die ik sinds vorige week ‘moet’ gebruiken:

Moet ik dit nu doen?

Misschien ken je deze wel? Ik kende ‘m wel, maar dan in zakelijke context. Terwijl deze privé ook heel goed past.

MOET ik dit nu doen?
Moet IK dit nu doen?
Moet ik DIT nu doen?
Moet ik dit NU doen?
Moet ik dit nu DOEN?

 

Het antwoord is nee. Het hoeft allemaal niet. En toch wil ik het graag. Ik kauw er nog even op. Het is vandaag dinsdag, ná de wandeling. Ik heb dus nog een paar dagen om te oefenen.

Wat ik jou wil vragen: hoe is dit voor jou? Uiteraard in andere situaties, maar de vraag blijft:

Waarom moeten we toch zo veel van onszelf?

Joyce Dunnewold
Joyce Dunnewoldhttp://feemonline.nl/joyce-dunnewold/
Joyce Dunnewold is trainer in Microsoft Office. Haar missie is om gebruikers slimmer te laten werken in de verschillende onderdelen van Microsoft Office. Bespaar tijd, voorkom frustratie en creëer overzicht. Het kan, als je weet hoe.

FEEM Magazine

In FEEM Magazine vind je persoonlijke verhalen, visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, intuïtie en innerlijk leiderschap. We hopen dat de artikelen je inspireren tijdens het leiden van je eigen, echte leven zodat je blijft werken en leven op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

Heb je behoefte aan meer support, inspiratie en begeleiding bij het ondernemen op een ontspannen manier. Zonder twijfel, onzekerheid en stress? Kijk dan eens bij de FEEM Community.

Meer van deze schrijver

Andere Artikelen

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over ondernemen van binnen naar buiten. Door jouw reactie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in