Kennisartikel van een verschilmaker

Wat is succes volgens jou? Zo kom je erachter.

Wat is succes? Als je denkt aan een succesvol iemand, wie zie je dan voor je? Welke eigenschappen heeft deze persoon? Wat doet hij/zij/hen gedurende de dag? In wat voor huis woont deze persoon? Neem even de tijd om deze vragen in gedachten te beantwoorden. Wat jouw leven succesvol maakt is heel persoonlijk en gaan we in dit artikel verder onderzoeken.

Leestijd: 4 minuten

Dus… wat is succes voor jou? De kans is groot dat veel mensen denken aan iemand met een indrukwekkende baan, een hoog inkomen, veel aanzien, en een groot huis. Veel mensen zien niet zo snel iemand voor zich die parttime werkt, een thuisblijf-ouder is, in een klein appartement woont of iemand die geen baan heeft.

Best vreemd toch, dat we bij succes voornamelijk denken aan iemands carrière en prestaties? Terwijl het leven over veel meer gaat dan werk alleen.

Wat dacht jij? Wat is succes voor jou?

Een persoonlijk voorbeeld.

Toen ik jong was dacht ik dat een succesvol leven inhield dat je keihard moest werken, een groot huis moest hebben, minstens één auto voor de deur en andere luxe dingen. De vraag ‘wat is succes’ zou ik antwoorden met: bijna alles – inclusief jezelf – opofferen om maar zoveel mogelijk geld te verdienen. Dit zag ik de meeste mensen in mijn directe omgeving doen.

Dit veranderde volledig toen mijn vader, een gepassioneerde workaholic, plotseling geconfronteerd werd met een ernstige ziekte. Ik was destijds een tiener en kan me nog goed herinneren dat ik dacht: there is more to life than work.

Het kwam voor velen toch als een verassing toen ik al vrij snel in mijn loopbaan ervoor koos om parttime te werken. Dat was toen vrij ongebruikelijk voor een jong iemand met universitaire opleiding, zonder gezin. Veel van mijn leeftijdsgenoten werkten juist méér dan veertig uur.

Mijn moeder dacht dan ook dat mijn beslissing om minder te werken betekende dat ik zwanger was, of in ieder geval van plan was om een gezin te stichten. Maar niets was minder waar. Ik wilde minder werken, omdat ik simpelweg meer vrije tijd wilde hebben. Meer tijd voor mezelf. Om een boek te lezen, te wandelen, een yogales te volgen, of gewoon helemaal niets te doen en lekker op de bank te hangen. Iets wat mijn omgeving bestempelde als niet-ambitieus en “die wordt nooit succesvol”.

En dat terwijl ik het zelf juist een enorm succes vond dat ik mijn vaste lasten nog steeds kon blijven betalen, ook al werkte ik minder. Want meer vrije tijd was voor mij het allerbelangrijkste: tijd om te léven, in plaats van voornamelijk te werken. En dat is precies waar het over gaat als het gaat om wat voor jou een succesvol leven is: wat is voor jou het belangrijkste? Waar hecht jij de meeste waarde aan? Want dat geeft richting aan jouw definitie van succes.

Wat is succes: zo kom je tot jouw definitie

Jij bent de enige die kunt bepalen wat jouw leven tot een succes maakt. Daar ben jij je al langer van bewust. Je hebt goed voor ogen wat jij het belangrijkst vindt in jouw leven. Of je liever meer geld verdient, of juist minder wil werken en meer vrije tijd wil hebben voor jezelf of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Misschien is voor jou een gezin wel het allerbelangrijkst. Of de plek waar je woont.

Ook al ben je je hiervan bewust, kan het toch af en toe gebeuren dat je je eigen succes – of het ontbreken daarvan – aan het vergelijken bent met dat van een ander. Als dat zo is, is nu een mooi moment om de volgende vragen (weer) eens serieus te beantwoorden:

• Definieer jouw kwaliteiten: wat gaat jouw makkelijk af? Waarvoor komen mensen naar jou toe? Wat vond je leuk om te doen als kind? Als je het lastig vindt kun je ook mensen uit je omgeving vragen wat zij zien als jouw talenten en kwaliteiten. Noteer er vijf.

• Welke belangrijke levenslessen heb je tot nu toe geleerd? Welke ervaringen hebben jou gevormd tot wie je nu bent? Wat voor tegenslagen heb je ervaren? Zijn er dingen waar je spijt van hebt? Trots op bent? Schrijf de vijf belangrijkste lessen op.

• Waar droom je van? Wat zou je graag willen ervaren? Schrijf ook hier weer vijf dingen op.

• Uit deze kwaliteiten, levenslessen en dromen komen jouw waarden vaak voort: kies eerst alle waarden uit de woorden-wolk hieronder die je aanspreken.

• Probeer vervolgens de waarden die je hebt gekozen en het dichts bij elkaar liggen te groeperen in maximaal vijf groepjes.

• Kies daar uiteindelijk maximaal vijf kernwaarden uit.

• Maak dan de volgende zin af: “Mijn leven is succesvol als ik ……”

foto wat is succes: door Huseyin Bostanci via Canva
foto wat is succes: door Huseyin Bostanci via Canva

Ik heb succes voor mij gedefinieerd, wat nu?

Met jouw definitie van succes heb je zowel je motivatie als je doel helder. Jouw antwoord op de vraag ‘wat is succes voor jou’ komt alweer wat dichterbij. Hierdoor heb je meer focus op wat voor jou belangrijk is in het leven. Dit helpt je om makkelijker keuzes te maken, omdat je je alleen hoeft af te vragen of dit bijdraagt aan jouw definitie van succes. Je weet beter waar je energie van krijgt, waardoor je een leven kunt leiden wat jou vervulling geeft.

Nu je (weer) helder in kaart hebt gebracht wat voor jou echt belangrijk is, kun je eens kijken hoe ver jouw huidige situatie afligt van jouw definitie van succes. Misschien ben je er al heel dichtbij! Misschien lijkt het juist nog mijlenver weg. Dat is helemaal ok! Kijk wat er binnen je huidige omstandigheden mogelijk is om daar dichterbij te komen. Ga dus niet direct je hele leven omgooien!

Begin klein. Kun je een half uur later beginnen op kantoor, waardoor je ’s ochtends eerst nog even kunt sporten voordat je werkdag begint? Kun je een opleiding of cursus volgen om je dichterbij je droombaan te brengen? Kun je ergens op bezuinigen om geld vrij te maken? Is het mogelijk om een dag minder, of misschien juist wel meer te werken? Ben je ZZP’er en wil je toch liever in vast dienstverband treden, of juist precies andersom?

Dus… wat is succes?

Hopelijk helpen de tools je die in dit artikel zijn aangereikt om dichter bij jouw succes te komen. Laat het weten in de comments, om elkaar te helpen en inspireren!

Ben je benieuwd naar wat de FEEM community voor jou kan betekenen? Vraag dan hier gratis informatie aan.

Eva Alfrink
Eva Alfrink
Met haar jarenlange ervaring en (zelf)studie van yoga, spiritualiteit en zingeving, deelt Eva sinds 2021 haar meditaties en mindfulness oefeningen online. Deze kunnen helpen om meer rust te ervaren in je lichaam en geest. Inmiddels zijn haar meditaties onderdeel van corporate wellbeing programma’s bij oa Tony Chocolonely, Accenture en Eneco. Ze deelt in FEEM Magazine down-to-earth, kwetsbare, eerlijke verhalen én praktische oefeningen, vanuit haar woonplaats Melbourne.

Verschilmakers Vertellen

In de rubriek 'Verschilmakers Vertellen' vind je persoonlijke visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, gedrag en leiderschap. Zij begeleiden jou bij het leiden van je eigen, echte leven zodat je werkt en leeft op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

Meer van deze Verschilmaker

Verhalen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in