Wat is de autoriteitskloof?

De podcast: Vanzij, door Jolanda Gooiker

Elke maand geven we één van de podcast-afleveringen van ondernemer Jolanda Gooiker het podium. Als ondernemer helpt Jolanda andere ondernemers met hun digitale inhaalslag. Vanuit haar persoonlijk ongeduld is ze de Vanzij-podcast gestart. In deze podcast bespreekt ze met experts uit verschillende branches hoe gelijkwaardigheid sneller bereikt kan worden. Grote inspiratiebron is de boosheid van haar eigen moeder. Zij werd namelijk overgeplaatst toen ze ging trouwen, werd ontslagen toen ze zwanger werd en kreeg een heel ander soort baan aangeboden bij haar oude werkgever toen ze ‘toch’ weer wilde gaan werken. Die boosheid van nog maar een generatie geleden, en het feit dat die achterstelling nog altijd niet ingelopen, is de voeding van het ongeduld van Jolanda.

Leestijd: 2 minuten

In deze aflevering van vanZij de podcast, gaat het veel over de autoriteitskloof. De autoriteitskloof beschrijft het fenomeen waarbij vrouwen minder autoriteit en dus minder invloed hebben dan mannen. Bijvoorbeeld: het verschil tussen schrijfsters en schrijvers. Zij verkopen minder, krijgen minder podium en worden minder vaak gevraagd voor optredens.

De autoriteitskloof is een enorme, zichzelf in stand houdende kloof. Mary Ann Sieghart is een beroemde Engelstalige journaliste die een boek schreef over de autoriteitskloof. Zij noemt in haar boek de autoriteitskloof: ‘de moeder aller genderkloven’.

Het beeld hieronder zegt veel. Je ziet twee foto’s die we via Mary Anns twitter hebben gevonden.

Op de afbeeldingen zie je stereotype manieren van vrouwenrollen en mannenrollen. Het is zo bij elkaar gezet dat het hilarisch wordt. We zijn allemaal mensen en zouden dezelfde kansen moeten hebben, maar als je deze boekenkaften ziet lijken alle vrouwen bedeesde ouderwetse wezentjes die verlegen kijken en alle mannen stoere en ontoegankelijke zelfverzekerde types.

Deze vanZij aflevering gaat diep in op gender en boeken. Je hoort een gesprek van ongeveer een kwartier met boekenverkoopster Aukje Schol. Aukje is eigenares van ‘de Boekenboer‘ op Terschelling. Samen met mede-eilandbewoner Jolanda praat zij over wat ze ziet op het gebied van gender zowel bij auteurs, uitgevers als lezers.

 

 

Ook boeiend

Meepraten over dit onderwerp?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van neem meteen in je mail?