Visie

Wat heb je in te sluiten?

Soms ervaar ik onrust in mezelf en weet ik niet precies wat het is, maar weet ik dat ik iets uit de weg ga. Dan kan ik er bijna op vertrouwen dat mijn intuïtie ervoor zorgt dat ik hetgeen ik nodig heb zie en herken. Zo was de vraag 'Wat heb ik in te sluiten?' die mij raakte. Het zette alles in beweging. Ik kreeg inzicht in wat ik uit de weg ga en dus ook wat ik in te sluiten heb.

Leestijd: 4 minuten

Wat ga ik uit de weg?

Op de woordencombinatie ‘succesvolle zakenvrouw zijn’ zit voor mij negatieve lading. Ik associeer dat met goed geld willen verdienen en daar in slagen. En schijnbaar mag dat niet van mezelf. Ik vind het belangrijker dat ik werk vanuit passie, met een missie om de wereld te verbeteren. Daar wil ik natuurlijk wel van kunnen rondkomen. Maar er goed geld mee verdienen past daar dus niet bij. Een prachtige overtuiging, vind ik zelf, maar ik weet niet of het helpend is in het bereiken van mijn doelen als zelfstandig ondernemer. Misschien zit ik mezelf hiermee in de weg. En waarom zou het er eigenlijk niet allebei kunnen zijn? En dat typ ik nu wel, maar ik geloof het (nog) niet.

Er zijn verschillende momenten geweest waarop ik oog in oog kwam te staan met deze overtuiging.

Ik moet wel hard werken voor mijn geld!

In het afgelopen jaar volgde ik meerdere webinars en programma’s om zelf online diensten te verkopen. Op zo’n manier dat het vanzelf loopt en je ‘slapend rijk kan worden’. De toon en aanpak spraken mij tegen, raakten een weerstand in mij. En dus haakte ik af; de easy way out. Ik wist wel dat ik iets uit de weg ging, maar was niet niet klaar om mezelf daarmee te confronteren.

Als ik lekker aan het werk ben geweest, vanuit een flow, waarin het vanzelf gaat en mooie effecten heeft op de ander of een team, voel ik me bijna schuldig dat ik op zo een gemakkelijke manier mijn geld verdien.

Schijnbaar moet ik hard werken voor mijn geld. En als het niet voelt als hard werken, mag het blijkbaar geen geld opleveren.

Ik kom uit een ondernemersgezin waar hard en veel werd gewerkt. Door slimme investeringen op de juiste momenten hebben mijn ouders een goedlopend bedrijf neergezet. Zij hebben hun succes verdiend, hoor ik mezelf dan wel eens zeggen als ik anderen vertel over hun ondernemerschap. Dus natuurlijk is het begrijpelijk dat ik deze overtuiging heb.

Foto ruimte geven aan alles wat er is: door Liderina via Canva
Foto ruimte geven aan alles wat er is: door Liderina via Canva

Maar het is tijd om hem los te laten.

Ben ik het waard?

Mijn uurtarief is ook zo een gedoe-dingetje. Twee jaar geleden kreeg ik meerdere signalen uit mijn omgeving dat mijn tarief te laag was. Dat mijn werk meer waard zou zijn. Wat vond ik dat ingewikkeld zeg. Ik had er een opstelling voor nodig om mijn nieuwe tarief gevoelsmatig te kunnen accepteren en deed schoorvoetend de offerte uit met het nieuwe tarief. En natuurlijk werd daar niet op onderhandeld, want het was een realistisch tarief.

Een ander mag het wel

Ik ga het thema ‘goed geld verdienen’ dus uit de weg. Ik voel weerstand en aversie op dit thema. Tegelijk vind ik het totaal niet storend, of juist zelfs interessant, als een succesvolle zakenvrouw vertelt over haar business en haar succes. Ik kan er juist bewondering voor hebben als een vrouw veel geld verdiend met doen waar ze goed in is. Ook als dat soortgelijk werk is dat ik doe. Schijnbaar vind ik dat zij het wel verdiend, dat zij het wel waard is. En dan ontstaan er naast bewonderende ook zeker jaloerse gevoelens.

Dus ik wil het wel, succesvol zijn. Maar het lijkt alsof ik het niet mag willen. Interessant natuurlijk. Deze polariteit in mij. Hier zit informatie. Tijd om er iets mee te doen.

Wat heb ik in te sluiten?

Vanuit de systemische oerkrachten gaat insluiten over erbij willen horen als persoon, maar ook over ruimte geven aan alles dat er is. En juist als je iets uitsluit gaat dit om aandacht vragen. Denk aan de roze olifant. Deze staat symbool voor iets negeren dat duidelijk aanwezig is en alleen maar meer in het vizier komt. De roze olifant in de kamer is niet te negeren. Zij blijft tetteren totdat zij aandacht krijgt.

Niet zo gek dus dat dit thema mijn aandacht blijft vragen.

En zo was het dus dat ik een collega teamcoach sprak die mij vertelde over iets dat zij uit de weg ging en haar pogingen om dit juist in te sluiten.

Na dit gesprek bleven de vragen ‘Wat ga ik uit de weg en wat heb ik in te sluiten?’ door mijn hoofd spelen.

Het antwoord heb ik hierboven al gegeven. Ik ga het uit de weg om succesvol zakenvrouw te zijn en goed geld te verdienen met hetgeen ik goed kan. Ik heb in te sluiten dat het helemaal oké is om geld te verdienen met hetgeen ik goed kan. Dat ik dat waard ben.

Dat ik mag werken vanuit mijn passie om meer liefde en aandacht de wereld in te strooien door mensen te helpen met zichzelf en elkaar te verbinden. En dat ik daar ook succesvol mijn geld mee kan en mag verdienen.

Zo, het inzicht is er en dus is de eerste stap gezet. Ik ben er nog niet, maar ik durf wel te denken over succesvol zijn.

En nu jij…

Op het moment dat je een weerstand in jezelf voelt, een intern conflict ervaart of weerstand voelt bij een ander, is het interessant jezelf de volgende te stellen:

  • Wat ga ik uit de weg?
  • Wat heb ik in te sluiten?
Simone van Geelen
Simone van Geelenhttp://feemonline.nl/simone-van-geelen/
Simone werkt als (team)coach en trainer vanuit haar missie om verbinding te creëren. Zodat mensen kunnen ontwikkelen en groepen kunnen groeien. Dit doet zij met een energiek enthousiasme, een nieuwsgierige open houding en innerlijke rust.

FEEM Magazine

In FEEM Magazine vind je persoonlijke verhalen, visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, intuïtie en innerlijk leiderschap. We hopen dat de artikelen je inspireren tijdens het leiden van je eigen, echte leven zodat je blijft werken en leven op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

Heb je behoefte aan meer support, inspiratie en begeleiding bij het ondernemen op een ontspannen manier. Zonder twijfel, onzekerheid en stress? Kijk dan eens bij de FEEM Community.

Meer van deze schrijver

Andere Artikelen

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over ondernemen van binnen naar buiten. Door jouw reactie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

1 REACTIE

  1. Wauw. Dit is herkenbaar voor heel veel ondernemers, schat ik in. Vooral ook dat ‘je missie volgen’ dan niet hetzelfde mag/kan betekenen als ‘goed verdienen’. Het is én én inderdaad. Mooi geschreven!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in