Boekbespreking

Wat als je comfortzone Stress is?

Leestijd: 2 minuten

Regelmatig wordt er geroepen dat je ‘uit je comfortzone’ moet stappen om te groeien, om succesvol te zijn, oftewel om jezelf te ontwikkelen tot de persoon die je wilt zijn. Natuurlijk snap ik wel waar deze oproep vandaan komt. Vooral als je blijft doen wat je altijd deed, zal er weinig veranderen naar wat je wilt. Dus een stap in het onbekende, met als gevolg dat jij je even niet zo comfortabel voelt, helpt wel bij de realisatie van wat je wel wilt.

Na jarenlang in een standaard stresszone te hebben geleverd, voelt voor veel mensen met een burn-out ervaring stress als comfortabel.

Wat een dergelijke stap uit de comfortzone pas echt naar maakt, is wanneer het weer terugkomen in je comfortzone niet mag of zelfs niet kan. Jaren geleden toen ik net op het ondernemerspad kwam, heb ik ervaren wat er gebeurt wanneer de zogenaamde comfortzone al een hoog stressgehalte heeft. Dan creëert de ‘uit je comfortzone’ de overtreffende trap; oftewel Paniek!

Vanuit paniek terug naar ontspanning is vrijwel onmogelijk! De uitleg hiervoor zit in hoe het brein ervaringen verwerkt. Of misschien mag ik wel zeggen; niet verwerkt omdat de comfortzone niets met ontspanning te maken heeft. Na jarenlang in een standaard stresszone te hebben geleverd, voelt voor veel mensen met een burn-out ervaring stress als comfortabel. Klinkt raar toch?!

Toch is er een soort verslaving ontstaan voor de constante opwinding die iemand voelt voordat de burn-out ontstond. Er is vaak na het herstel nog geen bewustwording op dit specifieke gevoel van stress omdat het ‘normaal’ voelt. Zonder dat ze er bewust voor kiezen, ontstaat dit stress gevoel al heel snel weer zodra ze weer ‘gewoon’ leven. Elke verandering ‘uit de comfortzone’ creëert dus eerder een gevoel van paniek.

Vooral voor mensen met een burn-out verleden is ‘uit de comfortzone’ al zoiets als stil zitten en niets te doen. Of ontspannen en mindfull dingen doen, is al mega uit de comfortzone. Mijn advies is dan ook voorzichtig te zijn met bestempelen wat een comfortzone is. Want wat voor iemand zonder burn-out verleden als ontspanning aanvoelt, kan voor iemand met burn-out verleden voelen als pure stress.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?