Waarom we de genderkloof op Wikipedia moeten dichten

De podcast: Vanzij, door Jolanda Gooiker

Elke maand geven we één van de podcast-afleveringen van ondernemer Jolanda Gooiker het podium. Als ondernemer helpt Jolanda andere ondernemers met hun digitale inhaalslag. Vanuit haar persoonlijk ongeduld is ze de Vanzij-podcast gestart. In deze podcast bespreekt ze met experts uit verschillende branches hoe gelijkwaardigheid sneller bereikt kan worden. Grote inspiratiebron is de boosheid van haar eigen moeder. Zij werd namelijk overgeplaatst toen ze ging trouwen, werd ontslagen toen ze zwanger werd en kreeg een heel ander soort baan aangeboden bij haar oude werkgever toen ze ‘toch’ weer wilde gaan werken. Die boosheid van nog maar een generatie geleden, en het feit dat die achterstelling nog altijd niet ingelopen, is de voeding van het ongeduld van Jolanda.

Leestijd: < 1 minuut

Hoe zit het met de genderkloof op Wikipedia? We gebruiken allemaal weleens Wikipedia om iets op te zoeken waarvan je weet dat er geen direct belang achter zit. Je kunt ervan uitgaan dat wat je op Wikipedia leest, best aardig klopt… op één ding na! Wikipedia is niet realistisch als het over het aandeel van vrouwen aan de maatschappij gaat. We lezen Wikipedia wel met 50%, maar vullen haar niet op gelijkwaardige manier. Is dat erg?

Wikipedia wordt bijgehouden en gevuld door een groep vrijwilligers, wereldwijd. Wikipedia bestaat al meer dan 20 jaar. Helaas is er in die jaren iets scheefgegroeid. Een van de vrijwilligers vertelt in deze podcast hoe het werkt, en ja dat is interessant. Je zult nooit meer op dezelfde manier naar Wikipedia kijken als je dit weet, en misschien kun je er zelfs iets aan doen.

Als er op Wikipedia meer krachtige, ondernemende vrouwen te zien zijn, helpt dat onze dochters en zonen om te zien hoe de wereld echt werkt

Lucy vertelt over het ‘gendergap project’ dat waarbij de genderkloof gedicht wordt, zodat Wikipedia realistischer wordt.

You can’t be what you don’t see. Als er op Wikipedia meer krachtige, ondernemende vrouwen te zien zijn, helpt dat onze dochters en zonen om te zien hoe de wereld echt werkt. Luister snel naar deze aflevering vanZij (15′) via Soundcloud of abonneer je via Spotify.

Ook boeiend

Meepraten over dit onderwerp?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van neem meteen in je mail?