‘Wat doe je eigenlijk met je bedrijf?’ Afschuwelijke vraag!

Sarah Binnenkamp (40) is vormgeefster. Sarah zorgt onder andere voor de mooie illustraties bij The Real Deal. Daarnaast begeleidt ze in haar praktijk vrouwen die sinds het krijgen van een kind flinke (hormonale) klachten hebben gekregen. Ze vindt het lastig dat haar omgeving perse wil weten wat ze nu eigenlijk doet omdat dat niet in een hokje past.

The real deal

Vera Helleman is emotie-expert en beantwoordt in deze rubriek lezersvragen. The Real Deal is de meest kwetsbare rubriek van het magazine. En daardoor misschien ook wel de meest krachtige. De lezers die hieraan meewerken hebben lef. Ze durven ons een inkijkje te geven in persoonlijke gedachten en gevoelens. Daar hebben we veel respect voor. Zij snappen dat luisteren naar je gevoelens en emoties een continu proces is wat bij iedereen speelt. We hopen dat hun worsteling herkenning geeft aan anderen en dat het laat zien: 'You're not alone'. Tegelijk willen we hiermee een lans breken voor meer openheid van gedachten, gevoelens en emoties. Alles mag er zijn. Bij iedereen. Dat maakt ons juist compleet. 

 

Leestijd: 3 minuten

DE HUIDIGE SITUATIE

Sarah vertelt: “Ik kan erg tegen de vraag ‘wat doe je nu eigenlijk’ aanlopen. Het gaat om mensen in mijn omgeving die mij graag willen zien in een bepaalde rol. Die anders niet meer zo goed kunnen volgen wat ik nou eigenlijk doe. En dan sta ik dus vaak met mijn mond vol tanden. Want ik ‘doe’ namelijk meerdere dingen. Ik heb mijn praktijk, ik ben bezig met het schrijven van een boek en ik ben vormgeefster. Voor mijzelf is het heel goed te volgen, totdat ik het moet gaan uitleggen aan de ander. Of samenvatten in een profiel. Bij de vraag wat doe jij nu eigenlijk, ontstaat er bij mij kortsluiting. Het is ook een vraag die ik zelf niet snel aan een ander zou stellen. Ik ben meer geïnteresseerd in de persoon en alle interesses die hij of zij heeft.”

Ik kan erg tegen de vraag ‘wat doe jij nu eigenlijk?’ aanlopen

“Laatst vroeg iemand: ‘Ik zie op LinkedIn voorbijkomen dat je een boek aan het schrijven bent?’, waarop ik antwoord dat ik daar al een tijdje mee bezig ben. Vervolgens de vraag: ‘Ik zie ook dat je na de lockdown weer bezig bent met klanten in je praktijk?’ Ik antwoord: ‘Ja, dat mag gelukkig weer.’ Toen nog een vraag: ‘En dan ben je ook nog aan het vormgeven? Is het niet een beetje veel allemaal?’ Uh nee, voor mij is dat helemaal niet te veel. Ik hou van de diversiteit. Het zet me aan en houdt me juist gefocust. Na jarenlang in een soort bore-out te hebben verkeerd tijdens mijn baan in loondienst, heb ik ontdekt dat dit is waar ik het beste op ga. Ik ben iemand die veel verschillende dingen kan en leuk vindt. Het heersende beeld dat je moet kiezen, is wat mij juist blokkeert.”

“Maar het kan me ook onzeker maken. Op dat moment kan ik me even klein voelen worden en in de modus schieten dat ik niet serieus genoeg ben. Misschien moet ik kiezen voor één ding. Maar tegelijkertijd ben ik ook geïrriteerd. Waarom laat ik me hierdoor toch steeds uit het veld slaan en lukt het me niet om met een helder verhaal te komen. Weet ik zelf eigenlijk wel wat ik doe. Of doe ik maar wat?”

“Ik weet dat de frustratie die ik hierover ervaar in mezelf zit. Dat het vooral is dat ik het gevoel kan hebben niet begrepen te worden door de mensen om mij heen en niet te functioneren zoals de rest van de maatschappij. Het heeft er lang voor gezorgd dat ik van mezelf ook echt moest kiezen, wat voor de nodige interne frustratie heeft gezorgd. Ik heb dit gelukkig kunnen loslaten en doe wat goed voelt voor mij. Maar wel met het gevolg dat ik door deze vraag nog steeds met mijn mond vol tanden kan staan…”


DE VISIE VAN VERA


DE REFLECTIE VAN SARAH

“Door de vraag op te schrijven voor deze rubriek, ben ik me al meer bewust geworden dat er feitelijk helemaal geen probleem is. Enkel een denkbeeld dat me in de weg zit. En dat is heel mooi bevestigd in het antwoord van Vera. Zolang ik er zelf geen probleem van maak, is er ook geen probleem. Heerlijk toch? Hoe simpel kan het zijn en hoe moeilijk kun je het voor jezelf kunt maken…”

“De tips vind ik heel waardevol! De manier waarop Vera mijn verhaal bekijkt en aan mij teruggeeft, zorgt voor inzicht in mijn handelen. Ik houd vast aan het feit dat ik eigenlijk heel goed weet wat ik te vertellen heb, maar dat mijn handelen wordt beïnvloed door overtuigingen. Zou ik vrij zijn van oordeel naar mezelf of angst voor wat de ander zou vinden, dan zou ik niet eens nadenken over mijn antwoord, maar het gewoon geven. Bedankt voor deze mooie spiegel, Vera!”

 

Ook boeiend

Onze expert: Vera Helleman

Vera Helleman is oprichter van het Emotie Expertise Centrum, haar boeken over emoties zijn inmiddels duizenden keren verkocht en speciaal voor deze rubriek beantwoordt ze twee keer per maand een lezersvraag. Luisteren naar je gevoel en je emoties maakt je sterk. Het is een kompas om steeds beter te weten te komen: wie ben ik nu eigenlijk en wat wil ik? Vera duikt in die emotie, geeft helderheid op wat er speelt en geeft haar kijk op de situatie. 

Ook in deze rubriek?

Wil jij ook graag het advies van Vera op iets waar jij mee zit rondom je bedrijf of werk/privé-balans? Stuur dan even een mail naar redactie@feemonline.nl

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Praat mee over dit onderwerp

1 REACTIE

  1. Bedankt voor het sturen, Sarah. Ik denk dat veel andere ondernemers hier ook enorm mee geholpen zijn! Aan de ene kant door de herkenning, want je bent absoluut niet de enige die hiermee worstelt. En aan de andere kant door het heldere antwoord van Vera. Prachtig dit. Dank je wel. Een waardevolle aanvulling voor FEEM Magazine!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

het beste van feem elke week in je mail?