DE HUIDIGE SITUATIE
Sarah vertelt: “Ik kan erg tegen de vraag ‘wat doe je nu eigenlijk’ aanlopen. Het gaat om mensen in mijn omgeving die mij graag willen zien in een bepaalde rol. Die anders niet meer zo goed kunnen volgen wat ik nou eigenlijk doe. En dan sta ik dus vaak met mijn mond vol tanden. Want ik ‘doe’ namelijk meerdere dingen. Ik heb mijn praktijk, ik ben bezig met het schrijven van een boek en ik ben vormgeefster. Voor mijzelf is het heel goed te volgen, totdat ik het moet gaan uitleggen aan de ander. Of samenvatten in een profiel. Bij de vraag wat doe jij nu eigenlijk, ontstaat er bij mij kortsluiting. Het is ook een vraag die ik zelf niet snel aan een ander zou stellen. Ik ben meer geïnteresseerd in de persoon en alle interesses die hij of zij heeft.”
Ik kan erg tegen de vraag ‘wat doe jij nu eigenlijk?’ aanlopen
“Laatst vroeg iemand: ‘Ik zie op LinkedIn voorbijkomen dat je een boek aan het schrijven bent?’, waarop ik antwoord dat ik daar al een tijdje mee bezig ben. Vervolgens de vraag: ‘Ik zie ook dat je na de lockdown weer bezig bent met klanten in je praktijk?’ Ik antwoord: ‘Ja, dat mag gelukkig weer.’ Toen nog een vraag: ‘En dan ben je ook nog aan het vormgeven? Is het niet een beetje veel allemaal?’ Uh nee, voor mij is dat helemaal niet te veel. Ik hou van de diversiteit. Het zet me aan en houdt me juist gefocust. Na jarenlang in een soort bore-out te hebben verkeerd tijdens mijn baan in loondienst, heb ik ontdekt dat dit is waar ik het beste op ga. Ik ben iemand die veel verschillende dingen kan en leuk vindt. Het heersende beeld dat je moet kiezen, is wat mij juist blokkeert.”
“Maar het kan me ook onzeker maken. Op dat moment kan ik me even klein voelen worden en in de modus schieten dat ik niet serieus genoeg ben. Misschien moet ik kiezen voor één ding. Maar tegelijkertijd ben ik ook geïrriteerd. Waarom laat ik me hierdoor toch steeds uit het veld slaan en lukt het me niet om met een helder verhaal te komen. Weet ik zelf eigenlijk wel wat ik doe. Of doe ik maar wat?”
“Ik weet dat de frustratie die ik hierover ervaar in mezelf zit. Dat het vooral is dat ik het gevoel kan hebben niet begrepen te worden door de mensen om mij heen en niet te functioneren zoals de rest van de maatschappij. Het heeft er lang voor gezorgd dat ik van mezelf ook echt moest kiezen, wat voor de nodige interne frustratie heeft gezorgd. Ik heb dit gelukkig kunnen loslaten en doe wat goed voelt voor mij. Maar wel met het gevolg dat ik door deze vraag nog steeds met mijn mond vol tanden kan staan…”
DE VISIE VAN VERA
DE REFLECTIE VAN SARAH
“Door de vraag op te schrijven voor deze rubriek, ben ik me al meer bewust geworden dat er feitelijk helemaal geen probleem is. Enkel een denkbeeld dat me in de weg zit. En dat is heel mooi bevestigd in het antwoord van Vera. Zolang ik er zelf geen probleem van maak, is er ook geen probleem. Heerlijk toch? Hoe simpel kan het zijn en hoe moeilijk kun je het voor jezelf kunt maken…”
“De tips vind ik heel waardevol! De manier waarop Vera mijn verhaal bekijkt en aan mij teruggeeft, zorgt voor inzicht in mijn handelen. Ik houd vast aan het feit dat ik eigenlijk heel goed weet wat ik te vertellen heb, maar dat mijn handelen wordt beïnvloed door overtuigingen. Zou ik vrij zijn van oordeel naar mezelf of angst voor wat de ander zou vinden, dan zou ik niet eens nadenken over mijn antwoord, maar het gewoon geven. Bedankt voor deze mooie spiegel, Vera!”
Bedankt voor het sturen, Sarah. Ik denk dat veel andere ondernemers hier ook enorm mee geholpen zijn! Aan de ene kant door de herkenning, want je bent absoluut niet de enige die hiermee worstelt. En aan de andere kant door het heldere antwoord van Vera. Prachtig dit. Dank je wel. Een waardevolle aanvulling voor FEEM Magazine!