Boekbespreking

Waarom de zin ‘Ik luister naar mijn gevoel’ vaak niet klopt…

Leestijd: 4 minuten

Eerst even wat voorbeelden.

~ Je aanbod veranderen: Klopt het écht niet of baseer je je gevoel op de zorgen over je omzet?

~ Een samenwerking verbreken: Loop je weg voor je verantwoordelijkheid of klopt het gewoon echt niet meer om door te gaan?

~ Laptop dicht even naar buiten: ben je aan het uitstellen of goed voor jezelf aan het zorgen?

Dus… hoe weet je nu wanneer iets écht klopt voor jou?

Met de visuals hieronder leg ik het overzichtelijk voor je uit. Handig om erbij te pakken wanneer je een lastig moment hebt en even niet meer weet wat je nu eigenlijk écht wilt.

Ook belangrijk om nog even te delen trouwens: ook wanneer je er getraind in bent om het onderscheid te maken, is het soms lastig. Ons hoofd kan heel sterk en overtuigend zijn. (Begin dit jaar wilde ik onze complete doelgroep veranderen. Gelukkig kwam ik er op tijd achter dat deze keuze voortkwam uit een bepaalde angst en dat ik dit zeker niet écht wilde. Maar boy-o-boy ik was er bijnnnnna ingetrapt.)

Dus:

💫 Je bent er nooit.
💫 Dit is een continu proces.
💫 Elk level kent weer nieuwe uitdagingen.

Ook al heb je al veel innerlijk werk gedaan, dan kan het soms nog steeds uitdagend zijn om het verschil te herkennen tussen je ware gevoel en je denkbeeldige ‘ware gevoel’.

Nou, laten we beginnen.

Je essentie is je meest ware kern. Hier zit je meest pure waarheid over wie je écht bent en wat je écht wilt. Je kernwaarden, passies en natuurlijke talenten liggen hier opgeslagen. Dit is ook de plek van innerlijke rust, geluk en vrijheid. Dit is pure liefde. Sommige mensen refereren hiernaar als ze zeggen: ‘Luister naar je hart.’
Tijdens je leven ben je continu aan het leren door middel van ervaringen. Er ontstaan aangeleerde lagen over je essentie: je geloof over jezelf en de wereld, je leert ‘hoe het hoort’, je ontwikkelt patronen in gedachten, gevoel en gedrag. Alles bij elkaar vormt dat uiteindelijk je persoonlijkheid en imago. Dit heeft iedereen. Je kunt niet zonder.

Tijdens het opdoen van deze ervaringen, kom je ook je emoties tegen. Blijdschap. Verwondering. Schaamte. Verdiet. Angst. Woede. Liefde. Als iemand zegt: “Ik luister naar mijn gevoel” luisteren ze vaak (onbewust) naar hun emoties die voortkomen uit de laag van gedachten en dus niet naar hun ware essentie. Hier ligt wel degelijk een boodschap in verscholen, maar dit gevoel is niet hét antwoord. Dat ligt eronder.

Kortom. Reacties van het ego zijn vaak afhankelijk van de omstandigheden. Vaak gebaseerd op onverwerkte ervaringen uit het verleden en onvervulde verlangens voor de toekomst.

Wanneer je in contact staat met je essentie ontstaat wat je doet vanuit innerlijk geluk, innerlijke rust, innerlijke vrijheid, innerlijk weten. Onafhankelijk van wat er om je heen gebeurt.

“Mijn gevoel zegt….” Leer dus onderscheid maken waar dit gevoel vandaan komt. Ligt de oorsprong in je essentie of in je (onverwerkte) ervaringen? (Dit onderscheid steeds beter en sneller leren maken is een continu proces en hier bestaat geen 5-stappenplan of afvinklijst voor.) 

Ik kan wel een richtlijn geven.

Komt je keuze voort uit een golf van enthousiasme (ja!) of afgunst/irritatie (nee!)? Of blijf je twijfelen en malen? Dan is de kans groot dat het voortkomt uit je (onverwerkte) eerdere ervaringen of onvervulde (ego)verlangen voor de toekomst. Dit gevoel wil je in je oude vertrouwde comfort zone houden. Dit hoef je niet te negeren, maar je mag er wél kritisch op zijn. Wat is de onderliggende boodschap van dit gevoel?

Of komt je keuze voort uit een moment van rust en stilte en voelt het als een diep innerlijk weten? Een gevoel van zekerheid ook al is er geen zekerheid? Een diep vertrouwen dat misschien zelfs heel erg onlogisch lijkt? Dan is de kans groot dat je reactie uit je essentie komt. Als je je échte leven wilt leen, dan luister je hiernaar. Dit noemen we bij FEEM geïnspireerde actie.

(En hierna gaat je hoofd er waarschijnlijk weer mee aan de haal. Ben daar alert op.)

Wil je je bedrijf (en je leven) leiden op een manier die écht bij jou past en wil je niet doen ‘wat hoort’ of iemand proberen te zijn die je niet bent, dan wil je je keuzes maken vanuit je essentie.

Dit is trouwens geen eenmalige keuze. (“Vanaf nu leef ik vanuit mijn essentie.”) Het is een continu proces met dagelijkse commitment. Waarbij je – ook als je hier heel ervaren in bent – toch soms achteraf denkt: ik heb me toch laten leiden door mijn hoofd in plaats van mijn hart. #maaktjemens

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?