Blog van een van onze leden

Vrouwencirkels. Spirituele bullshit…of ontzettend krachtig?

Vrouwencirkels...women circles. Een aantal jaar geleden had ik ‘t waarschijnlijk in mijn onwetendheid afgeschilderd als zweverig gedoe. Vrouwen met lange gewaden, oude rituelen uitvoerend ofzo. Maar dat beeld is veranderd, en drastisch ook.

Leestijd: 3 minuten

Ik ben nogal nuchter van aard. Of anders gezegd, voor het grootste deel van mijn leven is mijn rationele kant voornamelijk aangesproken. In mijn aard zit veel meer denk ik, maar die rationele kant is aan alle kanten in mijn opvoeding en opleiding ‘aan’ gezet, dus ben ik daar naar gaan leven.

In mijn loopbaan vooral ook veel in de mannenwereld rondgezworven, industrieën met vooral veel mannelijk fabriekspersoneel, of financiële instellingen gevuld met veel driedelig-grijs. Voelde me er ook wel in thuis denk ik. Alhoewel ik twijfel nu ik ‘t zo opschrijf. Het was toch ook wel een soort jas die ik me aanmat. In deze wereld moet ik mijn mannetje staan…be one of the guys. Vooral niet kwetsbaar zijn en doen alsof je alles weet en kunt. Heb ik lang volgehouden ook.

Levenservaring gooit natuurlijk van alles op je pad…dus ook bij mij. Wat heftige periodes in mijn leven hebben me veel meer van mijn eigen aard doen ontdekken. Hoe ik in elkaar steek, gevormd ben, relaties aan ga, en wat daar de krachtige maar ook de schaduwkanten van waren. Al die ontdekkingen hebben me gek genoeg ook meer op het pad van vrouwen gebracht. Ik had wel een handvol vrouwelijke vriendinnen, maar was over het algemeen toch ook wel waakzaam naar vrouwen toe. Wat vind jij echt van mij, en wat vind ik echt van jou, was toch altijd wel een dynamiek die onderhuids speelde. Stiekem ook oordelend; ben ik beter of mooier, of wat dan ook, dan haar.

Dat is wel veranderd. De afgelopen jaren heb ik een aantal bijzondere vrouwen ontmoet die ik inmiddels tot mijn meest dierbare vriendschappen reken. Er was vrijwel direct een diepere connectie met ieder van hen, een soort innerlijk en wederzijds begrijpen. Voelt als ‘sisters’. Misschien was ik er eerder niet ‘klaar’ voor, en trek ik dat nu meer aan.

Anyway, dit dus even als achtergrond. Laatst had ik dus een vrouwencirkel. Onverwacht eigenlijk. Het was een Inner Work-Out sessie, een prachtige dialoogvorm met een kleine groep mensen, waarbij je inbrengt wat er op dat moment leeft in je, en waar je de kracht en wijsheid van de groep op wil gebruiken. Twee heren bleken last-minute niet te kunnen dus bleven we over met een groep vrouwen. We zouden het die avond hebben over onze dromen als ondernemer. Welke dromen hebben we, waar houden we onszelf tegen, en waar hebben we de wijsheid van elkaar op nodig. Bijzonder aan de sessie is dat we elkaar vooral niet gingen helpen met ladingen analyses, oplossingen of adviezen, maar vooral teruggaven wat er in ons opkwam aan beelden, gedachten, sensaties, gevoelens wanneer iemand haar droom deelde. Alsof we even met ons lijf en leden verbinding maakten met een groter veld. Het hoofd werd dus even op standby gezet.

Waanzinnig hoe raak hun feedback was.

Het was bijna magisch hoe er, ook al woonden sommigen duizenden kilometers van elkaar, en verschilden we van leeftijd en achtergrond, er zo veel diepe herkenning was in elkaars verhalen. In elkaars dromen. Elkaars thema’s. Niet alleen werd ik zelf gevoed door ieder van hen op mijn eigen droom, maar was er ook iets collectiefs. Het voelde alsof we gezamenlijk in beweging waren…collectieve groei in het klein. En ‘that blew me away’!

Er gaat dus iets krachtigs uit van die vrouwelijke energieën bij elkaar. Daar zit ongelooflijk veel potentie en belofte in. Voor mij dus geen spirituele bullshit, maar iets dat erom vraagt verder te ontdekken en vorm te geven. Waanzinnig gaaf nu dat FEEM dit jaar het eerste levenslicht heeft gezien, en ik daar sinds kort deel van uitmaak. Een collectieve behoefte is wakker geworden.

Linda Pieters
Linda Pietershttps://feemonline.nl/linda-pieters/
'Create the crack where the light gets in.' Dat is wat Linda drijft, in het begeleiden van zowel teams, groepen alsook individuen. Zij werkt vanuit het diepe geloof dat er wijsheid en potentie in ieder van ons zit. Wanneer die eigen essentie weer ervaren wordt, kan een team, groep of individu weer ‘op eigen kracht’ verder.

je krijgt wat je nodig hebt

Alle artikelen in dit magazine worden geschreven door onze journalisten. Op één rubriek na: 'Je krijgt wat je nodig hebt'. Hier vind je de blogs van onze Verschilmakers en daar is dit blog ook een voorbeeld van. Geschreven op persoonlijke titel. De onderwerpen zijn heel divers: je krijgt wat je nodig hebt. Laat je verrassen.

Samen maken we het verschil. Er zijn veel verschillende vrouwelijke ondernemers in Nederland die ieder op hun eigen manier een bijdrage leveren aan een mooiere wereld. Door hen de mogelijkheid te geven om hun inspiratie met jou te delen, wordt onze gezamenlijke impact nog groter.

Meer van deze Verschilmaker

Andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in