Blog van een van onze leden

Vrouwelijk leiderschap: omarm jij het al?

Een week geleden hoorde ik voor het eerst het nummer: Golden Age van Fia. Met dikke kippenvellen heb ik het vijf keer achter elkaar geluisterd. Wat een prachtige boodschap voor deze tijd. Wat ook bijzonder was, was dat één zin die er zo uit sprong voor mij in eerste instantie mijn keel niet uit wilde: I embrace my role as a leader in the Golden Age. Waarom stokten die woorden in mijn keel? Durf ik een leider te zijn in deze tijd? Een vrouwelijk leider?

Leestijd: 2 minuten

Een voorbeeld van vrouwelijk leiderschap

In mijn ogen zijn wij, ondernemers, vaak een voorbeeld voor anderen. Hoe meer zichtbaar wij zijn, hoe groter het voorbeeld. En hoe meer wij onszelf zijn en de ’shit and shine’ durven te laten zien, hoe meer we anderen permissie geven dat ook te doen. Wat heeft dat te maken met vrouwelijk leiderschap? Ik zie vaak dat vrouwen nog banger zijn om te stralen dan om te falen. Het is voor ons ook zo lang niet veilig geweest om ons echt te laten zien. Om te laten zien waarin wij bijzonder zijn, om op te vallen.

De vrouwenwond

In onze vrouwenlijn zit zo veel schade op het zichtbaar zijn en dat werkt nu nog door. Als je eeuwen geleden zichtbaar was, kon je zomaar weggezet worden als heks en op de brandstapel belanden. Maar we hoeven zelfs niet zo ver terug te gaan in de tijd. Heb je weleens zo’n boekje gezien voor getrouwde vrouwen in de jaren ’50? Waarin ze duidelijk verteld werd dat ze in dienst stonden van hun man? Dat ze op tijd het eten klaar moesten hebben, moesten zorgen dat ze er tegen de tijd dat hij thuis kwam onberispelijk uitzagen? Dat hij niets meer hoefde te doen, hij had immers al de hele dag hard gewerkt. Met die denkbeelden zijn veel van onze moeders (of hun moeders) nog opgegroeid, zelfs als ze in de jaren ’60 en ’70 zich losgemaakt leken te hebben, zat het nog wel in hun achterhoofd. En dat gaven ze onbewust aan ons door.

Tijd voor een nieuwe wereld

Wat mij betreft is het tijd voor een nieuwe wereld. Een wereld vol rolmodellen van krachtige vrouwen die weten wie ze zijn en die niet bang zijn om dat te laten zien. En dat mogen we laten zien vanuit een zachte kracht. We hoeven niet alsnog in onze mannelijke energie te stappen en op wilskracht (en op ons tandvlees) te ondernemen. We mogen laten zien dat een andere manier van ondernemen, vanuit verbinding en liefde, ook werkt. We mogen laten zien dat wij helemaal onszelf durven zijn, zodat we ook onze klanten toestemming geven om dat te laten zien. En bovendien mogen we stappen in onze unieke magie, omdat niemand die nu nog van ons afpakt, daarvoor zijn we te ver gekomen.

Voel jij ook dat het tijd is voor echt vrouwelijk leiderschap?

Het nummer wat de inspiratiebron was voor dit blog:

Nadia Lievaart
Nadia Lievaarthttps://feemonline.nl/nadia-lievaart/
Nadia helpt onderneemsters om hun magie te (her)ontdekken én te laten zien. Ze gelooft heilig in jezelf zijn, hoe ‘anders’ dat ook is. Omdat dat dàt nou precies de sleutel is naar meer klanten waar je blij van wordt.

je krijgt wat je nodig hebt

Alle artikelen in dit magazine worden geschreven door onze journalisten. Op één rubriek na: 'Je krijgt wat je nodig hebt'. Hier vind je de blogs van onze Verschilmakers en daar is dit blog ook een voorbeeld van. Geschreven op persoonlijke titel. De onderwerpen zijn heel divers: je krijgt wat je nodig hebt. Laat je verrassen.

Samen maken we het verschil. Er zijn veel verschillende vrouwelijke ondernemers in Nederland die ieder op hun eigen manier een bijdrage leveren aan een mooiere wereld. Door hen de mogelijkheid te geven om hun inspiratie met jou te delen, wordt onze gezamenlijke impact nog groter.

Meer van deze Verschilmaker

Andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in