Vrijheidsmiljonair Juliëtte: “Een school in Bali inspireerde me om zelf een duurzame school op te zetten in Nederland”

mijn inspiratie top 5

Waardoor gaat bij jou de inspiratie stromen? In deze rubriek "Mijn Inspiratie Top 5" laten we je kennismaken met de inspiratiebronnen van inspirerende ondernemers. Kruip even uit je eigen bubbel en dompel je een keer onder in deze bronnen. Wie weet waar het toe leidt en wat voor creatieve ideeën er bij je opkomen door het een keer anders te doen dan anders. 

Leestijd: 3 minuten

 DE INSPIRATIE TOP 5 VAN DEZE WEEK:

Juliëtte Schraauwers

  • noemt zichzelf ‘Vrijheidsmiljonair’
  • is oprichter van Brand the now
  • is bezig met het opzetten van een duurzame school in Nederland

Je zou kunnen zeggen dat het ondernemen bij Juliëtte Schraauwers (33) er al van jongs af aan in zit. “Het ondernemen op zich is nooit het doel geweest voor mij, maar ik ben altijd bezig de wereld om me heen vorm te geven. Als kind had ik elke week wel een ander bedrijfje. In de klas nam ik ook altijd het initiatief om geld in te zamelen voor goede doelen.”

Elf jaar geleden startte Juliëtte haar bedrijf. Ze studeerde toen aan de Design Academy. “Dat begon omdat ik al wat opdrachten had op het gebied van grafisch design, bijvoorbeeld het maken van logo’s. Ook ontwierp ik voor een schoolopdracht een sieraad waar ik veel positieve reacties op ontving. Toen dacht ik: volgens mij moet ik hier wat mee doen.” Al snel bracht ze het sieraad op de markt. Ze schreef zich in bij de Kamer van Koophandel en runde een bedrijf naast haar studie. “Dat was aanpoten, want de studie op zichzelf was al best pittig.”

Het is een groot project, maar daardoor laat ik me niet afschrikken

Uiteindelijk groeit ze uit tot branding strateeg, wat ze tot de dag van vandaag doet met haar eigen bedrijf. Daarnaast heeft ze nog veel ambities: “Een aantal jaar geleden bezocht ik The Green School in Bali. Dat is een school middenin de jungle. Kinderen op deze school hebben geen grenzen in de omgeving waar ze leren, maar ook niet in de mindset die ze ontwikkelen. Die school voelde voor mij als thuiskomen. Ik wilde graag ondernemen als kind en de wereld om me heen vormgeven, maar ik had ook last van leerachterstanden. Ik kwam heel moeilijk mee.” Het voelde daar zo goed, dat ze besloot: dit ga ik ook opzetten in Nederland. “Ik wil eraan bijdragen dat kinderen onderwijs krijgen dat goed is voor het kind en niet voor het economische systeem.” Inmiddels is Juliëtte drie jaar met dit project bezig. “We zijn nu op het punt dat we waarschijnlijk op korte termijn op een locatie gaan landen. Het is een groot project, maar daardoor laat ik me niet afschrikken.”

In de elf jaar dat Juliëtte onderneemt, heeft ze verschillende titels gekregen. In 2016 werd ze verkozen als Freelancer of the Year in de categorie Design. In 2020 belandde ze op de Duurzame Jonge 100 Lijst. En dit jaar werd ze een van de 21 Triodos Verbeteraars van 2021. “Vrijheid betekent voor mij dat ik vanuit mijn purpose kan werken en van waarde kan zijn voor de wereld. Dat anderen dat zien en daar hun waardering over uitspreken, vind ik heel bijzonder. Maar tegelijkertijd: het verandert niets. Je moet nog steeds hard werken om je dromen na te jagen.”

___________________________________________

Dit is de Inspiratie Top 5 van Juliëtte:
1. Persoon

 

Prince Ea
“Prince Ea is schrijver, rapper en poëet of liever gezegd, woordenkunstenaar. Zijn teksten snijden vlijmscherpe onderwerpen aan, waar iedereen meer over zou moeten leren. Hij doet dat op een liefdevolle en positieve manier. Van klimaatverandering tot mindset. Dit presenteert hij in video’s. De manier waarop hij content maakt vind ik ontzettend inspirerend.

2. Documentaires

 

 

Kiss the ground, The biggest little farm en Tomorrow
“Deze drie documentaires laten zien dat er veel hoop is in de wereld als we samenwerken met moeder natuur in plaats van tegen haar in gaan. De gemiddelde Nederlander gebruikt 3,3 aardes in plaats van 1. Deze docu’s laten zien dat het anders kan.”

3. Plek

 

 

Green School Bali
“Op deze school midden in de jungle leren kinderen verschilmakers van de toekomst te worden. Alles draait om het samen vormgeven van een duurzame wereld. Deze school heeft mijn leven op zoveel vlakken veranderd. Ik ben, geïnspireerd door deze school, nu zelf een duurzame school aan het opzetten in Nederland, genaamd NOWSCHOOL.”

4. Tip

 

 

Leer jezelf kennen
“Sinds ik elf jaar geleden voor mezelf begon, ben ik uitgegroeid tot branding strateeg. Ik vraag mezelf altijd af: waarom doen we wat we doen? Ik heb geleerd om mezelf vanuit mijn eigen wijsheid te positioneren en mezelf zichtbaar te maken aan de wereld. Ik denk dat branding essentieel is voor iedereen, ondernemer of niet. Door antwoord te geven op moeilijke ‘waarom’-vragen, ontwikkel je een eigen levenskompas. Daarmee kun je jezelf door het leven navigeren.”

5. Lifestyle

 

 

Ayurveda
“Ayurveda is een 5000 jaar oude leefwijsheid die zijn oorsprong kent in India. Ik heb jaren lang darmklachten gehad en zorgde slecht voor mijn lichaam. Te veel stress, slechte voeding, laat naar bed en te weinig bewegen. Dat heb ik geweten. Ayurveda is een holistische lens waarmee je naar je eigen leven kunt kijken om vervolgens in te kunnen grijpen om weer in balans te komen door middel van voeding, beweging, slaap, liefde, werk, et cetera. Als ik goed voor mezelf zorg, kan ik ook goed voor mijn ondernemingen zorgen.”

 

Ook boeiend

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?