Van de redactie

Volle maan 2024. Heeft de maan wel of geen invloed op ons?

Iedereen heeft wel eens van de energie van de maan gehoord en de invloed ervan op onszelf. En jij weet: die invloed is er wel degelijk. Maar ergens denk je misschien ook nog: is dat wel écht zo? Verzin ik dat niet gewoon? In dit artikel onderzoeken we de invloed van de volle maan 2023 op ons en ons werk en geven we praktische tips hoe je ermee om kunt gaan.

Leestijd: 7 minuten

De 8 fases van de maanVoordat we specifiek informatie over de volle maan 2024 delen, eerst even een globaal overzicht van het geheel. De 8 fases van de maan zijn te verdelen in 2 hoofdfases:

 1. Wassende maan
  In deze periode heerst een meer masculiene creatie energie. In deze fase wordt de maan steeds zichtbaarder en wordt er vaak gesproken over groei en ontwikkeling. Dit is over het algemeen een goede periode om te creëren en ideeën uit te werken. Het is een goede tijd om aan je doelen te werken en stappen te zetten in de richting van wat je wilt bereiken.
 2. Afnemende maan
  In deze periode heerst een meer feminiene reflectie energie. In deze fase wordt de maan steeds minder zichtbaar en wordt er vaak gesproken over loslaten en opruimen. Het is een goede tijd om te detoxen en op te ruimen. Dit is een goede periode om heel bewust naar je intuïtie te luisteren en om dingen los te laten.

Vooral de energie van de volle maan en nieuwe maan is goed te voelen voor mensen die hier gevoelig voor zijn.

Nieuwe maan
Tijdens de nieuwe maan is de maan niet zichtbaar en staat hij tussen de aarde en de zon in. Deze fase wordt vaak geassocieerd met een nieuw begin, het planten van nieuwe zaadjes en het manifesteren van je doelen. Het is een goede tijd om intenties te zetten en knopen door te hakken.

Volle maan
De fase van de volle maan wordt vaak geassocieerd met loslaten, losmaken en losbreken van dingen die niet langer bij je passen. Het is een periode waarbij je inzicht kunt verkrijgen in dat wat je hebt gecreëerd en wilt creëren.

In dit artikel gaan we dieper in op het effect van de volle maan 2024.

volle maan 2024

Wetenschappelijke onderbouwing over de invloed van de maan

De volle maan is al eeuwenlang een bron van fascinatie en inspiratie. Het heeft altijd al een magische aantrekkingskracht gehad op de mensheid. Van oudsher zijn er talloze mythes en legendes over de krachten van de maan en hoe deze ons dagelijks leven beïnvloedt. En in sommige culturen wordt de volle maan zelfs beschouwd als een krachtige godin die de cyclus van leven en dood beheerst.

Maar wat zegt de wetenschap over de invloed van de maan? We kennen allemaal de invloed van de maan op water: eb en vloed. Jouw lichaam bestaat voor circa 50-70% uit water. In die zin is het dus volkomen logisch dat de maan ook van invloed is op ons lichaam. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de invloed van de maan op ons gedrag.

Invloed op het slaappatroon

Uit onderzoek blijkt dat de maanfasen van invloed kunnen zijn op ons slaappatroon en onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances suggereert dat de maanfasen in verband kunnen worden gebracht met variaties in onze slaapduur en -kwaliteit. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 98 volwassenen en toonde aan dat deelnemers gemiddeld 30% minder diepe slaap hadden tijdens de volle maan dan tijdens andere maanfasen. Tijdens de volle maan kunnen we ons bijvoorbeeld actiever voelen en meer moeite hebben om in slaap te vallen. Dit kan uiteraard ook invloed hebben op ons werk.

Invloed op hormoonproductie

Een ander onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Endocrinology, suggereert dat de maanfasen invloed kunnen hebben op onze hormoonproductie. Het onderzoek, dat werd uitgevoerd onder vrouwen, toonde aan dat de niveaus van het hormoon melatonine, dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van ons slaap-waakritme, hoger waren tijdens de volle maan dan tijdens andere maanfasen.

Kortom; wanneer de maan zich in de volle maan fase bevindt, kan dit een verandering in ons hormonale evenwicht veroorzaken. Dit kan ons slaappatroon verstoren en ons lichaam in een staat van alertheid brengen die ons moe en prikkelbaar maakt. Door te leren luisteren naar de signalen van ons lichaam en ons te concentreren op ontspanning en herstel tijdens de volle maan, kunnen we ons slaappatroon verbeteren en ons energieniveau op peil houden.

En daarbij: deze hormonale schommelingen zouden ook een verklaring kunnen zijn waarom je je werkelijk anders voelt bij de verschillende fases van de maan en dit niet zomaar ‘bedacht’ is. De invloed van onze hormonen op onze stemming is immer groot.

Niet alles is te verklaren

Hoewel er geen wetenschappelijke bewijzen zijn van de invloed van de maan op gedrag, is het overduidelijk dat de maan je op subtiele manieren kan beïnvloeden die we nog niet volledig begrijpen. Als lezer van FEEM Magazine vind je het waarschijnlijk ook niet nodig dat je alles kan begrijpen. Niet alles kan en hoeft verklaard te worden.

De maan kan inspireren om te creëren, motiveren om grenzen te verleggen, of een gevoel van innerlijke kracht geven. Door je bewust te zijn van de maanfasen en hoe deze je kunnen beïnvloeden, kun je je leven en werk beter in lijn brengen met de natuurlijke cycli van de aarde en je potentieel maximaliseren. Met de volle maan 2024 in aantocht, is het een goed moment om te kijken hoe je je kunt afstemmen op de maanenergie en hoe dit je leven kan verrijken met haar krachtige invloed.

Hoe dan ook: het is interessant om zelf te experimenteren met het werken met deze maanfasen en te ontdekken wat voor jou werkt.

foto volle maan 2024: door Johann Piber via Canva
foto volle maan 2024: door Johann Piber via Canva

Volle maan 2024: de invloed op je werk

Focus op belangrijke taken

Tijdens de volle maan is de energie hoog en intens, wat een goede tijd kan zijn om te focussen op belangrijke taken en projecten die extra aandacht vereisen. Het is ook een gunstige tijd om te reflecteren op je doelen en om te kijken naar manieren waarop je kunt ontwikkelen op professioneel vlak.

Daarnaast kan het creëren van een rustige en ontspannen omgeving helpen om beter te kunnen focussen en onze productiviteit te verhogen tijdens de volle maan. Zo kun je optimaal gebruik maken van de energie die deze bijzondere maanfase met zich meebrengt in het jaar van de volle maan 2024.

Rond belangrijke projecten af

Door je bewust te zijn van deze invloed, kun je hierop anticiperen en je werkprestaties verbeteren. Een handige tip is om je werkschema af te stemmen op de maanfasen. Zo kun je tijdens de volle maan bijvoorbeeld belangrijke projecten afronden. Ook kun je meer pauzes nemen om je energie te herstellen tijdens de volle maan.

Zorg goed voor jezelf

Daarnaast is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens de volle maan. Door voldoende te slapen en gezond te eten, kun je je lichaam en geest ondersteunen en zo het beste uit de energie van de volle maan halen. En vergeet niet om te genieten van de energie van de volle maan en de creativiteit en inspiratie die het met zich meebrengt!

 

Volle maan: deze kristallen passen daarbij.

Ook het gebruik van specifieke kristallen en meditatie-oefeningen kan helpen om je energie af te stemmen op de maan en zo productiever te werken.

Er zijn verschillende kristallen die passen bij de volle maan en die kunnen helpen om de energie van de maan te versterken en te benutten. Hieronder staan enkele voorbeelden:

 1. Maansteen – staat bekend als de steen van de godin en is zeer verbonden met de maan en haar energieën. Het kan helpen om emotionele stabiliteit te bevorderen en intuïtieve krachten te versterken.
 2. Bergkristal – is een krachtige steen die bekend staat om zijn zuiverende eigenschappen en kan helpen om de energie van de volle maan te versterken en te concentreren.
 3. Seleniet – is een zachte steen die zeer verbonden is met de maan en haar energieën. Het kan helpen om te ontspannen en de geest te kalmeren, terwijl het ook kan helpen om de intuïtie te versterken.
 4. Labradoriet – is een steen die vaak wordt geassocieerd met de volle maan en kan helpen om de innerlijke kracht te vergroten en de aura te beschermen tegen negatieve energieën.
 5. Amethist – is een krachtige steen die kan helpen om de geest te kalmeren en de intuïtie te versterken. Het kan ook helpen om te ontspannen en een gevoel van vrede en rust te bevorderen.

Het is belangrijk om op te merken dat de keuze van kristallen persoonlijk is en afhankelijk van de individuele behoeften en voorkeuren. Blijf goed luisteren naar je eigen lichaam en geest.

 

Volle maan 2024: de data

Elk jaar heeft in totaal 13x de volle maan. In 2024 zijn dit de volgende dagen:

25 januari Volle maan in Leeuw
24 februari Volle maan in Maagd
25 maart Volle maan met maansverduistering in Weegschaal
24 april Volle maan in Schorpioen
23 mei Volle maan in Boogschutter
22 juni Volle maan in Steenbok
21 juli Volle maan in Steenbok
19 augustus Volle maan in Waterman
18 september Volle maan met gedeeltelijke maansverduistering in Vissen
17 oktober Volle maan in Ram
15 november Volle maan in Stier
15 december Volle maan in Tweelingen

 

Excuus of verklaring?

Gebruik de volle maan als niet als een excuus voor je gedrag, maar ben je simpelweg bewust van de invloed die het op je heeft. Je hoeft dus niet je gedrag te laten bepalen door de maan; ‘nu moet ik rust houden’ of ‘nu moet ik juist actief zijn’. Het gaat erom dat je je ervan bewust bent dat deze invloed bestaat.

Stel: je hebt een feestje op de agenda staan in de periode van de afnemende maan, die juist staat voor wat rustiger aan doen en meer reflecteren. Betekent dit dat je beter niet kunt gaan? Dat hoeft helemaal niet. Je hoeft jezelf niet voor de gek te houden. Het werkt eerder andersom: je zult op het feestje merken dat je bijvoorbeeld minder zin hebt om uitbundig aanwezig te zijn. En achteraf zie je dat het de periode van de afnemende maan is. En op een ander feestje voel je juist sterk de behoefte om veel te dansen en ben je veel zichtbaarder. Het kan zomaar zijn dat je je in een periode van de wassende maan bevindt.

Of niet.

Dus. Jij blijft nog steeds verantwoordelijk voor je eigen gedrag. Gebruik niet ‘de maan’ als excuus.

Bovendien geldt dat hoe meer je jezelf volledig toestemming geeft om aan te voelen waar je lichaam behoefte aan heeft én hier ook naar handelt, je de verklaring van de maan niet eens meer nodig hebt. Dan merk je dat je flink wat knopen hebt doorgehakt de afgelopen tijd. En dan is het simpelweg hilarisch dat je achteraf merkt dat het nieuwe maan is; de periode om knopen door te hakken.

 

(Dit artikel is gebaseerd op eigen ervaringen, tips van experts, wetenschappelijke artikelen)

Meer verdiepende artikelen

Verhalen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in