Vivian (45) is jaloers: “Ik vergelijk mezelf met anderen.”

Vivian (45) is jaloers. Ze vergelijkt zichzelf met andere vrouwen in haar vakgebied. Daarbij ervaart ze soms jaloerse gevoelens. Herken jij je in het verhaal van Vivian? Misschien is de visie van Vera ook verhelderend voor jou.

The real deal

Vera Helleman is emotie-expert en beantwoordt in deze rubriek lezersvragen. The Real Deal is de meest kwetsbare rubriek van het magazine. En daardoor misschien ook wel de meest krachtige. De lezers die hieraan meewerken hebben lef. Ze durven ons een inkijkje te geven in persoonlijke gedachten en gevoelens. Daar hebben we veel respect voor. Zij snappen dat luisteren naar je gevoelens en emoties een continu proces is wat bij iedereen speelt. We hopen dat hun worsteling herkenning geeft aan anderen en dat het laat zien: 'You're not alone'. Tegelijk willen we hiermee een lans breken voor meer openheid van gedachten, gevoelens en emoties. Alles mag er zijn. Bij iedereen. Dat maakt ons juist compleet. 

 

Leestijd: 2 minuten

De huidige situatie

Ik voel me jaloers

“Ik vergelijk mezelf soms met andere ondernemers die ook businesscoach zijn. Ik ben jaloers. Ik weet dat ik dat niet hoef te zijn en dat het onzinnig is. Toch overkomt het me af en toe zo plotseling dat ik word overspoeld door allerlei emoties. Laatst dacht ik op Instagramstories te zien dat een potentiële klant van mij in contact was met een andere businesscoach. De moed zakte me in mijn schoenen: ik zou haar zó graag willen begeleiden. Tegelijkertijd word ik boos op mezelf: als zij voor een andere businesscoach kiest, is dat ook helemaal oké. Toch voelde ik me jaloers.”

“De moed zakte me in mijn schoenen: ik zou haar zó graag willen begeleiden”

“Van de impact die bijvoorbeeld zo’n Instagramstory op me kan hebben, baal ik enorm. Ik hoef toch helemaal niet jaloers te zijn? Ook schaam ik me dat ik mijn gevoel zo laat leiden hierdoor. Ik word zenuwachtig door de situatie en ervaar angst, schaamte, jaloezie en frustratie. Op zo’n moment voel ik me moedeloos en voel ik de kracht uit mijn lichaam verdwijnen. Ook ben ik niet meer geïnspireerd, terwijl ik dat wel was voordat ik op Instagram ging. Daarbij voel ik verdriet, omdat ik heel goed besef dat het niet handig is om mezelf te vergelijken. Het is niet nodig om zo onzeker te worden van wat ik zie.”

De visie van Vera

De reflectie van Vivian

“Gelukkig heb ik zo’n intense situatie als deze niet zo vaak. Wel was ik benieuwd naar de video van Vera, zodat ik in de toekomst anders om kan gaan met dit soort energievretende momenten. Vera geeft me het inzicht dat ik mijn eigen jaloerse gevoelens afkeur. Ik ben jaloers en dat mag niet van mezelf blijkbaar. Het is inderdaad zo dat ik me schaamde en me schuldig voelde. Ik mocht op dat moment van mezelf écht niet jaloers zijn. Door de uitleg van Vera besef ik dat er daardoor juist allerlei destructieve emoties ontstaan.”

“Vera geeft me het inzicht dat ik mijn eigen jaloerse gevoelens afkeur”

“In andere situaties zeg ik altijd dat jaloers zijn een teken is van verlangen. Ik vind jaloezie daarom een interessante richtingaanwijzer en nooit erg om te voelen. Hoe opmerkelijk dat ik me in deze situatie daar helemaal niet bewust van was en mezelf veroordeeld heb op wat ik voelde. Ik ben heel blij dat ik mijn probleem heb voorgelegd in The Real Deal, omdat ik er voortaan meer bewust en daardoor ook meer constructief mee om kan gaan. Als ik in de toekomst eenzelfde soort situatie tegenkom, zal ik gaan voelen wat die jaloezie me wil vertellen. Ik voel nu al hoe dat mijn leven simpeler en leuker zal maken!

jaloers

Ook boeiend

Onze expert: Vera Helleman

Vera Helleman is oprichter van het Emotie Expertise Centrum, haar boeken over emoties zijn inmiddels duizenden keren verkocht en speciaal voor deze rubriek beantwoordt ze twee keer per maand een lezersvraag. Luisteren naar je gevoel en je emoties maakt je sterk. Het is een kompas om steeds beter te weten te komen: wie ben ik nu eigenlijk en wat wil ik? Vera duikt in die emotie, geeft helderheid op wat er speelt en geeft haar kijk op de situatie. 

Ook in deze rubriek?

Wil jij ook graag het advies van Vera op iets waar jij mee zit rondom je bedrijf of werk/privé-balans? Stuur dan even een mail naar redactie@feemonline.nl

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Praat mee over dit onderwerp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

het beste van feem elke week in je mail?