Verschillen tussen man en vrouw in zorgonderzoeken, met psycholoog-onderzoeker Tessa Magnée

In deze aflevering spreekt Jolanda met Tessa Magnée, destijds werkzaam bij het instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving(IVO), over haar bijzondere rol. Tessa is namelijk als onderzoeker belast met een specifieke taak: gender. Zij zorgt ervoor dat verschillen tussen man en vrouw voldoende meegewogen worden in zorgonderzoeken.

De podcast: Vanzij, door Jolanda Gooiker

Elke maand geven we één van de podcast-afleveringen van ondernemer Jolanda Gooiker het podium. Als ondernemer helpt Jolanda andere ondernemers met hun digitale inhaalslag. Vanuit haar persoonlijk ongeduld is ze de Vanzij-podcast gestart. In deze podcast bespreekt ze met experts uit verschillende branches hoe gelijkwaardigheid sneller bereikt kan worden. Grote inspiratiebron is de boosheid van haar eigen moeder. Zij werd namelijk overgeplaatst toen ze ging trouwen, werd ontslagen toen ze zwanger werd en kreeg een heel ander soort baan aangeboden bij haar oude werkgever toen ze ‘toch’ weer wilde gaan werken. Die boosheid van nog maar een generatie geleden, en het feit dat die achterstelling nog altijd niet ingelopen, is de voeding van het ongeduld van Jolanda.

Leestijd: < 1 minuut

Eigenlijk is het heel raar dat dat nodig is en niet vanzelf gaat. Tessa legt uit hoe het komt dat er jarenlang te weinig onderzoek naar vrouwen gedaan is. Die achterstand moet ingelopen worden. Ook nu nog worden vrouwspecifieke zaken niet overal automatisch meegenomen. Begin deze zomer werd bijvoorbeeld duidelijk dat veel vrouwen die menstrueren, last hebben van hun vaccinatie tegen Covid. We weten nog te weinig van het vrouwenlichaam. Mensen zoals Tessa zijn dus hard nodig.

Voor Jolanda was de les uit deze podcast dat je altijd zelf door zou moeten vragen aan je dokter: “Hoe weet je dat?”. Ook zouden we meer moeten opletten op welke onderzoeken kennis gebaseerd is. En meer aandacht moeten vragen voor kennis over het vrouwenlichaam.

Je kunt de aflevering via Soundcloud beluisteren door hieronder te tikken. Volgende maand is er weer een podcast VanZij. Luister ondertussen ook eens naar een van de andere podcasts uit de FEEM community in het Podcast Podium.

Ook boeiend

Meepraten over dit onderwerp?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van neem meteen in je mail?