Vergeet omzet en winst: Cash is King!

Onze expert: Garcia Stans

Garcia wil jou als vrouwelijke ondernemer helpen om je cijfers te begrijpen, om jouw angst en onzekerheid voor finance te laten verdwijnen en je money mindset te verbeteren. Garcia snapt cijfers én de issues die veel vrouwen daarmee hebben. Daarom is zij onze expert en pakt zij in de rubriek 'It's all about the Money' de vragen op die met financiën te maken hebben.

Leestijd: 2 minuten

Vergeet omzet en winst: cash is king.

Omzet en winst zijn natuurlijke belangrijke graadmeters om te kijken of je bedrijf financieel gezond is. Zonder omzet en winst gaat het al snel niet goed met je bedrijf. Maar de belangrijkste graadmeter wordt snel vergeten en dat is cash. Oftewel het saldo wat op je bankrekening staat. Je kan nog zoveel omzet en winst hebben als bedrijf, als dit niet op je bankrekening te merken is, heb je een probleem.

Zonder geld op de bank kan je niet:

• je leveranciers betalen;
• je personeel betalen;
• jezelf niet uitbetalen;
• niet in jezelf of je bedrijf investeren.

Geld op je bankrekening is dus echt heel belangrijk.

Maar hoe komt het toch dat zoveel ondernemers hier problemen mee hebben?
Ik ken veel bedrijven die een goede omzet en winst hebben en toch niet genoeg geld hebben. Dit heeft een aantal oorzaken.

• Je klant betaalt niet. Als jij factureert, wordt dit wel als omzet geregistreerd in je administratie. Maar dat betekent niet dat jij het geld al op je bankrekening hebt ontvangen. Check dan ook altijd je openstaande verkoopfacturen tijdens je wekelijkse/maandelijkse administratiemoment en stuur ook gewoon herinneringen.

• Je hebt verkeerde betaalafspraken gemaakt. Je hebt bijvoorbeeld afgesproken dat de klant achteraf betaalt, terwijl jij heel veel moet investeren om aan de wens van de klant te voldoen. Dit kan voor een tijdelijk negatief saldo zorgen op je bankrekening.

• Je betaalt jezelf te veel salaris uit. Een bekend probleem bij ondernemers. Je hebt geld nodig voor vaste lasten, alleen er is niet genoeg winst. Dus neem je teveel op van je zakelijke rekening. Bereken goed wat je jezelf echt kan uitkeren. Werk met het potjessysteem van profit first.

• Je geeft te veel uit aan zakelijke kosten. Tóch die dure coach inhuren, of tóch die software aanschaffen, terwijl je dit (nog) niet kan betalen. Er is niets mis met investeringen doen, check alleen wel of je het echt kan betalen en dat je niet in de problemen komt.

Daarom is cash zo belangrijk. Heb je hulp nodig om hier inzicht te krijgen? Check dan mijn website voor blogs en podcast.

Ook in deze rubriek?

Heb jij ook een vraag over geld? Garcia helpt je graag verder dus stuur je vraag zeker in via redactie@feemonline.nl

Ook boeiend

Meepraten over dit onderwerp?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van neem wekelijks in je mail?