column

Van de ene in de andere valkuil vallen. Herkenbaar?

Leestijd: 2 minuten

Een week of twee geleden bevond ik me in een bijzondere situatie. Het was een tijd waarin ik na langere tijd ‘in between jobs’ te hebben verkeerd, weer aan de slag ging. In de tijd dat ik even geen werk had, heb ik veel gewerkt aan mijn eigen onderneming. En daarnaast had ik veel vrije tijd. Nou ja, vrij van werk dan. Ik had ook nog zoiets als het huishouden bijhouden en de verantwoordelijke ouder zijn van twee meiden.

Maar daar tussendoor had ik veel tijd voor mezelf. Ik heb in die tijd veel dingen gedaan die ‘goed voor me waren’. Dingen als mediteren, lopen met verzwaarde rugzak, koude douches, vroeg opstaan en gezond eten. En zo nog meer van die dingen op het gebied van rust, ontspanning, efficiëntie, zelfreflectie en weerbaarheid.

“Juiste dingen doen die een voorwaarde zijn voor een lang en gelukkig leven..”

Allemaal juiste dingen om te doen natuurlijk, en iedereen die er iets over kan zeggen vindt dat het een gewoonte moet zijn en een voorwaarde voor een lang en gelukkig leven. Maar toen ik opnieuw naar mijn tijdsplanning moest kijken omdat ik een nieuwe baan had, viel het me op hoeveel ik van die ‘juiste’ dingen aan het doen was en hoeveel tijd me dat kostte. En opvallender: ik zou me topfit moeten voelen, maar in plaats daarvan voelde ik me onrustig, opgelaten en vermoeid! Ik besefte me dat ik in die andere, niet-zo-bekende valkuil was gestapt: de juiste dingen goed willen doen en geen keuze maken in wat werkt voor mij.

De valkuil van doorgaan, afspraken maken, altijd maar aan staan, die is inmiddels wel bekend. Ook bij mij. Maar in mijn ‘strijd’ om deze valkuil te ontwijken of eruit te stappen, val ik dus in die andere kuil. Die van de juiste dingen goed willen doen. Niet alleen in uitvoering en toewijding, maar vooral ook de hoeveelheid van juiste dingen en die dan goed willen doen!

“Ik was me bewust van de valkuil, maar in de strijd die te ontwijken viel ik in de andere.”

Dus wat heb ik hiervan geleerd? Ik heb ten eerste twee dagen helemaal niks gedaan. Om vervolgens een nieuwe selectie te maken van de juiste dingen die mij als persoon ondersteunen. Waar voel ik me goed bij? En ik heb mogen ervaren dat het rijtje van juiste dingen ook mag veranderen.

En moet ik de juiste dingen goed doen? (Lees: streven naar perfectie) Nope, de goede dingen juist doen. Dát is waar ik me op ga richten. En vooral niet te veel.

Diderik Dellebeke
Diderik Dellebeke
Met zijn broer samen vormt hij de Flowbrothers. Een samenwerking die zich erop richt om anderen hun eigen lijfkracht te laten ervaren. Hij houdt ervan om mensen te ontmoeten in hun lijfkracht, zonder het 'moeten'. Verbinding maken met zichzelf is voor hem essentieel om een optimale verbinding te maken met een ander. Voor FEEM Magazine deelt hij over zijn expertise van deze lijfkracht.

Ook boeiend

Meer columns

MEEST BEKEKEN

Yvonne van Balkom vrouwelijke ondernemers

Femininiteit: meer waardering cruciaal.

3
Meer waardering voor femininiteit is cruciaal voor een evenwichtigere wereld In dit artikel onderzoek ik: ~ Meer waardering voor femininiteit blijkt cruciaal te zijn voor een...

Hoe je dromen waarmaakt

3
Barack Obama antwoordde dat dit deels te maken had met het vasthouden aan het toekomstperspectief, de lange termijn dus en niet de korte termijn....

Een gelijkwaardige uitwisseling zorgt voor een gezonde relatie

38
Moneymindset, geldgevoel, geef het beestje maar een naam. Waar het op neer komt is dat zolang geld voor jou een nare bijsmaak heeft, het...

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?