“Uit iedere potloodstreep is wel iets te halen”

Into the magic

Innerlijk werk gaat ook over dichtbij jezelf blijven; weten wat er in je binnenwereld speelt, door verstilling en zelfreflectie. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je voor jezelf weet waarom je doet wat je doet. Er zijn veel manieren om die reis naar binnen te maken. In de rubriek 'Into the Magic' gaan we op zoek naar verschillende manieren om dat te doen, zodat jij voor jezelf kan bepalen welke manier bij jou past of welke vorm je nog wil ontdekken.

Leestijd: 5 minuten

DE VORM VAN DEZE WEEK: intuïtief tekenen

Bij een spiritueel traject van Esther Foppen staan intuïtief tekenen, de natuur en kleuren centraal.

Esther Foppen

Esther Foppen legt uit hoe het werkt.

Als creatief, intuïtief coach en medium stelt Esther Foppen vragen aan de hand van de tekeningen die je tijdens de coaching maakt. Daarnaast ‘leest’ ze de tekening, op basis van onder andere vorm, plaatsing van het getekende en kleurgebruik.

 

Chantal Seijerlin

Chantal Seijerlin volgde een traject bij Esther.

Chantal is eigenaresse van een kapperszaak in Harderwijk. Ze heeft coaching bij Esther gevolgd als een cadeautje voor haarzelf. ‘Tijdens de coaching heb je echt even een moment voor jezelf, doordat je luistert naar je eigen intuïtie’.


 

Coach Esther:

“Mijn coaching is erop gericht, dat je meer naar je intuïtie gaat luisteren. Wanneer je dat doet, ervaar je meer zelfvertrouwen bij de keuzes die je maakt.

Mensen die bij mij komen, hebben vaak moeite met keuzes maken. Ze vragen zich bijvoorbeeld af: ‘Wanneer weet ik wat goed voor me is?’. In het dagelijks leven ervaren ze situaties waarin mensen om hen heen van alles van ze willen (of ze denken dat mensen van alles van ze willen). De coaching draait om bewustwording: wat wil ik nu eigenlijk?

Het traject bestaat deels uit praten, maar ook uit tekenen. Als je bezig gaat met iets maken, ga je aan de slag met je onbewuste. Je gaat niet iets natekenen, maar tekenen wat er in je op komt. Tijdens mijn opleiding spiritueel, kunstzinnig tekenen leerde ik dat uit iedere potloodstreep die je op papier zet wel iets te halen is. Ik kan over je tekening allerlei vragen stellen, zoals: ‘Waarom staat dit hier? , of: ‘Waarom koos je deze kleur?’.

Rood

Er zijn een paar wetmatigheden, maar het is vooral veel invoelen. Kleuren en vormen zijn heel subjectief. Als jij bijvoorbeeld vroeger een hele leuke oma had die altijd een rood schort droeg, associeer je rood als eerder een fijne kleur. Was die oma vervelend, dan kun jij een heel ander gevoel hebben bij de kleur rood.

“Je hebt een energetisch laagje om je lijf en als mensen te dicht op je staan, voel je dat.”

Bij mijn coaching gebruik ik de natuur als metafoor. Ook gebruik ik een chakra kleurenschema. Je hebt een energetisch laagje om je lijf en als mensen te dicht op je staan, voel je dat. Die laag bestaat uit zeven ‘knooppunten’, chakra’s, die elk hun eigen regenboogkleur hebben. Ieder chakra staat voor een bepaald gebied in je leven, in je mindset, fysiek, en in je overtuiging; dat is heel divers.

Neem het onderste chakra, die heeft de kleur rood. Het heeft te maken met het gebied van je onderrug tot en met je voeten. Heb je in dat gebied iets wat niet goed werkt, dan heeft dat te maken met je basis. Het kan ook gaan over je eerste levensbehoefte; je baan, zorgen voor je lijf; het zijn een paar dingen die erbij horen. Door met die kleuren te werken in tekeningen, haal je informatie uit jezelf. Daar kun je dan op door vragen en mee aan de slag.

Tijdens het traject ga je steeds meer herkennen, bijvoorbeeld dat je inziet: ‘Ik ben degene die altijd ‘ja’ zegt op alles. Ik ren altijd voor anderen, maar niemand rent voor mij.’

“Tekenen haalt het onderliggende probleem dat steeds een valkuil veroorzaakt naar boven.”

Vaak hebben mensen voor ze mijn coaching volgen al bedacht waar hun idee, gedachte, of probleem aan ligt. Het tekenen haalt het onderliggende probleem dat steeds een valkuil veroorzaakt naar boven. Zo kun je aan de slag met jezelf en verbeteringen doorvoeren in je leven.

Menselijke kant

De kracht van deze coaching voor vrouwelijke ondernemers, is dat ze leren zich staande te houden in een maatschappij die veel van ze vraagt. Ze leren (weer) luisteren naar hun intuïtie, omarmen hun spiritualiteit en voelen zich zelfverzekerder bij alles wat ze doen. Ik vraag me wel eens af waarom vrouwelijke ondernemers zich schikken aan de manier waarop mannen ondernemen. Ik denk namelijk dat vrouwen in hun handelen eerder de menselijke kant zien in de persoon met wie ze onderhandelen, waar mannen hard tegen hard gaan. Dat is niet authentiek. Omarm je vrouwelijkheid en zet die kwaliteiten in, in je business.’’


Coachee Chantal deelt haar ervaring:

“Als kapper maak ik vaak lange dagen, waarin ik altijd wil dat mijn klanten tevreden zijn. Ik geef ze dan ook graag mijn volle aandacht. Tijdens de afgelopen lockdown moest mijn zaak sluiten vanwege de maatregelen. Hierdoor kwam ik thuis te zitten. Ik heb de coaching bij Esther toen gevolgd als een soort cadeautje voor mezelf. Tijdens de coaching heb je namelijk echt even een momentje voor jezelf, doordat je luistert naar je eigen intuïtie.”

“Bezig zijn met mijn intuïtie laat me even stilstaan in het moment.”

“Ik volgde de coaching online in een groep met andere vrouwen. Doordat het online was, had ik geen reistijd, dus kon ik makkelijker een moment op de dag tijd ervoor maken. Ik vond dat moment keer op keer heel prettig, doordat bezig zijn met mijn intuïtie me even stil laat staan in het moment. Ik heb intuïtie altijd al intrigerend gevonden, dus leerde ik er graag meer over.

Breedte

Bijzonder was, dat Esther me liet inzien dat kleuren en vormen altijd wel iets zeggen over degene die het op papier zet. Tijdens de coaching pakten we allemaal een papier. Ik legde het in de breedte, maar anderen hadden het vel juist in de lengte gelegd. Voor mij was het een onbewuste keuze, maar Esther vertelde me dat de breedte van het vel aangaf dat er in mijn persoonlijkheid ook een zekere ‘breedte’ zit. Ik ben namelijk veel bezig met zorgen voor de mensen om mij heen, zoals mijn kinderen en de klanten in de kapperszaak.

Wanneer ik nu aan het werk ben, probeer ik ook te letten op kleuren. Dat lukt niet altijd, doordat ik al snel weer veel te doen heb, zeker nu de zaak weer open is. Soms ben ik dan druk bezig, wanneer ik een opvallende kleur zie. Dat kan bijvoorbeeld een fel gekleurde jas van een klant die binnenkomt zijn. Dat doet me direct denken aan de coaching van Esther. Even gaan mijn gedachten van de drukte van de dag, naar die ene kleur.”

“Doordat ik op een bepaalde kleur lette, had ik meteen meer aandacht voor mijn omgeving.”

Ook na de coaching van Esther heb ik nog opdrachten van Esther gekregen. Zo moest ik bijvoorbeeld eens extra gaan letten op de kleur rood. Tijdens mijn dag werd ik me verschillende keren weer bewust van rode kleding en rood eten. Doordat ik er op lette, had ik meteen meer aandacht voor mijn omgeving.

Ik kan echt uitkijken naar een sessie met Esther. Tijdens de sessies ben ik enkel bezig met de coaching en vergeet ik waarmee ik bezig was eerder op de dag. De kleine momenten waarop ik stilsta bij een kleur, neem ik de rest van mijn leven mee. Het geeft me aandacht voor mezelf, en type aandacht dat ik iedereen zou gunnen.’’

it's a movement

join us!

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

het beste van feem wekelijks in je mail?