TEDTalk: 3 tips om te onthaasten (en 5 bonustips voor een betere speech)

JUST TAlk met de pitchcoach

Dr. Esmeralda Kleinreesink (De Pitchcoach) is dé expert op het gebied van pitchen in Nederland. Haar unieke combinatie van podiumervaring, schrijfervaring en wetenschap maakt dat zij feilloos weet wat er nodig is om je publiek aan je lippen te laten hangen en je boodschap écht te laten overkomen. Ze werkt vooral 1-op-1 met cliënten, waaronder (aankomend) TEDxSprekers. Ze geeft daarnaast ook masterclasses, zoals de masterclass Spreken als een TEDxSpreker en haar eigen TEDxTalk 'War Changes Soldiers' is inmiddels bijna 50.000 keer bekeken. Reden genoeg om Esmeralda te vragen om haar beste presentatietips te geven aan onze lezers. 

Leestijd: 4 minuten

Wie kent het niet? Dat gevoel dat je de hele wereld op je schouders hebt en altijd maar druk bent en nooit genoeg tijd hebt. In deze TEDTalk geeft een Zen-non, Zuster True Dedication, drie heel concrete tips om daarmee om te gaan. Door juist minder te haasten. Want, zegt ze: “Als we echt radicale, beslissende actie willen nemen, moeten we volledig aanwezig zijn, gegrond en alert, onverschrokken en vrij”.

Zie hier de hele TEDTalk:

Niet alleen de inhoud van deze TEDTalk is interessant voor elke gehaaste ondernemer, maar je kunt ook heel veel van Zuster True Dedication (‘Ware Toewijding’) leren als het gaat om het geven van een goede pitch, speech of TEDTalk. Ik geef je vijf tips die je direct kan toepassen de volgende keer dat je moet presenteren.

1. Begin met een vraag

Zuster True Dedication (TD) begint met een vraag die ze zorgvuldig heeft afgestemd op het publiek. Het publiek dat gekomen is voor Countdown, TED’s wereldwijde initiatief om oplossingen voor de klimaatcrisis te versnellen. Ze vraagt: “Waarom is het zo moeilijk om de richting die onze beschaving opgaat te veranderen?” Reken maar dat die vraag bij hen aankomt. Een zaal vol mensen die de wereld willen veranderen. En snel ook. En die weten hoe moeizaam dat gaat.

Het fijne van een vraag is dat we die automatisch in ons hoofd gaan beantwoorden. Dus je hebt de aandacht van je publiek gelijk te pakken met zo’n vraag. Deze ene vraag zegt onbewust: ik ga iets vertellen over een onderwerp dat jij super interessant vindt en een vraag beantwoorden over iets waar jij ook mee worstelt. Dus ik ben het waard om naar te luisteren.

2. Gebruik je natuurlijke stemvolume

Zuster TD heeft een zachte stem. En in tegenstelling tot wat je wellicht zou denken, is dat geen nadeel bij spreken in het openbaar. Zolang je maar goed hoorbaar bent (daar zorgt de microfoon voor) zorgt een zachte stem ervoor dat mensen meer aandacht aan je besteden omdat ze niets willen missen.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk je (beste) zelf te zijn als je op een podium staat. Dus als je een zachte stem heb, forceer jezelf dan niet om harder te spreken. Dat kost je energie die je beter in andere dingen kunt steken, zoals je stem meer autoriteit geven (door aan het eind van een zin qua toon niet naar boven te gaan, maar naar beneden), een rustige uitstraling, of het bewust gebruik van functionele handgebaren die je publiek helpen je boodschap beter te begrijpen.

3. Wees niet bang voor stilte

Zuster TD combineert een zachte stem met iets waar de meeste sprekers moeite mee hebben: stiltes laten vallen. Een stilte lijkt altijd eeuwig te duren als je op het podium staat, maar in de zaal geeft het rust, tijd om de boodschap even in te laten dalen.

Deze spreekster is daar een kei in. Ze doet het bijvoorbeeld als ze zegt: “We hebben niet meer feiten, informatie of technologie nodig. We hebben meer dan genoeg.” Na deze provocatieve zin houdt ze even stil: haar lichaam staat stil en ze houdt haar mond. Als publiek denken we: Oh? Vertel meer. En daarmee komt haar volgende zin nog beter aan, omdat we zitten te wachten op het verlossende antwoord: “Wat we missen is inzicht”.

4. Gebruik de magie van drie

Al in de klassieke retorica vinden we de drieslag terug. Als je dingen in drieën deelt, dan kunnen we het makkelijk volgen: Begin-midden-eind, verleden-heden-toekomst, input-proces-output.

Dat geldt ook voor het geven van voorbeelden. Als je er vier of meer geeft dan haken we snel af, dat kunnen we toch niet onthouden. Maar drie voorbeelden geven ons het gevoel dat je volledig bent. Dat is wat Zuster TD hier doet. Ze zegt niet alleen: “We hebben meer dan genoeg”. Nee, ze geeft drie voorbeelden van waar we al genoeg van hebben: “feiten, informatie en technologie”. En ondanks dat ze het bij drie houdt, geeft ons dat het gevoel dat ze volledig is en daarmee overtuigt ze en houdt ze ons bij de les. Ze doet dat consequent door de hele speech heen. Als ze over wandelmeditatie praat bijvoorbeeld geeft ze drie voorbeelden waar je op kan letten: “Het gevoel van de grond onder je voeten, de lichtval, de luchtkwaliteit”.

Het vinden van drieslagen is een perfecte manier om elke speech razendsnel te verbeteren, helderder te krijgen en van een ritme te voorzien. Tussen twee haakjes, zag je mijn drieslag? 😊

5. Gebruik open gebaren

Als we ons onveilig voelen, dan beschermen we ons lichaam automatisch en dan vooral onze kwetsbare delen: buik, genitaliën, flanken. We drukken onze armen tegen ons lijf en houden onze handen stevig vast voor ons lichaam zodat ze een barrière opwerpen. Op een podium staan is bij uitstek zo’n moment waarop we ons onveilig voelen. Kijk maar eens hoeveel mensen handenwringend voor een groep staan.

Het vervelende hiervan is dat het publiek daarmee het signaal krijgt: het is hier niet veilig. Daardoor raken ze zelf onbewust gespannen. En een gespannen publiek is niet op jou en de inhoud van jouw boodschap geconcentreerd.

Zuster TD maakt uitstekend gebruik van open gebaren, het tegendeel van dit soort blokkerende gebaren. Ze houdt haar handen open, vaak met de handpalmen naar boven en zichtbaar (‘kijk, geen wapens, ik ben een vriend!’)  en wat van haar lijf af. Dat is de perfecte houding om rust uit te stralen. Je hoeft het niet te voelen, als je het maar wel uitstraalt!

Wil je nog meer tips? Bekijk dan hieronder mijn hele TEDAnalyse van Zuster True Dedications.

Wil je ook jouw favoriete tedtalk insturen?

We vinden het erg leuk als je ook jouw favoriete TEDtalk wilt insturen. Door welk TEDxTalk raak jij elke keer weer geïnspireerd? Of van welke talk wil je weten waarom deze zo goed is? Stuur 'm op naar redactie@feemonline.nl en onze experts gaan ermee aan de slag!

Ook boeiend

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM dagelijks in je mail?