Van de redactie

Stoppen met oordelen is onmogelijk. Dit is waarom. 

Het is een prachtig streven: niet meer oordelen. Maar, het is onmogelijk. Ook al ben je al jaren op het pad van bewustzijn. Het is namelijk onderdeel van ons menselijk overlevingssysteem. Dit artikel is een mooie reminder om ook op dit gebied wat liever voor jezelf te zijn als je opmerkt dat je 'nog steeds' oordeelt en daar eigenlijk vanaf wil. 

Leestijd: 4 minuten

Oordelen over het oordelen

Ieders pad van zelfontwikkeling verloopt anders. Al zijn er ook een hoop overeenkomsten. Het is sowieso nooit een recht pad zonder obstakels. Een van de eerste lessen is meestal: stop met oordelen. Een judgement detox. Je leert om te kijken en reageren vanuit liefde. Zonder oordeel.

Wanneer je die route kiest, is er de kans dat je op een zijpad terecht komt. Misschien zelfs een donker steegje wanneer je jezelf afstraft voor elke keer dat je toch weer een veroordelende gedachte had. Met andere woorden: je hebt oordelen over het oordelen. Zo raak je steeds verder van huis.

Gelukkig kom je op je pad altijd op het juiste moment een mentor tegen.
Vandaag is dat FEEM.

Niet oordelen is een mooi streven

Het is belangrijk dat je het uitgangspunt ‘niet oordelen’ ook zo blijft zien: een leidraad. Het hoogste goed. Een intentie. Vervolgens zie je gewoon wat er gebeurt. Laat het ontstaan. Compleet stoppen met oordelen zal namelijk nooit lukken.

We oordelen om te kunnen overleven. Het is belangrijk om alles wat we zien in hokjes te plaatsen. ‘Die auto hoort in het hokje ‘rijdt te hard’, dus kan ik beter stoppen’. Of: ‘Deze plant ziet er giftig uit. Niet eten.’ Of: ‘Deze persoon geeft me een onbehaaglijk gevoel. Laat ik wegwezen.’ Bewust – en vooral veel onbewust – labelen we alles wat we zien.

Stel je voor dat je elke keer als je een boom ziet geen oordeel zou hebben over die boom. Dan zou je er dus geen betekenis aan geven en elke keer weer opnieuw moeten leren: dit is een boom. Een boom is hard, ik kan er niet doorheen lopen, wel inklimmen. Etcetera.

Niet te doen. Onmogelijk.

Oordelen. Labelen. Ergens betekenis aan geven is onvermijdelijk.

Bewustzijnsfasen van niet oordelen

Waarom bestaan de eerste lessen van Een Cursus in Wonderen dan toch uit het loslaten van betekenis?

Het zijn belangrijke lessen om je bewustzijn te verhogen – en uiteindelijk te verdiepen. Ter illustratie de schematische weergave hieronder.

Het plaatje van de ijsberg ken je waarschijnlijk. Het staat symbool voor ons onderbewustzijn (onder water) en ons bewustzijn. De verhouding klopt overigens niet met de werkelijkheid. In de neurowetenschappen wordt dit percentage momenteel gehanteerd: 99,995% is onbewust. 0,005% is bewust. Ook die cijfers zijn slechts een indicatie uiteraard.

Voordat je met innerlijk werk startte, bevond je je in fase 1. Al je reacties waren op de automatische piloot. Als we het over oordelen hebben: je had dus niet door dat je aan het oordelen was. Laat staan dat je doorhad dat het ook anders kan.

Door alert te zijn op je oordelen word je er meer bewust van. Echter is dus de valkuil dat je er vanaf zou moeten. Dat zou ingaan tegen alles waar bewustzijn voor staat. Alles mag er zijn. Dus ook de oordelende gedachte. Het zijn tenslotte slechts gedachten. Het is niet wie je bent.

Alles mag er zijn. Dus ook de oordelende gedachte.

Wat dan wel?

  1. Merk het oordeel op. (=fase 2)
  2. Besef dat het slechts een gedachte is en dat die gedachte er is om jou te beschermen.
  3. Vergeef de gedachte (en dus jezelf dat deze gedachte bij je opkomt) (=fase 3)
  4. Herinner jezelf aan je intentie om te reageren vanuit liefde
  5. Kies een liefdevollere gedachte en reageer vanuit deze intentie. (LET OP: hier kun je in de valkuil stappen dat je je woorden inslikt en dus ook je oorspronkelijke gevoel wegstopt. Dat wil je voorkomen. Lees daar hier een artikel over.)

Klinkt dit nog té abstract of vaag voor je? In dit artikel vind je een heel praktisch voorbeeld.

Van oordelen naar ervaren

Het gaat erom dat je niet blijft handelen op de automatische piloot en dat je je bewust bent van je gedachten. En ze vervolgens kunt laten gaan. Waarbij uiteraard ook geldt: ook een positief oordeel is een oordeel. Ook dat is niet dé waarheid.

Het is namelijk ook niet de bedoeling dat je zoveel mogelijk in fase 3 vertoefd, al lijkt de term ‘bewustzijn’ daar wel op. Dit is een misvatting. Overal bewust bij stil staan – ‘wat denk ik nu?’ ‘Wat voel ik nu?’ – haalt je juist UIT het moment en IN je hoofd. Dit kost erg veel energie en is niet houdbaar.

Werkelijk in het moment aanwezig zijn, betekent dat alles er mag zijn.
Is er verdriet? Dan huil je.

Het is dan onnodig om te zeggen: ‘ik voel verdriet. Dit raakt me’. De ander ZIET vanzelf aan je dat je verdrietig bent, wat je huilt. En daar is niets mis mee.

Dit vraagt training. Door die training kom je uiteindelijk uit in fase 4: op de automatische piloot komen er voortaan vanzelf liefdevollere gedachten in plaats van oordelen. En – heel belangrijk – dat je ook vanzelf grenzen aangeeft. Die oordelen zijn er immers nog steeds om jou te beschermen. Je voelt heel goed aan of iets wel of niet klopt voor jou. Je hoeft niet overal in mee te gaan. Dat is niet hetzelfde als liefdevol reageren. Wil je hier meer over weten, lees dan dit artikel.

De vraag is: komen deze tranen – vanuit fase 1 of vanuit fase 4? Dat is een groot verschil. In fase 1 zijn ze vermengd met een hoop gedachten die je voor waar aanneemt. Zo blijf je het gevoel zelf nieuwe voeding geven en kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Komen ze vanuit fase 4 dan is het een pure emotie. Dat betekent ook dat deze doorvoeld wordt en binnen 90 seconden weer weg is. Langer duurt een goed doorvoelde emotie niet.

Een oordeel is overigens geen basisemotie. Het zijn slechts gedachten. En die kun je laten gaan.

Omring je met gelijkgestemden

Het zit allemaal in de nuance. Die ontdek je alleen door het zelf te ervaren. Dat leer je niet in een artikel. Blijf ermee spelen. En weet: dit vraagt om dagelijkse training. Het is een daily practice. Er zijn veel mensen die zich hiermee bezig houden. Je doet het zelf, maar hoeft het niet alleen te doen. Misschien zijn je vrienden, collega’s en familieleden niet bezig met innerlijk werk? Het helpt enorm om je te omringen met anderen die ook de commitment hebben om bewust te leven. Speciaal voor deze mensen hebben we de FEEM Community opgericht. Je bent welkom om er een kijkje te komen nemen.

 

Boekentips over oordelen

Wil je je verder verdiepen in het stoppen met oordelen? Hier zijn 5 toonaangevende – en niet altijd bekende – boeken die je erover zou kunnen lezen:

  1. Judgement Detox van Gabrielle Bernstein.
  2. De vier inzichten van Don Miguel Ruiz.
  3. De Kracht van het NU van Eckhart Tolle.
  4. Geweldloze Communicatie van Marshall B. Rosenberg
  5. Een cursus in wonderen.

Meer verdiepende artikelen

Verhalen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in