Boekbespreking

Spreken als een pro? Dit kunnen we van Kamala Harris leren.

Leestijd: 2 minuten

Als pitchcoach heb ik last van beroepsdeformatie: ik kan niet meer onbevangen naar speeches en pitches kijken en luisteren. Van iedere pitch en speech vind ik wel wat: zie ik de goede punten en de dingen die het nog krachtiger kunnen maken. Dat vind ik leuk: het geeft een extra dimensie aan kijken en luisteren naar voordrachten. En het is super leerzaam, ook voor anderen. Met mijn blogs geef ik je een kijkje in mijn hoofd als pitchcoach, met concrete tips waar je direct zelf wat mee kunt de eerstvolgende keer dat je voor de camera staat, op een podium, of achter de computer als je mensen wilt overtuigen. En welke ondernemer doet dat nou niet regelmatig? Deze eerste keer de inauguratiespeech van een Amerikaanse topvrouw: vice-president Kamela Harris.

Het gaat om deze speech:

Wat ging goed?

  • Ze laat emotie zien op haar gezicht. Ze straalt als ze blij is (“It is my honor to be here”) en kijkt ernstig als ze serieuze zaken bespreekt (“The courage to see beyond crisis”). Door emotie te tonen, begrijpt je publiek de boodschap beter en word je menselijker voor ze.
  • Ze spreekt het publiek direct aan. Ze heeft het voortdurend over “we”, waarmee ze alle Amerikanen bedoelt. Het is duidelijk: hier staat niet iemand voor zichzelf te praten, maar tegen jou als kijker. Spreek altijd voor je publiek en wees niet bang om ze ook rechtstreeks aan te spreken. Dan maak je de connectie.
  • Ze gebruikt veel drieslagen. Als je iets in drieën schrijft blijft het makkelijk hangen en klinkt het volledig: “We are bold, fearless, and ambiguous”
  • Ze gebruikt herhaling. Als je een woord herhaalt (liefst natuurlijk 3x, zie vorige punt) dan komt het echt binnen en benadruk je hoe belangrijk het is: “Keep refining, keep tinkering, keep perfecting”.
  • Ze benadrukt de belangrijke zaken met haar handen. Dat doet ze in het ritme waarin ze spreekt. Haar handen zijn ook zichtbaar rond haar midden. Zichtbare handen op navelhoogte die bewegen in het ritme van je woorden maken dat we iemand onbewust betrouwbaar vinden.

Wat ging niet goed?

 • De kleur van de kleding combineert niet goed met de achtergrond. Hoewel de handen het goed deden, is de vraag hoeveel mensen dat hebben gezien. De opname is in het donker gemaakt, terwijl ze donkere kleding aan heeft en haar handen gehuld zijn in zwarte handschoenen. Dus het enige dat we echt zien van haar is het gezicht. Als je de keuze hebt: zorg voor contrast tussen de achtergrond en je kleding, zodat je goed zichtbaar bent.
 • Haar lichaamstaal klopt niet met al haar uitspraken. Hoewel haar handen het goed deden, deed haar hoofd dat niet. Op een aantal cruciale punten schudt ze ‘nee’, alsof ze het diep in haar hart niet eens is met wat ze zegt. Bijvoorbeeld als ze zegt “The same determination is realized in Amerika today. I see it in our scientists”. Of direct aan het begin als ze zegt dat ze staat “on the shoulders of those who stand before”. Het zou zomaar kunnen dat ze niet vindt dat ze kan voortbouwen op het werk van haar voorgangers: Pence en Trump.
 • Dus mijn laatste tip: Zorg dat alles wat je zegt 100% waarheid is, want anders ‘lekt’ je lichaamstaal de waarheid alsnog.

7 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?