Dit is belangrijk: komt de impuls vanuit je brein of je gevoel.

Yvonne van Balkom (39) heeft twee kinderen, een zoon van 9 en een dochter van 11. Als hoofdredacteur van dit magazine neemt ze het voortouw om deze rubriek te openen. "Niet iedereen is bereid om zorgen en twijfels zo openbaar te bespreken. Dat begrijp ik volkomen. En tegelijk geloof ik dat het belangrijk is om te laten zien dat het volkomen oké is om jezelf af en toe onzeker te voelen. Mijn twijfels houden me niet tegen om vol voor mijn dromen te gaan. Maar als ze er zijn, sta ik wel even bij ze stil en luister naar de boodschap die ze voor me hebben. Dat laat wat mij betreft juist zien dat het ze naast elkaar kunnen bestaan: kwetsbaarheid én kracht. Tegelijk."

The real deal

Vera Helleman is emotie-expert en beantwoordt in deze rubriek lezersvragen. The Real Deal is de meest kwetsbare rubriek van het magazine. En daardoor misschien ook wel de meest krachtige. De lezers die hieraan meewerken hebben lef. Ze durven ons een inkijkje te geven in persoonlijke gedachten en gevoelens. Daar hebben we veel respect voor. Zij snappen dat luisteren naar je gevoelens en emoties een continu proces is wat bij iedereen speelt. We hopen dat hun worsteling herkenning geeft aan anderen en dat het laat zien: 'You're not alone'. Tegelijk willen we hiermee een lans breken voor meer openheid van gedachten, gevoelens en emoties. Alles mag er zijn. Bij iedereen. Dat maakt ons juist compleet. 

 

Leestijd: 2 minuten

DE HUIDIGE SITUATIE

Yvonne over haar situatie: “Ik merk dat ik soms bezig ben met de vraag: ‘Ben ik wel een goede moeder?’ Ik besteed veel tijd aan mijn bedrijf. Ik houd van mijn werk. Maar natuurlijk ook van mijn kinderen en mijn man. Die spagaat vind ik soms best lastig: ben ik wel genoeg thuis? Het gaat al zo snel, ‘straks’ zijn de kinderen het huis uit. Heb ik dan spijt dat ik weinig thuis ben geweest? Als ik thuis ben, ben ik ook echt thuis. Dus – zoveel mogelijk – met mijn volle aandacht bij de kinderen. Maar zij zitten er ook echt niet op te wachten dat ik steeds om ze heen hang als ik thuis ben. Ze gaan logeren, spelen met hun vriendjes, ze spelen samen. Ze hebben mij echt niet continu nodig.”

“Dit is niet iets wat ik rationeel kan verklaren.”

“Ik wil later niet met spijt terugkijken. Als ik het zo op schrijf denk ik nu vooral: waar maak je je druk om? Ze hebben een super fijne jeugd. Ze groeien op in een liefdevol gezin, hebben vriendjes en vriendinnetjes. Rationeel gezien weet ik dat ik me nergens druk om hoef te maken. Maar ja… dit is niet iets wat ik rationeel kan verklaren. Dit is wat er soms in mij omgaat. Vooral de vraag: doe ik het goed voor ze?”


DE VISIE VAN VERA


DE REFLECTIE VAN YVONNE

Yvonne: “Wauw, wat prikt Vera er snel doorheen. Ze benoemt erg mooi dat je goed bij jezelf kunt opmerken of een impuls vanuit je gevoel of vanuit je brein komt. Dat weet ik. Maar weten en toepassen is wat anders. Hier mag ik extra scherp op zijn. Dus heb ik écht zin om nu tijd door te brengen met mijn kinderen of is het schuldgevoel dat me belemmert en wil ik eigenlijk liever nog even werken? Daar ben ik me de afgelopen tijd nog bewuster van geweest.”

“Waar Vera me ook extra alert op heeft gemaakt, is dat wanneer ik handel uit schuldgevoel mijn kinderen dat ook zullen merken en please-gedrag gaan vertonen. Het is dus ook voor de mensen om me heen erg belangrijk dat ik aandacht besteed aan deze belemmering, want we beïnvloeden elkaars energieën. Het is goed om daar ook weer even extra bewust van te zijn.”

“Het is goed om daar ook weer even extra bewust van te zijn.”

“Inmiddels ben ik al elf jaar moeder. Het schuldgevoel is in die tijd al veel minder geworden en Vera heeft me daarin misschien wel het laatste zetje gegeven. Alhoewel; meteen nu ik dat zeg realiseer ik me dat het helemaal niet weg hoeft. Ook dit mag er zijn. Ik weet ook wel waar het vandaan komt. En hoe meer ik me er tegen verzet, hoe langer het blijft. Vera heeft een mooiere oplossing. Ze heeft heel erg mijn focus verlegd waardoor ik nu veel meer let op het verlangen in plaats van mijn schuldgevoelens. Dat is de plek van waaruit ik wil handelen. Ook op dit gebied. Deze reminder was erg fijn.”

Ook boeiend

Onze expert: Vera Helleman

Vera Helleman is oprichter van het Emotie Expertise Centrum, haar boeken over emoties zijn inmiddels duizenden keren verkocht en speciaal voor deze rubriek beantwoordt ze twee keer per maand een lezersvraag. Luisteren naar je gevoel en je emoties maakt je sterk. Het is een kompas om steeds beter te weten te komen: wie ben ik nu eigenlijk en wat wil ik? Vera duikt in die emotie, geeft helderheid op wat er speelt en geeft haar kijk op de situatie. 

Ook in deze rubriek?

Wil jij ook graag het advies van Vera op iets waar jij mee zit rondom je bedrijf of werk/privé-balans? Stuur dan even een mail naar redactie@feemonline.nl

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Praat mee over dit onderwerp

4 REACTIES

 1. Herkenbaar verhaal. Bij mij is er lange tijd ook nog het schuldgevoel rondom financiën bij gekomen. Ik had de keuze gemaakt om een extra stap in mijn bedrijf te maken en te investeren. Het risico te nemen. Dit pakte de eerste 2 jaar niet goed uit en ik voelde me heel schuldig dat we t daardoor financieel lastig hadden. Vaak kwam er boven drijven had ik het maar niet gedaan, waar ben ik aan begonnen.

  Overigens vond mijn partner het niet nodig dat ik me schuldig voelde. We hadden de keus samen gemaakt.

  Ook afgelopen jaar was dit gevoel een geruime tijd terug. We zijn met het bedrijf zeer hard getroffen door corona. Gelukkig hebben we iets nieuws kunnen ontwikkelen wat aanslaat, waardoor de zorgen iets minder heftig zijn. Maar ik merk wel dat door die tijd ik nooit vol kan genieten van succes, want hoe lang blijft het zo. Wanneer stort het weer in.

  Maar nu kijk ik weer blij naar de toekomst en maken we plannen die ik toentertijd echt niet durfde.

  • Lisanne, wat me raakt in jouw verhaal is je moed. Moed om stappen te zetten en risico te nemen. Wat een mooi voorbeeld naar je kinderen. Ook maken ze mee hoe je met onzekerheid omgaat en de creativiteit die het waarschijnlijk wakker maakt om met minder financiële middelen en toch iets moois van te maken. Misschien dat er ook vertrouwen kan ontstaan dat als iets instort er wel weer iets nieuws komt. Fijn dat je nu dingen durft die je eerder niet durfde. Allemaal zo’n mooi voorbeeld naar je kinderen toe. Succes met de plannen!

  • Hoi Lisanne, enorm herkenbaar wat je schrijft! Door mijn ambities als ondernemers hebben we hele goede jaren gekend financieel gezien, maar zeker ook hele moeilijke jaren. Zakelijke beslissingen hebben ook invloed op het gezin. dat is soms best moeilijk. Dan is het zo fijn om een partner te hebben die er 100% achterstaat. Dat maak ik ook uit jouw bericht op. Heel waardevol! Ondernemen doe je echt samen. Bedankt voor je mooie reactie!

 2. Wat mooi dat je dit deelt, herkenbaar voor veel ouders denk ik.
  Ik zie binnen mijn oudercoach-praktijk dat er behoefte is aan transparantie rondom dit thema.
  Fijn dat jij daarvoor hier de ruimte geeft.

  Romy Thomas – Oudercoaching

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

het beste van feem elke week in je mail?