column

Samen zullen we alles eerlijk delen. Of toch niet?

Leestijd: 2 minuten

“Mijn gevoel zegt dat het gewoon niet eerlijk is.” Een van mijn cliënten blijft deze zin steeds maar herhalen. Samen nemen we alles nog een keer door. Hoewel er geen reden lijkt om te twijfelen aan het voorstel dat er ligt, kan deze cliënt toch niet akkoord gaan. “Ik doe het gewoon niet.”

Afgelopen weekend was het bij ons in de buurt volop Halloween. Huizen waren versierd met pompoenen en spoken. Steegjes waren een ware attractie om door heen te lopen en bij één huis was een tent waar ik en mijn vriendin al gillend achter onze twee jongsten aan naar buiten holden. Wat hadden we een lol en wat hebben we gegriezeld. De jongens hadden heel wat snoep verzameld, want dat is traditie. Nat, moe en voldaan kwamen we thuis. Een van de andere kinderen was thuis gebleven om de deur open te doen en eigenlijk ook om dat hij al te oud is om zelf langs de huizen te gaan. Hij vroeg zijn broers en zus of hij ook wat snoep mocht.

Verkeerde vraag bleek als snel.

Na wat heen en weer geschreeuw vroeg ik waarom er niet gedeeld kon worden? Het antwoord van alle drie in koor: “Dat is gewoon niet eerlijk!” Als snel kwam er toelichting op het antwoord: “Dan had hij maar zelf moeten gaan.” en “ik heb het opgehaald, dus ik mag het opeten” en “hij deelt zelf ook nooit wat”. Er kwam geen einde aan. Uiteindelijk vroeg ik de drie ‘verzamelaars’ wat er nodig was om hun broer wel wat te kunnen geven. Toen werd het stil en bleef het stil. Ik herhaalde mijn vraag nog eens en toen zei een van hen met opgetrokken schouders: “Niets mam, het is gewoon niet eerlijk”.

“Jij bent toch de deskundige hier,” vroeg hij meteen.

Het antwoord zette mij aan het denken. Ik sprak mijn cliënt later. “Hoe gaan we het nu oplossen”, was zijn vraag. Geen idee, was mijn antwoord. Verbaasd keek hij mij aan. “Jij bent toch de deskundige hier,” vroeg hij meteen. “Dat klopt,” zei ik. “Maar iets wat niet eerlijk voelt kan ik niet eerlijk maken.”

Soms is het goed te beseffen dat er niet voor alles meteen een oplossing is of hoeft te worden gevonden. Soms is het belangrijk een probleem een probleem te laten zijn. Een oplossing is pas echt een oplossing als dat zo wordt gevoeld.

Mijn kinderen hebben uiteindelijk hun snoep gedeeld, want het was toch niet fijn om alles alleen op te eten terwijl hun broer niets had. Niet diezelfde avond, maar wel de volgende dag! En mijn cliënt? Die vindt zijn oplossing, geen twijfel mogelijk. Misschien niet vandaag, maar de oplossing zal er zijn. Een oplossing komt als hij er is!

Sietske Verbraak
Sietske Verbraak
Sietske houdt van ondernemen, maar hoe doe je dat als moeder van vier en een tomeloze ambitie? Waar legt zij haar prioriteiten en hoe geef zij ruimte aan haar ondernemerschap en creativiteit in de waan van alle dag? Samen met haar compagnon heeft zij Snikkenburg Verbraak Advocaten en als Mammalegal schrijft zij blogs. In haar columns gunt Sietske ons een kijkje in haar dynamische leven.

Ook boeiend

Meer columns

MEEST BEKEKEN

Hoe je dromen waarmaakt

3
Barack Obama antwoordde dat dit deels te maken had met het vasthouden aan het toekomstperspectief, de lange termijn dus en niet de korte termijn....
Yvonne van Balkom vrouwelijke ondernemers

Femininiteit: meer waardering cruciaal.

3
Meer waardering voor femininiteit is cruciaal voor een evenwichtigere wereld In dit artikel onderzoek ik: ~ Meer waardering voor femininiteit blijkt cruciaal te zijn voor een...
Foto gelijkwaardige uitwisseling: door CihatDeniz via Canva

Een gelijkwaardige uitwisseling zorgt voor een gezonde relatie

38
Moneymindset, geldgevoel, geef het beestje maar een naam. Waar het op neer komt is dat zolang geld voor jou een nare bijsmaak heeft, het...

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?