“Omdat ik geen personeel durfde aan te nemen, liet ik een topper lopen”

Leestijd: 3 minuten

Na jaren in loondienst gaat Marieke van Gent in 2012 aan de slag als freelance projectmanager in de IT. Dat loopt goed, érg goed. Na ruim acht jaar als zelfstandige is er teveel werk voor haar alleen. Maar personeel aannemen? Die stap durft ze nog niet direct te zetten. Als ze een grote opdracht binnenhaalt die genoeg zekerheid geeft en ze het wél aandurft, heeft haar gedroomde kandidaat een andere baan gevonden. Marieke laat een topper lopen.

– Wanneer besefte je dat je het werk niet meer alleen kon doen?

“Na ruim acht jaar als zelfstandige waren mijn eigen uren gewoon op. Het werk bleef binnenstromen. Kon ik dit nog wel alleen? Zal ik personeel aannemen, zal ik het niet doen? Een periode van wikken en wegen volgde. Ik koos ervoor om een freelancer in te huren, een makkelijkere eerste stap. Het werk delegeren en loslaten vond ik al spannend genoeg. In de praktijk bleek dat spannende mee te vallen. Het kader was helder, ik huurde haar in op projectbasis. Ze ondersteunde mij in mijn werk. Ze had dezelfde drive als ik en de samenwerking beviel erg goed. Een top match. Zij leverde goed werk en ik kon me focussen op wat ik echt leuk vind. Het was heerlijk! Er viel een last van mijn schouders.”

– Welke ‘fout’ maakte je?

“Het project waarvoor ik de freelancer inhuurde liep af. Ik had nog niet direct een nieuwe opdracht waar ik haar voor kon inzetten. Dat maakte me onzeker. Zij wilde graag een baan in loondienst. Hoe graag ik haar ook mocht en hoe blij ik ook met haar werk was; ik twijfelde niet lang om haar niet aan te nemen. Ik wist helemaal niet hoe personeel aannemen werkte. Ik had nog nooit iemand in dienst genomen. Ik had nog nooit een contract opgesteld en nog nooit te maken gehad met loonheffing. Ook financieel vond ik het veel te spannend. Er waren te veel onzekerheden, waardoor ik het niet aandurfde. Voor ik het wist had mijn gedroomde kandidaat een nieuwe baan gevonden. Nog geen twee weken later haalde ik een grote opdracht binnen. Ik had haar met gemak een baan kunnen aanbieden.”

Ik had geen idee wat er allemaal geregeld zou moeten worden, dat maakte me onzeker.

– Waarom durfde je het niet aan om personeel aan te nemen?

“De angst was te groot. Of het financieel wel verstandig zou zijn bijvoorbeeld. Ook had ik geen idee wat er dan allemaal geregeld zou moeten worden, dat maakte me onzeker. Het was toen niet het moment. Achteraf kan ik dat inzien. Juist deze gemiste kans heeft ervoor gezorgd dat het aannemen van een ander personeelslid daarna in stroomversnelling kwam. Ik zette nog wat voorzichtig een vacature op LinkedIn, ik wilde het nog steeds niet te groots aankondigen. Maar daarna ging het heel snel.”

– Hoe erg was deze ‘fout’ nu echt?

“Dat ik deze topper heb laten lopen vind ik nog steeds heel jammer, maar ik heb er een andere topper voor teruggekregen. Ik had iets nodig om de stap naar personeel wél aan te durven, en dat was deze fout. Het zorgde ervoor dat ik daarna wél vol overtuiging iemand kon aannemen. Mijn eerste medewerker neemt mij zoveel werk uit handen, dat is zoveel waard. Ook leerde ik dat je het niet alleen hoeft te doen. Hoe stel je nou zo’n arbeidsovereenkomst op, en hoe regel je de loonheffing? Ook al startte mijn nieuwe medewerker maar voor zestien uur; er moest hetzelfde geregeld worden. Je mág daarvoor hulp vragen in je omgeving. Ook financieel durf ik er nu veel meer op te vertrouwen dat het goedkomt. De omzet die ik draai is gewoon goed. Deze misser bracht me next level. Binnenkort start er zelfs een tweede medewerker!”

Dit doe ik nooit meer

In de rubriek 'Dit doe ik nooit meer' vertellen professionals openhartig over de 'fouten' die ze hebben gemaakt in hun werk. Hoe komt het dat dit fout ging? Wat hebben ze ervan geleerd? En natuurlijk weten we dat 'fouten maken mag'. Toch mogen we onszelf daar soms wel weer even aan herinneren. Want tegen je vrienden zeg je dat met gemak, maar sta je jezelf ook toe om lekker 'op je bek' te gaan?

Ook in deze rubriek?

Heb jij ook een inspirerend verhaal om hier te delen? Mail je verhaal in het kort naar redactie@feemonline.nl 

it's a movement

join us!

Meer van dit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MEEST BEKEKEN

Femininiteit: meer waardering cruciaal.

Meer waardering voor femininiteit is cruciaal voor een evenwichtigere wereld In dit artikel onderzoek ik: ~ Meer waardering voor femininiteit blijkt cruciaal te zijn voor een...

Hoe je dromen waarmaakt

Barack Obama antwoordde dat dit deels te maken had met het vasthouden aan het toekomstperspectief, de lange termijn dus en niet de korte termijn....

Een gelijkwaardige uitwisseling zorgt voor een gezonde relatie

Moneymindset, geldgevoel, geef het beestje maar een naam. Waar het op neer komt is dat zolang geld voor jou een nare bijsmaak heeft, het...

De comfortzone van je bucketlist

Voordeel is dat we zullen genieten van dingen die we tot een jaar geleden ‘gewoon’ vonden en voor lief namen. Wat dacht je van...

Energetische reading: kijken naar je energie.

DE VORM VAN DEZE WEEK: Energetische Businessreading Bij een energetische (business)reading wordt gekeken naar de energie van jou en je bedrijf. iedereen die dit kan,...

Van ongepland zwanger naar doula: “Zij gaf me de richting die ik zocht”

Bewust leven speelde altijd al een grote rol in het leven van Elvira Broersma. De switch die ze drie jaar geleden maakte van haar...

Dorien volgde een Creatrix-traject. “Je voelt je bijna lullig, want wát een hoop shit heb ik”

DE METHODE VAN DEZE WEEK: Creatrix Het is een methodiek, speciaal ontwikkeld voor vrouwen. Creatrix haalt overtuigingen die in je (onderbewuste) systeem zitten weg. Je...

Omgaan met tegenslag. Esmeralda weet niet beter.

Van jongs af aan is Esmeralda Kleinreesink ondernemend ingesteld. Op haar zeventiende begint ze bij defensie, waar ze opklimt tot luitenant-kolonel bij de Luchtmacht....

Mijn ambities? “Ik ben gewoon een zoeker, dat is onderdeel van wie ik ben.”

Dat ze al vijftien jaar als taalverwervingsdeskundige lessen en trainingen verzorgt is best bijzonder. Want als je het c.v. van Alike Last bekijkt, is...

Dit vroef om lef: ‘Ik dacht: het wordt nooit meer wat’

Jeannette Welp, spreker en musicus, trok zalen van honderden mensen met haar muzikale keynote toen corona ons land bereikte. Al haar sprekersklussen werden opeens...

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?