Paardencoaching: ’Zodra ik ook maar twee seconden twijfelde, was ik het contact met het paard kwijt’

Into the magic

Innerlijk werk gaat ook over dichtbij jezelf blijven; weten wat er in je binnenwereld speelt, door verstilling en zelfreflectie. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je voor jezelf weet waarom je doet wat je doet. Er zijn veel manieren om die reis naar binnen te maken. In de rubriek 'Into the Magic' gaan we op zoek naar verschillende manieren om dat te doen, zodat jij voor jezelf kan bepalen welke manier bij jou past of welke vorm je nog wil ontdekken.

Leestijd: 5 minuten

DE VORM VAN DEZE WEEK: Paardencoaching

Paardencoaching is coaching met hulp van een paard. Het gedrag van het paard werkt als een spiegel voor de coachee. Het geeft je inzicht in bewuste en onbewuste gevoelens.

Leoni legt ons uit hoe het werkt:

Leoni Springer

Leoni Springer (39) is psycholoog en coach. Ze biedt in haar praktijk Paard en Balans coaching en psychosociale begeleiding aan met inzet van paarden. Tijdens de coaching krijgen coachees inzichten uit het gedrag van het paard.

Petra volgde een coaching traject bij Leoni en deelt met ons haar ervaring.

Petra van Assen. Foto: Lotje de Bie van Lotje fotografeert.nl.

Petra van Assen (41) is relatietherapeut en psycholoog. Hoewel ze vooraf sceptisch was, volgde ze uit nieuwsgierigheid de paardencoaching van Leoni. “Tijdens iedere sessie, popte er wel iets nieuws op waarvan ik dacht: hier moet ik nog wat mee.”

 

 

 


Coach Leoni:

“Ik gebruik paarden, omdat ze laten zien of hetgeen je zegt klopt met wat je voelt. Een paard is een prooidier en continu bezig met overleven. Ze focussen zich daarom op lichaamstaal en of iemand congruent overkomt. Het moment dat je iets zegt dat niet klopt met wat je voelt – bewust of onbewust – gaat een paard ander gedrag vertonen dan daarvoor, want dan voelt hij zich niet veilig bij jou. Je vormt mogelijk een gevaar voor het paard, omdat hij niet weet hoe jij gaat handelen.

Tijdens een sessie sta je bij de paarden in de rijbak. Wanneer je bijvoorbeeld doet alsof er niets aan de hand is, maar het paard merkt dat er iets is, zal hij dat dus laten zien. Bijvoorbeeld door weg te lopen, of juist door stil te blijven staan. Zo geeft het gedrag van het paard inzicht in je gedachtegang.”

“Ik gebruik paarden, omdat ze laten zien of hetgeen je zegt klopt met wat je voelt.”

Inzichten

“Een voorbeeld van een vraag waarmee een vrouwelijke ondernemer worstelde is: ‘Ik weet wat ik wil doen, maar waarom durf ik het niet?’ Het is in het ondernemerschap nodig om jezelf te laten zien, maar bij haar paste dat niet.

Ik schotel geen antwoord voor: het antwoord zit onbewust in jezelf. Om dat inzicht te krijgen, geef ik tijdens de coaching een activiteit. Dat kan zijn: ‘Loop een rondje met het paard.’ Als ik zie dat iemand het paard strak aan het touw vasthoudt, stel ik bijvoorbeeld de vraag: ‘Waarom doe je dat?’ Vaak krijg ik dan een antwoord als: ‘Dan heb ik de controle. In mijn werk vind ik het fijn om de regie in handen te hebben.’ Vervolgens geef ik nog een oefening: ‘Wat gebeurt er als je het touw wat losser laat?’ Zo staat de coaching in verband met de hulpvraag.

Het mooie van deze manier van coachen – dus niet alleen praten, maar ook doen – is dat meerdere hersendelen worden aangesproken. Je bent zowel sensorisch als motorisch bezig. Daardoor gaat het leren makkelijker en sla je meer op, dat is wetenschappelijk bewezen.

Alleen praattherapie is niet altijd voldoende. Tijdens de herbeleving van een trauma bijvoorbeeld, blokkeert het talige deel van de hersenen. Door de handelingen met het paard lukt het dan wel om tot inzichten te komen. Zo pas ik mijn wetenschappelijke kennis van de psychologie toe in de praktijk.”

Bescherming van de kudde

“Soms komt een paard tussen mij en de coachee in staan, waardoor het oogcontact wordt verbroken. Dat gebeurt vaak wanneer de coachee zich kwetsbaar voelt. Op dat moment behandelt het paard de coachee als deel van zijn kudde. Hij verbreekt het oogcontact om de veiligheid in de kudde te herstellen. Het maakt veel los bij een coachee, wat veel inzicht geeft. Ik kan ook helpen door een vraag te stellen als: ‘Ik zie dat een paard tussen ons in staat, denk je dat hij je wil beschermen?’

Een groot voordeel van paardencoaching is dat het paard niet oordeelt. Een paard is in het hier en nu. Stel: je zit in een coachingssessie waarin je ontdekt dat je je gedrag wilt veranderen. Dat kun je dan direct met het paard oefenen, omdat hij niet zal nadenken over je eerdere gedrag. Hij reageert op jouw handelen, dus je ziet gelijk wat werkt.

Bovendien weet een paard niet wat er precies in je leven speelt. Hij reageert op je gedrag; het is niet zo dat een paard begrijpt waarmee je worstelt. Waarmee je worstelt, komt tijdens een sessie naar voren doordat het paard wél voelt hoe jij reageert op vragen en oefeningen.

Om de coaching te volgen, is het niet erg als je nog een beetje bang bent voor paarden. Sterker nog, het werkt soms beter als je niets met paarden hebt. Het maakt impact op je, wanneer je uit je comfortzone stapt. Als je toegeeft dat je angstig bent – en dus congruent gedrag vertoont – blijft het paard juist rustig.’’

“Het werkt soms beter als je niets met paarden hebt.”


Coachee Petra

‘‘Van tevoren was ik erg sceptisch, maar wel heel nieuwsgierig naar paardencoaching. Ik had verwacht dat het op niets uit zou komen, maar het tegendeel werd meer dan bewezen. In mijn dagelijks leven merkte ik dat ik met vertrouwen en wantrouwen worstelde. Ik werk als relatietherapeut en vond het lastig om mezelf open te stellen naar mijn cliënten. Daardoor bleef ik heel erg in het zakelijke contact zitten, hoewel het wederkerige contact heel belangrijk is.

Sessie

Tijdens de eerste sessie vond ik het spannend om de rijbak in te gaan, omdat ik paarden best eng vond. Op een gegeven moment stond ik met één van de paarden in de bak. Er stonden vier pionnen in een vierkant, die allemaal symbool stonden voor een stukje van mijn vraag. Zo stond één pion voor wantrouwen en één voor vertrouwen. Ik leidde het paard langs de pionnen, wat betekende dat ze mij dus moest vertrouwen.

Toen we bij de pion kwamen die voor wantrouwen stond, bleef het paard stilstaan. Ik keek Leoni aan: ‘Wat gebeurt hier?’. Doordat ik nog wat sceptisch was, dacht ik dat het aangeleerd gedrag was. Leoni vertelde dat dit nooit eerder was gebeurd en dat verwonderde mij. Je moet dan bij jezelf nagaan wat je doet en uitstraalt: wat zorgt ervoor dat het paard zo reageert? Zo werd mij een spiegel voorgehouden. Ik was niet gewend om op die manier naar mezelf te kijken. Zodra ik ook maar twee seconden twijfelde, was ik het contact met het paard meteen kwijt, merkte ik.

Inzicht

Door dit inzicht leerde ik mezelf beter open te stellen. Ik ben iemand die lang op ratio gevaren heeft, dus juist in mijn gevoel kon ik nog een grote stap maken. Het lukt me nu beter om anderen zich gehoord en gezien te laten voelen. Ik begon dit te oefenen met mensen die dichtbij me staan. Van daaruit ben ik het gaan uitbreiden, bijvoorbeeld door me ook tijdens mijn werk meer open te stellen. Als ik deze paardencoaching niet had gedaan, was ik die drempel nooit overgegaan.

Het is niet zo dat ik door dit inzicht gelijk ‘klaar’ ben. Tijdens iedere sessie, popte er wel iets nieuws op waarvan ik dacht: hier moet ik nog wat mee. Die inzichten vind ik heel bijzonder, juist omdat ze uit mijn onderbewuste naar boven komen. Ik ben zeker van plan om nog eens terug te gaan naar Leoni. Sceptisch? Dat ben ik zeker niet meer!’’

“Als ik deze paardencoaching niet had gedaan, was ik die drempel nooit overgegaan.”

it's a movement

join us!

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

het beste van feem wekelijks in je mail?