Boekbespreking

Overgave als fysieke ervaring

Leestijd: 2 minuten

Het leek indertijd een goed idee, maar vandaag echter niet.
Ijskristallen? 3,6 graden Celsius? Precies goed? Voor wie in hemelsnaam?

Toch ga ik. Wat heb ik te verliezen?

De scherpte van koud water is mij wel een beetje bekend maar dit ijs is een extra schok, een intensere verdieping. Mijn tastzintuigen reageren in de eerste nano-secondes met paniek en vlucht alarmen. Met wat lange langzame uitademingen stel ik ze gerust.
‘Even aanpassen lief lichaam.’ ‘Het komt goed’. Geen idee hoe lang het duurt, tijd is onbetekend. Later hoor ik dat er iets meer dan 2 minuten voorbij zijn gegaan.

Geluksstofjes

De kou van ijswater omvat mij zo totaal dat overgave als enige keus voelt. Zodra ik die connectie in mijn brein via mijn adem weet te maken voel ik een golf van onbeschrijflijk comfortabele warmte door mijn lichaam heen gaan. Die connectie maken gaat dus als een soort inpraten op mijn brein….’hang in there’, het is echt veilig. adem lang uit’….herhaal en nog eens…en dan die golf van warmte.

Een warmte die behalve met een wonderlijk gunstige timing komt te midden van deze ijsklonten ook nog eens gepaard gaat met een extra boost aan ‘geluks-stofjes’ ergens uit een onbekend reservoir van m’n zintuigen.

Onrust is verwisseld voor alertheid, moeheid voor een fit gevoel en daarnaast een intens blij en verbonden gevoel.

Mijn brakke gevoel is verdwenen, kwijt…ik kan het mij niet eens meer voorstellen.
Het is verwisseld met een overvloedige douche diep in mijn binnenste aan tintelende warme, liefdevolle en dankbare sensaties. Onrust is verwisseld voor alertheid, moeheid voor een fit gevoel en daarnaast een intens blij en verbonden gevoel. Ergens ver boven mij hoor ik, nog omringd door ijskristallen, de onmiskenbare roep van een buizerd en zie het dier zweven. Als bevestiging van een hartverwarmende binding met alles in de natuur.

*Hormese is het gunstige effect van een adaptieve reactie van het organisme op een milde stressor. 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?