Blog van een van onze leden

Overgave als fysieke ervaring

In het water drijven grote brokken ijs. Thermometer geeft 3,6 graad Celsius aan. Precies goed! Onder de 4 graden Celsius vormen er namelijk prachtige ijskristallen in water. We staan in de buitenlucht bij een bad vol met deze ijskristallen, een bad vol ijsklompen. Ik heb de nacht ervoor slecht geslapen en voel mij brak. Het is de bedoeling dat ik in dit bad stap, met als enige kleding een zwempak en wollen muts.

Leestijd: 2 minuten

Het leek indertijd een goed idee, maar vandaag echter niet.
Ijskristallen? 3,6 graden Celsius? precies goed? Voor wie in hemelsnaam?

Toch ga ik. Wat heb ik te verliezen?

De scherpte van koud water is mij wel een beetje bekend maar dit ijs is een extra schok, een intensere verdieping. Mijn tastzintuigen reageren in de eerste nano-secondes met paniek en vlucht alarmen. Met wat lange langzame uitademingen stel ik ze gerust.
‘Even aanpassen lief lichaam.’ ‘Het komt goed’. Geen idee hoe lang het duurt, tijd is onbetekend. Later hoor ik dat er iets meer dan 2 minuten voorbij zijn gegaan.

Geluksstofjes

De kou van ijswater omvat mij zo totaal dat overgave als enige keus voelt. Zodra ik die connectie in mijn brein via mijn adem weet te maken voel ik een golf van onbeschrijflijk comfortabele warmte door mijn lichaam heen gaan. Die connectie maken gaat dus als een soort inpraten op mijn brein….’hang in there’, het is echt veilig. adem lang uit’….herhaal en nog eens…en dan die golf van warmte.

Een warmte die behalve met een wonderlijk gunstige timing komt te midden van deze ijsklonten ook nog eens gepaard gaat met een extra boost aan ‘geluks-stofjes’ ergens uit een onbekend reservoir van m’n zintuigen.

Onrust is verwisseld voor alertheid, moeheid voor een fit gevoel en daarnaast een intens blij en verbonden gevoel.

Mijn brakke gevoel is verdwenen, kwijt…ik kan het mij niet eens meer voorstellen.
Het is verwisseld met een overvloedige douche diep in mijn binnenste aan tintelende warme, liefdevolle en dankbare sensaties. Onrust is verwisseld voor alertheid, moeheid voor een fit gevoel en daarnaast een intens blij en verbonden gevoel. Ergens ver boven mij hoor ik, nog omringd door ijskristallen, de onmiskenbare roep van een buizerd en zie het dier zweven. Als bevestiging van een hartverwarmende binding met alles in de natuur.

*Hormese is het gunstige effect van een adaptieve reactie van het organisme op een milde stressor. 

 

Monique Kouijzer
Monique Kouijzerhttps://feemonline.nl/monique-kouijzer/
Monique is een vrolijk mens die graag op en in het water speelt. Zij bewondert mens, dier en natuur mateloos. Zij koestert deze bewondering en deelt deze graag. Gezondheid & veerkracht in de meeste brede zin hebben bij haar een centrale rol hierin.

je krijgt wat je nodig hebt

Alle artikelen in dit magazine worden geschreven door onze journalisten. Op één rubriek na: 'Je krijgt wat je nodig hebt'. Hier vind je de blogs van onze Verschilmakers en daar is dit blog ook een voorbeeld van. Geschreven op persoonlijke titel. De onderwerpen zijn heel divers: je krijgt wat je nodig hebt. Laat je verrassen.

Samen maken we het verschil. Er zijn veel verschillende vrouwelijke ondernemers in Nederland die ieder op hun eigen manier een bijdrage leveren aan een mooiere wereld. Door hen de mogelijkheid te geven om hun inspiratie met jou te delen, wordt onze gezamenlijke impact nog groter.

Meer van deze Verschilmaker

Andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in