Leestijd: 2 minuten

Heb jij die ook wel eens, zo’n top werkdag?

Ik hoefde niet mijn best te doen, het voelde niet als hard werken, alles ging eigenlijk vanzelf. Ik was ik en dat was meer dan genoeg. Ik stelde de juiste vragen, de juiste voorbeelden rolden eruit, ik liet op de juiste momenten stiltes vallen en sprankelde op de andere juiste momenten.

Aan het einde van de dag, toen ik besefte dat het een topdag was geweest, vroeg ik mezelf wat deze dag nu een topdag maakte. Hoe kon het zijn dat ik volledig mezelf was, ik niet mijn best deed en ik toch op mijn best was?

De ingrediënten van mijn topdag

Het is niet door één aspect te verklaren. Dat zou natuurlijk te makkelijk zijn…. Wel denk ik een aantal ingrediënten gevonden te hebben:

 • echt verbinding met de ander waarin we elkaar mogen en kunnen (zelfs online)
 • gezelligheid met een hartelijke schaterlach
 • stiltes op de juiste momenten
 • letterlijke beweging door een gesprek al wandelend te doen
 • rust door de dag te starten met meditatie
 • de ander raken met een mooie vraag of uitspraak
 • vertellen over het gave werk dat ik doe met het liefst concrete voorbeelden
 • een verrassingselement doordat een gesprek totaal anders loopt dan verwacht of voorbereid
 • even stilstaan in een mooi stukje bos
 • een fijn ontbijt met mijn zoon
 • op de zachte bank in de liefdevolle omhelzing van mijn lief

Tja, en zo reflecterend werd het toch best een lange lijst. Dat kan ik niet iedere dag zo organiseren. Maar, dacht ik toen, als ik het terug kan brengen naar 3 hoofdingrediënten waarmee ik een soortgelijk resultaat bereik, dan heb ik een gouden recept.

Het gouden recept

Het is inmiddels bijna een week later en iedere dag heb ik nagedacht over de ingrediënten die in de dag zaten en het geheel dat daaruit ontstond. En steeds beter heb ik helder wat de smaakmakers zijn.

 • De ochtend starten met minimaal 15 minuten mediteren.
 • Minimaal een half uur buiten wandelen.
 • Een inspirerend gesprek met een kennis, netwerkcontact, vriend of vriendin.
 • Een ander tot inzicht en actie begeleiden.

Kortom; rust, beweging, verbinding en verdieping.

Dit geheel is overzichtelijk en ik kan organiseren dat dit er iedere dag is.
Zo heb ik zelf regie op mijn dag. En als het een dag niet lukt, ach, dan is er altijd weer morgen.

Weet jij wat jouw hoofdingrediënten van jouw topdag zijn?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in