EFT neutraliseert ongewenste, negatieve emoties.

Into the magic

Innerlijk werk gaat ook over dichtbij jezelf blijven; weten wat er in je binnenwereld speelt, door verstilling en zelfreflectie. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je voor jezelf weet waarom je doet wat je doet. Er zijn veel manieren om die reis naar binnen te maken. In de rubriek 'Into the Magic' gaan we op zoek naar verschillende manieren om dat te doen, zodat jij voor jezelf kan bepalen welke manier bij jou past of welke vorm je nog wil ontdekken.

Leestijd: 5 minuten

DE METHODE VAN DEZE WEEK: EFT

EFT staat voor Emotional Freedom Techniques. Het is een methode die ongewenste, negatieve emoties neutraliseert. Dit gebeurt door te kloppen op accupunctuurpunten, terwijl je je focust op hetgeen waar je last van hebt, bijvoorbeeld een negatieve emotie.

EFT-coach en -opleider Yvonne Toeset legt ons uit hoe het werkt.

Yvonne Toeset Feem EFT
Yvonne Toeset

Met haar bedrijf EQlibre biedt ze EFT-consulten en -workshops aan. Daarnaast leidt ze nieuwe EFT-trainers op.

Rachel Barnes EFT FEEM
Rachel Barnes

Rachel Barnes volgde een sessie bij Yvonne en deelt met ons haar ervaring.

Rachel Barnes volgde EFT bij Yvonne om haar faalangst op te lossen. “Dat dit kon hield ik nooit voor mogelijk.”


Coach Yvonne legt uit:

“EFT kun je gebruiken voor alles wat met stress of spanning te maken heeft. Laat ik een voorbeeld noemen: je maakt je zorgen, omdat je te weinig omzet hebt gedraaid, of je salaris is niet voldoende. Dan ga je piekeren, of je gaat slecht slapen. Daar kun je EFT op toepassen. Ook bij een laag zelfbeeld, onzekerheid of burn-outklachten kan EFT een uitkomst zijn. Het is zo jammer als mensen blijven rondlopen met dat soort klachten.

Je kunt de emotie als het ware uit je lichaam laten wegvloeien.

EFT bestaat uit twee belangrijke elementen. Het eerste is focus, daarbij richt je je aandacht naar een specifiek probleem, een specifieke emotie of klacht. Het tweede element is het kloppen op accupunctuurpunten in het lijf. Daarmee geef je het lichaam een ontspanningssignaal. Doordat je die sensatie koppelt aan een negatieve ervaring (of een negatief gevoel) weet je lichaam dat het zich daarbij mag ontspannen. Zo kun je de emotie als het ware uit je lichaam laten wegvloeien en loskoppelen van de negatieve ervaring.

EFT is effectief doordat we hiermee op de gevoelslaag zitten. Van angsten kun je denken: ‘wat een onzin dat ik me hier zo druk om maak’, maar de angst kun je met dat begrip niet uitschakelen. Daarom is het belangrijk om te luisteren naar je gevoel. Een ervaren EFT-coach zal je helpen om verbinding te maken met dat gevoel.

Het lost problemen op op het onbewuste, emotionele niveau.

Wanneer mensen bij mij komen, leer ik ze hoe ze EFT zelf kunnen toepassen. Stel: je hebt een afspraak met een opdrachtgever en je wil een prijs vragen, waar je zenuwachtig voor bent. Wanneer je zelf EFT kan toepassen, kan je op specifieke punten kloppen, waardoor je onmiddellijk ontspanning voelt.

Mensen die voor EFT kiezen hebben vaak al de reguliere praattherapieën gehad. EFT is dat niet, doordat het problemen oplost op het onbewuste, emotionele niveau. Als wij dingen meemaken in het leven die niet prettig zijn, hebben we daar immers een bepaald gevoel bij.

Tijdens een consult kan ik vragen: wanneer heb je dit gevoel eerder gehad?. Bijvoorbeeld: je hebt last van onzekerheid. Die onzekerheid komt doordat je vader altijd zei: ‘’Dat kan jij ook al niet’’. Dan kan het zijn dat je daardoor het idee hebt gekregen dat je niet goed genoeg bent. Een praattherapeut kan je uitleggen waarom je onzeker bent, maar daarmee heb je het probleem nog niet opgelost. Het snappen, is niet hetzelfde als tegen je automatische respons van onzekerheid ingaan. Vervolgens ervaar je in overleg met een leidinggevende, diezelfde ervaring die je vader opriep. EFT werkt zo goed, omdat we met EFT juist die onbewuste patronen gaan doorbreken.

“Hoezo ga je kloppen op je gezicht? Ja, doei! Dat is raar.’’

Toen ik net met EFT begon, heb ik heel veel sceptici gehad. Mij werden dingen verteld als: “Hoezo ga je kloppen op je gezicht? Ja, doei! Dat is raar.’’ Ik denk dat het goed is om sceptici te hebben. Het is interessant om te achterhalen hoe iemand aan zijn sceptische houding komt. Als ik dat kan snappen, kan ik proberen uit te leggen hoe EFT werkt. Wat ik in de regel het vaakst doe bij sceptici, is zeggen: “Ik snap het helemaal. Het is ook hartstikke gek, maar weet je wat: we gaan het gewoon proberen. Dan kom je er achter of het iets voor je is of niet.’’


 

Coachee Rachel over haar ervaring:

Zo’n vijf of zes jaar geleden bood Yvonne EFT-coaching aan bij het bedrijf waar ik als HR-manager werkte. Ik had destijds het idee dat er meer van mij werd verwacht, dan ik kon. Daardoor vond ik het spannend om presentaties te geven of mijn stem te laten horen.

“Vanuit mijn rol als HR-manager moest ik zichtbaar zijn, maar ik vond het spannend om die plek in te nemen. Ik vroeg me toen af wat me tegenhield. Het voelde alsof ik tijdens mijn werk mezelf niet kon zijn door die faalangst. Toen heb ik de hulp van Yvonne gezocht, om daar mee aan de slag te gaan.

We zijn tijdens de EFT-sessies teruggegaan naar de kern: waar komt de angst vandaan? Wat zijn triggers? Tijdens mijn eerste sessies kwam naar boven dat ik een sterk verantwoordelijkheidsgevoel heb. Dat heeft zijn wortels in een periode uit mijn jeugd. Waar het om ging, is dat ik veel op me neem. Daardoor leg ik de lat hoog voor mezelf. EFT bracht me in contact met mijn jongere ik, die dat verantwoordelijkheidsgevoel zo sterk had. Ik kon nu bedenken: ‘Het is niet meer nodig. Bedankt dat je deze strategie hebt ingezet, maar je mag hem nu loslaten.’ Dat dit kon, hield ik nooit voor mogelijk.

Herinneringen waarvan ik bijna niet meer wist dat ze bestonden, kwamen op.

In het begin was het heel spannend om terug te gaan naar momenten uit mijn leven. Ik was al eens bij een psycholoog geweest, waarbij ik door te praten terugging naar mijn verleden. Bij EFT was dit anders, hier werkte ik vanuit emoties. Tijdens de EFT werd de vraag gesteld: “Wat je nu voelt in deze huidige situatie, waar doet dit je aan denken?’’. Herinneringen waarvan ik bijna niet meer wist dat ze bestonden, kwamen naar boven. Zo word je echt herleid naar de bron van je angst, waardoor je het kunt oplossen. Door de emotie te neutraliseren met EFT zag ik de situaties meer van een afstand. Het was niet zo dat ik ze herleefde.

Toen ik EFT ontdekte dacht ik: waarom kent niemand dit? Het is zo krachtig en effectief. De kracht van EFT voor mij is dat het denken wordt verbonden met het voelen. Vanuit mijn ratio wist ik dat mijn faalangst niet nodig was, maar ik voelde het toch. Door EFT ging ik het gevoel anders ervaren. Dat vond ik heel krachtig; dat de emotionele lading bij een situatie verandert en daarmee je kijk erop.

Dankzij EFT ben ik naar mijn gevoel gaan luisteren.

Ik vroeg me na de coaching sterk af: ‘Wie ben ik? Wat wil ik?’. Dankzij EFT ben ik naar mijn gevoel gaan luisteren. Toen ik na de coaching op reis was, vielen de puzzelstukjes op zijn plek. Ik besloot voor mezelf te beginnen. Toen ik als ondernemer startte, had ik geen idee wat ik kon verwachten. EFT helpt mij enorm om uitdagingen daar bij aan te gaan. Dan vraag ik me af: ‘waar voel ik spanning bij?’ Dan zet ik EFT in om mijn comfortzone te verbreden. Zo heb ik door EFT geleerd dat ik mijn eigen pad bewandel.’’

it's a movement

join us!

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

het beste van feem wekelijks in je mail?