Visie

De kunst van het niks doen. Wat is dat voor jou?

Denk jij bij professionele en persoonlijke ontwikkeling ook aan wat je daar voor moet doen? Cursussen, management development programma’s, coaching, mediteren, self-care en loslaten….etc, etc. Het zijn nogal wat opties en er is voor ieder wat wils. Er valt ook veel te zeggen over “moeten” maar laten we hier eens kijken naar het “doen” en dan vooral ook de kunst van het niks-doen.

Leestijd: 3 minuten

De doe-benadering heb ik zelf ook vele jaren toegepast om vooral zo veel mogelijk te ontwikkelen en daarmee succesvol te zijn. Ik ging bijvoorbeeld drie weken op yoga retraite in een ashram in India, deed een 2-jarig management development programma, een kwartetspel vol aan opleidingen en coaching. Maar ook online cursussen in
chi gong en ademhalen en ik ging ’n week hiken in een wildpark in Zuid Afrika met een leiderschapsreis.

Met grote dankbaarheid en een glimlach op m’n gezicht denk ik terug aan al deze innerlijke en uiterlijke avonturen; het heeft me veel gebracht en ik heb veel geleerd. En je voelt het al…het was ook veel “doen”.

Daar is uiteraard niks mis mee, want elke vorm van aandacht voor jezelf geeft je nieuwe inzichten en mogelijkheden. En, zo ontdek ik steeds meer, die nieuwe inzichten en ontwikkeling (en daarmee hele mooie resultaten op zowel persoonlijk als zakelijk vlak) kunnen ook zonder veel moeite; namelijk door niks te doen. En dat is misschien nog wel de grootste uitdaging voor mij als bezige bij.

Van veel doen naar niks doen

Mijn hele opgroeien, thuis, op de tennisbaan, op school en de universiteit en ook mijn werk stonden in het teken van leren, groeien en vooral je best doen en hard werken om succesvol te worden. Dus “doen” hoorde zo vanzelfsprekend bij een goed resultaat. “Niks doen”…dat was eigenlijk geen optie. Want dan ben je niet nuttig bezig. Daar haal je geen goede resultaten mee… Herkenbaar?

Maar door een burn-out werd ik door mijn lichaam liefdevol doch onherroepelijk geconfronteerd met het daadwerkelijk resultaat van mijn drukke ‘doenerigheid’ en de angst om niet alles uit mijn leven te halen wat er in zit en niet succesvol te zijn. Vanaf dat moment leer ik elke dag meer wat voor prachtige resultaten ‘niks doen’ me brengt en dat ‘niks doen’ me ruimte geeft om te zijn wie ik ben. Zo maar, vanzelf. Dat is het beste resultaat wat ik kan hebben!

M’n bewustzijn helen

Wat me daar veel in geleerd heeft (en nog steeds doet) is het doen van de Bewustzijnshealing. Deze eenvoudige helingsmethode is ’n prachtig cadeau van het universum om je te ontwikkelen op persoonlijk en professioneel, spiritueel, fysiek, mentaal en emotioneel vlak, zonder iets te hoeven doen. Behalve dan dat je alleen maar ongeveer 30 minuten op de bank of in bed hoeft te gaan liggen: echt heerlijk en nog niet zo eenvoudig. Want ‘krijg ik wel resultaat?” en ‘hoe weet ik dat dan?’. Maar goed…

Ik spreek de woorden, die de heling activeren uit en …that’s it. Ik hoef niet te denken, niks te volgen of te voelen, ik kan gewoon, simpelweg niksen terwijl ik energetisch alles ontvang wat ik op dat moment nodig hebt om tot bloei te kunnen komen. In alle eenvoud is dat een hele fijne ervaring. In de dag(en) erna vallen me nieuwe inzichten binnen over mezelf of situaties met klanten bijvoorbeeld. Na de heling drink ik ’n glas water en ga door met de dag (of nacht). Zo simpel is het. Als ik het mezelf toesta om dit proces zich te laten ontvouwen.

Oefening baart kunst!

De kunst is om me helemaal niet mee bezig te houden met het resultaat. Dat is de mooie oefening die me steeds weer meer inzichten geeft over meer bereiken door niks te doen. De kunst van het niks doen geeft me de ruimte om de inzichten te ontvangen en de energie, mensen en oplossingen naar me toe te laten komen. Als ik op zoek ga naar de inzichten of de energie of oplossing wil sturen (want ik wil toch die situatie bij bedrijf X oplossen), dan zit ik in de weg en stel in de inzichten en oplossingen alleen maar uit. Dus zomaar niks doen is de oplossing. Heel eenvoudig en in vol vertrouwen ontvangen wat ik nodig heb op het juiste moment.

Er zijn natuurlijk vele wegen naar niks doen. Welke heb jij tot kunst verheven?

Esther van der Ham
Esther van der Hamhttp://feemonline.nl/author/esthervanderham/
Esther is een krachtige verbindster met, en eye-opener voor, ons potentieel. Met haar jarenlange, internationale ervaring in het begeleiden van mensen en organisaties en puttend uit haar intuïtie en universele wijsheid biedt zij een liefdevolle basis voor diepgaande persoonlijke en zakelijke ontwikkeling en betekenisvolle resultaten.

FEEM Magazine

In FEEM Magazine vind je persoonlijke verhalen, visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, intuïtie en innerlijk leiderschap. We hopen dat de artikelen je inspireren tijdens het leiden van je eigen, echte leven zodat je blijft werken en leven op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

Heb je behoefte aan meer support, inspiratie en begeleiding bij het ondernemen op een ontspannen manier. Zonder twijfel, onzekerheid en stress? Kijk dan eens bij de FEEM Community.

Meer van deze schrijver

Andere Artikelen

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over ondernemen van binnen naar buiten. Door jouw reactie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in