Inhoud van dit artikel
DE INSPIRATIE TOP 5 VAN DEZE WEEK:
Nina Ravestein
• Landschapsontwerpster
• Oprichter van PAD Landscape
• Pleit voor natuur- en sociaal inclusieve steden
Landschapsontwerpster Nina Ravestein (33) voelde zich als vrouw niet altijd begrepen in haar eigen sector toen ze 3 jaar geleden PAD landscape oprichtte. Met haar eigen bedrijf hoopt ze een betere wereld te creëren voor iedereen; een wereld waarin mens, dier en natuur in balans naast en vooral ook mét elkaar leven. “Voor mij is ontwerpen met beplanting een levende kunstvorm. Het is heel belangrijk dat landschapsontwerpers beplantingkennis hebben, zodat ze aan de slag kunnen gaan met huidige problematieken zoals het klimaat en de biodiversiteit.”
Op het gebied van natuur valt veel winst te behalen in de stedenbouw, maar dat is niet het enige probleem wat in de sector speelt. De huidige stedenbouw focust zich volgens Nina ook te veel op de mannelijke levensstijl: “Ik vind het belangrijk dat steden voor iedereen zijn.” Het gaat dan niet alleen om het verschil tussen man en vrouw, want ook stellen met dezelfde genderidentiteit kunnen bijvoorbeeld niet veilig hand in hand over straat.
“Ik vind het belangrijk dat steden voor iedereen zijn”
Een lastig probleem om op te lossen, omdat het vakgebied waarin Nina werkzaam is vooral bestaat uit blanke mannen. “Toen ik nog werkte voor bureaus merkte ik dat het lastig was om bepaalde zaken bespreekbaar te maken. Bijvoorbeeld dat ik als vrouw hele andere ervaringen heb op straat. Ik ben een geboren en getogen Rotterdammer, dus ik word vaak lastiggevallen op straat.” Dit probleem werd niet serieus genomen. “Als er niet eens over gepraat wordt dat de wereld anders is voor mannen en vrouwen, dan ga je het dus ook nooit hebben over mensen met een andere genderidentiteit of mensen die bijvoorbeeld mindervalide zijn.”
Nina is een vrouw met sterke idealen, maar ze blijven niet ongezien. In 2019 won Nina een award voor natuurinclusief bouwen en ontwerpen en momenteel is ze genomineerd voor de ARC21 Jong Talent Award, een ontwerpprijs van de Architect. Op 18 november wordt de uitslag hiervan bekend gemaakt. “Ik vind het fijn om te merken dat er erkenning is voor de thematiek die ik belangrijk vind. Enerzijds is het een persoonlijke erkenning: ik was nooit de beste van de klas in ontwerpen en vind het super tof om te zien wat ik daarin heb bereikt. Ik heb niet opgegeven. Maar nog belangrijker vind ik het dat grote thematieken als natuurinclusief en sociaal inclusief ontwerpen onder de aandacht komen en steeds belangrijker gevonden worden.”
___________________________________________
Dit is de Inspiratie Top 5 van Nina:
1. Boek
Big Magic van Elizabeth Gilbert
“Het creatief proces kan eng zijn. Het kan voelen alsof het nooit af is en nooit goed genoeg. Zeker als je ontwerpt met landschap; het is een levende kunstvorm. In het begin wilde ik opdrachtgevers heel erg tevreden stellen en ze álles geven wat ze vroegen, maar dat kan gewoon niet. Je moet je tijd, budget en mental health bewaken. Dit boek heeft me geleerd meer los te laten, te geloven in het proces en mezelf wat minder serieus te nemen. Ik kan me snel zorgen maken en dit boek liet me het grotere plaatje zien. Ik probeer altijd voor ogen te houden welke waarde ik breng en dat als anker te gebruiken. Zolang ik deze waarde gebracht heb, heb ik het goed gedaan.”
2. Community
Boze Bitches Boekenclub – bijeenkomsten en Instagram Community
“Onder leiding van Thamar Kempees lees ik met een diverse groep mensen boeken van intersectionele feministische schrijvers. Aan de hand van onze eigen ervaringen bespreken we de thema’s. Ik ben zo dankbaar voor alles wat ik leer. Als ontwerper van openbare ruimtes (en als mens) is het belangrijk om de ervaringen van anderen te leren kennen en serieus te nemen. Alleen dan zijn we inclusief.”
3. Podcast
De I Weigh podcast van Jameela Jamil
“Ik ken geen podcast met diversere onderwerpen en diversere gasten. Iedereen die aan bod komt is een bron van inspiratie; thought-leaders, artiesten, activisten en influencers delen hun verhalen om sociale stigma’s te doorbreken. Ik haal heel veel kracht uit de verhalen van anderen en ze inspireren me om zelf op te blijven komen voor waarin ik geloof.”
4. TV-programma
Dream School (programma op NPO3)
“Communicatie is voor mij een belangrijk onderdeel van zelfontwikkeling. In het programma gaan bokslegende Lucia Rijker en rector Eric van ’t Zelfde met drop outs onderzoeken waar ze vastlopen. Zo leerzaam om te zien hoe ze communiceren met een groep ongemotiveerde, puberende jongeren. Het is inspirerend om te zien hoe hun thuissituatie deze jongeren gevormd heeft en hoe ze de verantwoordelijkheid moeten zoeken om zich door het proces heen te slaan. Mooie analogie voor het ondernemen.”
5. Mens
Mezelf
“Als ondernemer moet je ten alle tijden op jezelf kunnen bouwen en heel scherp zijn naar wiens advies je luistert; je bent je eigen kompas. Ik had van tevoren nooit gedacht dat ik had kunnen bereiken waar ik nu ben. Ik ben mezelf dankbaar dat ik het vertrouwen in mezelf had om deze sprong te wagen.”