Nee zeggen kun je leren: “Taken inclusief deadlines neem ik niet meer over”

Leestijd: 2 minuten

Deadlines van klanten overnemen, dat doet Ineke Swart – den Boer nooit meer. Ze timmert inmiddels 10 jaar aan de weg als structuurmanager. In haar beginjaren nam Ineke regelmatig de doos met btw-bonnen van iemand anders mee naar huis. Inclusief de deadline aan de boekhouder. Want mensen helpen, dat doet ze nou eenmaal graag. Maar niet meer ten koste van zichzelf. “Ik heb geleerd om alleen mijn eigen aapjes op mijn schouders te dragen, niet die van iemand anders.”

Hoe kwam je terecht in deze situatie?

“Vroeger al noemde mijn moeder mij ‘het Socutera-meisje’, naar de stichting die korte promo’s voor goede doelen uitzendt, met onder andere een reclame van een meisje dat alles en iedereen helpt. Zo ben ik ook. Dat kreeg ik al van huis uit mee, er zijn voor een ander. Maar het zit ook echt in mijn aard. Dat is natuurlijk een hele mooie eigenschap, maar het werd een probleem toen ik taken en bijhorende deadlines van klanten ging overnemen. Mijn eigen deadlines moest ik daardoor verplaatsen of ik haalde ze niet.”

Wat gebeurde er dan precies?

“Iemand vraagt mij om hulp, om orde te scheppen in zijn of haar ‘ondernemerschaos’. We maken een afspraak en gaan samen inventariseren. Dan vraag ik onder andere: ‘wat wil je oplossen, waar zit voor jou de grootste chaos?’. Daar komen altijd praktische zaken uit. Een overvolle mailbox, geen consequente social media-posts of een boekhouder die op btw-bonnen zit te wachten. Dan leg ik alle tips, tricks en lifehacks die ik ken stapsgewijs uit. Maar als iemand het vervolgens niet voor zich zag, dan begon ik met helpen. Vaak hield ik het nog tot stap 9 of 10 vol, maar bij stap 11 jeukten mijn handen zo dat ik vaak zei: ‘laat mij maar even’. En wat dacht mijn klant dan? ‘Ha, dat is fijn! Iemand die het voor mij doet. Handig zeg.’ Maar ik kreeg er verantwoordelijkheden bij die helemaal niet bij mij hoorden, dus dat was allesbehalve handig.”

Wanneer realiseerde je je dat het een probleem was?

“Toen ik dacht: ‘hoe lang is het eigenlijk geleden dat ik een nieuwsbrief heb gestuurd?’ en het antwoord was zes maanden. Zes maanden! Ik had het laten doodbloeden. Terwijl ik het juist moet hebben van mijn zichtbaarheid, wil ik dat mijn trainingen vol zitten. Ik had maandenlang zo veel aapjes van anderen op mijn schouders genomen, dat die van mij er niet eens meer bij pasten. En dat was dus niet de eerste keer. Toen ik me eenmaal bewust was van dat patroon, ben ik het gaandeweg gaan veranderen.”

Wat heb je ervan geleerd?

“Dat taken teruggeven of ‘nee’ zeggen loont. Klanten lopen niet weg, mensen waarderen mij nog steeds. Sterker nog, het komt zelfs betrouwbaarder over om heel duidelijk aan te geven waar ik je wel maar ook niet mee kan helpen. Daardoor krijgen mensen nog meer het gevoel dat ze bij mij echt aan het juiste adres zijn. Ook heb ik een keer door ‘nee’ te zeggen maar wel een alternatief te bieden, een hele toffe vervolgopdracht gekregen in datzelfde straatje. Had ik ‘ja’ gezegd, wat ik 10 jaar geleden zeker had gedaan, dan had ik die leuke vervolgopdracht niet gehad, maar wel weer al die aapjes. Dankzij mijn leerproces blijven alle aapjes tegenwoordig precies zitten waar ze horen: op de schouders van hun eigenaren.”

Dit doe ik nooit meer

In de rubriek 'Dit doe ik nooit meer' vertellen professionals openhartig over de 'fouten' die ze hebben gemaakt in hun werk. Hoe komt het dat dit fout ging? Wat hebben ze ervan geleerd? En natuurlijk weten we dat 'fouten maken mag'. Toch mogen we onszelf daar soms wel weer even aan herinneren. Want tegen je vrienden zeg je dat met gemak, maar sta je jezelf ook toe om lekker 'op je bek' te gaan?

Ook in deze rubriek?

Heb jij ook een inspirerend verhaal om hier te delen? Mail je verhaal in het kort naar redactie@feemonline.nl 

it's a movement

join us!

Meer van dit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MEEST BEKEKEN

Hoe je dromen waarmaakt

Barack Obama antwoordde dat dit deels te maken had met het vasthouden aan het toekomstperspectief, de lange termijn dus en niet de korte termijn....

Femininiteit: meer waardering cruciaal.

Meer waardering voor femininiteit is cruciaal voor een evenwichtigere wereld In dit artikel onderzoek ik: ~ Meer waardering voor femininiteit blijkt cruciaal te zijn voor een...

Een gelijkwaardige uitwisseling zorgt voor een gezonde relatie

Moneymindset, geldgevoel, geef het beestje maar een naam. Waar het op neer komt is dat zolang geld voor jou een nare bijsmaak heeft, het...

De comfortzone van je bucketlist

Voordeel is dat we zullen genieten van dingen die we tot een jaar geleden ‘gewoon’ vonden en voor lief namen. Wat dacht je van...

Energetische reading: kijken naar je energie.

DE VORM VAN DEZE WEEK: Energetische Businessreading Bij een energetische (business)reading wordt gekeken naar de energie van jou en je bedrijf. iedereen die dit kan,...

Dorien volgde een Creatrix-traject. “Je voelt je bijna lullig, want wát een hoop shit heb ik”

DE METHODE VAN DEZE WEEK: Creatrix Het is een methodiek, speciaal ontwikkeld voor vrouwen. Creatrix haalt overtuigingen die in je (onderbewuste) systeem zitten weg. Je...

Omgaan met tegenslag. Esmeralda weet niet beter.

Van jongs af aan is Esmeralda Kleinreesink ondernemend ingesteld. Op haar zeventiende begint ze bij defensie, waar ze opklimt tot luitenant-kolonel bij de Luchtmacht....

Van ongepland zwanger naar doula: “Zij gaf me de richting die ik zocht”

Bewust leven speelde altijd al een grote rol in het leven van Elvira Broersma. De switch die ze drie jaar geleden maakte van haar...

Dit vroef om lef: ‘Ik dacht: het wordt nooit meer wat’

Jeannette Welp, spreker en musicus, trok zalen van honderden mensen met haar muzikale keynote toen corona ons land bereikte. Al haar sprekersklussen werden opeens...

Mijn ambities? “Ik ben gewoon een zoeker, dat is onderdeel van wie ik ben.”

Dat ze al vijftien jaar als taalverwervingsdeskundige lessen en trainingen verzorgt is best bijzonder. Want als je het c.v. van Alike Last bekijkt, is...

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?