column

Mijn coach-frustratie moet er even uit.

Leestijd: 2 minuten

Via LinkedIn ontvang ik vrijwel dagelijks een bericht of ik aan mijzelf wil werken, mijn leiderschapskwaliteiten of een beter mens wil worden. Het is een soort broeinest van zelf geclaimde experts die schaamteloos zichzelf pitchen op jouw potentiële zwakke plekken.

Een blik terug op hun profiel bevestigt vrijwel direct je onderbuikgevoel; er is vrijwel niets waaruit blijkt dat ze zelf topondernemer zijn geweest of enige vaardigheden hebben opgedaan die ze jou voor een paar honderd euro per uur kunnen bijspijkeren.

Coach is als de studie commerciële economie binnen jobs voor volwassenen. Als je het even niet meer weet dan word je coach. U hoeft het maar te mankeren of er is een coach voor. Een gezinscoach, business coach of een honden coach voor labradors met bindingsangst.

Het liefst bedenk je nog je eigen methode. Iets tussen boom knuffelen en rennen over hete kolen, of een techniek gebaseerd op je eigen ervaringen met een handig ‘doe fluister boek’. Te pas en te keur kunt u voor iedere aandoening of uitdaging een coach in de arm nemen.

Ik heb in alle jaren dat ik trainingen volg misschien twee of drie echte vakmensen getroffen waarvan ik nu nog profijt heb. En dat zijn dan coaches die de koe bij de horens pakken en je niet eerst iets aanpraten om dat dan vervolgens op te lossen.

Nederland telt zo’n 65.000 coaches. En daar zitten vast hele talentvolle mensen bij die jou in no time op de rit hebben. Maar er zitten ook een hoop hobbyisten tussen die vooral gespecialiseerd zijn in jouw druk bezig laten zijn in plaats van nuttig.

Ik vlak overigens hiermee het nut van een goede coach of trainer niet uit. Ik denk juist dat het voor een kwalitatieve begeleider met een bewezen trackrecord enorm storend is dat de term ‘coach’ zijn waarde in een rap tempo verliest.

En het is vreselijk moeilijk is om een passende coach te vinden die niet alleen bij je persoonlijkheid past maar ook daadwerkelijk resultaat weet te behalen. Zelf let ik altijd op gedrag buiten de training, een verkoop coach die zijn eigen trainingen niet vol krijgt zegt namelijk in mijn ogen al genoeg. Ook is het raadzaam reviews en case studies te lezen en je te verdiepen in de content die ze delen. Wanneer een coach enkel in wollige termen blijft hangen haak ik ook af.

Mijn grootste ontdekking is dat de behoefte aan een coach voortkomt uit een deel van jezelf dat je nog niet beheerst. Door een coach in de arm te nemen heb je dan het gevoel dat je er aan begonnen bent, net zoals een lidmaatschap bij de gym je het gevoel geeft dat je sportief bezig bent.

Maar het werkt pas echt wanneer je er zelf de uren in stopt. Een goede coach houdt je een spiegel voor en laat je zien dat de oplossing in jezelf zit. Ik heb thuis 4 spiegels hangen, dat zit wel goed.

Milou van Hassel
Milou van Hassel
Milou heeft 30.000 volgers op Linked-in. Dat is niet voor niets. Ze is scherp, duidelijk, recht voor haar raap. Ze houdt zich al jaren bezig met sales, marketing en (personal) branding en lanceerde in 2020 haar eigen bedrijf Blue Flamingooo en de podcast 'Worth the Hassel'. Voor FEEM Magazine schrijft ze elke maand een column waarin we kunnen meegenieten van haar kijk op de wereld.

Ook boeiend

Meer columns

MEEST BEKEKEN

Yvonne van Balkom vrouwelijke ondernemers

Vrouwelijke ondernemers zijn cruciaal voor een mooiere wereld

3
Inmiddels ben ik zestien jaar ondernemer. In mijn ondernemerschap kon ik altijd mijn passies en talenten inzetten. Maar vier jaar geleden bekroop me een...

Dorien volgde een Creatrix-traject. “Je voelt je bijna lullig, want wát...

0
DE METHODE VAN DEZE WEEK: Creatrix Het is een methodiek, speciaal ontwikkeld voor vrouwen. Creatrix haalt overtuigingen die in je (onderbewuste) systeem zitten weg. Je...
Glancy is niet meer financieel afhankelijk

“Beslag op mijn huis! Ik wil nooit meer financieel afhankelijk zijn.”

0
Businesscoach Glancy van Elst heeft een winstgevend bedrijf waarin ze vrouwen helpt bij het opzetten van een onderneming vanuit hun zielsmissie. Maar winstgevend is...

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?