Kennisartikel

Beslissing op gevoel of ‘meten is weten’?

Beslissingen nemen op je gevoel. Het kan goed uitpakken, maar toch is het verstandig om (ook) altijd naar de cijfers te kijken. Je kunt aan je cijfers zoveel zien. En dan bedoel ik niet alleen de financiële cijfers, maar ook aan andere kengetallen.

Leestijd: 2 minuten

Financiële cijfers
Financiële cijfers zijn een beetje een inkoppertje, maar toch wordt dit vaak vergeten. Als je je administratie netjes hebt bijgewerkt, geven de cijfers een goed beeld hoe het nu werkelijk gaat. Voorbeelden zijn:

• Maak je winst of verlies?
• Hoeveel geld heb je op de bank staan?
• Waar zitten je winstlekken?
• En verdien je wel iets met je meest verkopende dienst? (indien je ondernemer bent)

Urenregistratie
Een ander voorbeeld van cijfers die je heel veel informatie geven, is je urenregistratie. Ik hoor vaak van klanten de opmerking “Moet dit nu echt?”, maar ook deze registratie/administratie geeft je zoveel informatie. Voorbeelden zijn:

• Hoeveel uren ben jij (of zijn je medewerkers/teamleden) nu echt declarabel?
• Hoeveel uren besteed je nu echt aan die klant? En doe je eigenlijk niet teveel – of te weinig – voor het tarief dat je kost?
• Aan welke activiteiten besteed je nu de meeste tijd?
• Etc.

foto meten is weten: door wattanaracha via Canva
foto meten is weten: door wattanaracha via Canva

Website
Als jij google analytics hebt (of een andere tool) kan je heel veel cijfers krijgen met betrekking tot het bezoek aan je website. Voorbeelden zijn:

• Welke site is het meest populair?
• Hoe lang blijven bezoekers op je website
• Welke blog is het meest populair

En zo zijn er nog tientallen andere voorbeelden te noemen. Welke getallen zijn voor jouw werk van belang?

Juist door af en toe deze cijfers te bekijken en te analyseren, kun je groeien in je ontwikkeling. Natuurlijk zijn intuïtie en je gevoel heel belangrijk, maar check altijd even de cijfers of het gevoel echt juist is. Of gebruik de feitelijke cijfers als input voor je intuïtie. Zeker bij beslissingen die veel financiële gevolgen kunnen hebben.

Garcia Stans
Garcia Stans
Financiële onafhankelijkheid is altijd belangrijk geweest voor Garcia. Ze heeft na haar studie lang voor grote corporates gewerkt in financiële functies zoals (assistent) controller, business controller en corporate controller. In 2018 wilde ze niet meer verder met haar corporate werkleven. Ze wilde meer van betekenis zijn. Doordat ze genoeg had gespaard, kon ik een coachingstraject volgen en kon ik dankzij mijn buffer in 2019 mijn eigen bedrijf beginnen. Ze weet precies hoe ze cijfers en geld kan gebruiken om vóór haar te laten werken. Deze kennis en ervaring deelt ze graag met de lezers van FEEM Magazine.

FEEM Magazine

In FEEM Magazine vind je persoonlijke verhalen, visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, intuïtie en innerlijk leiderschap. We hopen dat de artikelen je inspireren tijdens het leiden van je eigen, echte leven zodat je blijft werken en leven op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

Heb je behoefte aan meer support, inspiratie en begeleiding bij het ondernemen op een ontspannen manier. Zonder twijfel, onzekerheid en stress? Kijk dan eens bij de FEEM Community.

Meer van deze schrijver

Andere Artikelen

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over ondernemen van binnen naar buiten. Door jouw reactie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in