Visie van een verschilmaker

“Mensen die aan zichzelf denken vond ik vaak irritant of zelfs asociaal.”

Leestijd: 2 minuten

Mensen die aan zichzelf denken in plaats aan de groep vond ik vaak irritant of zelfs asociaal. “Doe niet zo moeilijk,'” dacht ik dan geïrriteerd. Of: “Zadel de ander er maar weer mee op.”

Nu bekijk en ervaar ik dat anders. Nu vind ik het knap dat mensen durven staan voor wat ze willen en nee zeggen tegen wat ze niet willen.

Zo werd ik in mijn carrière een keer programmavoorzitter. Strategisch zei ik ‘ja’ om een vast contract te krijgen terwijl contracten van anderen niet verlengd werden. Ik voelde ook niet dat er een keuze was. Het was ‘in or out’.

foto mensen die aan zichzelf denken: door Nicole Taionescu via Canva
foto mensen die aan zichzelf denken: door Nicole Taionescu via Canva

Aangezien ik alles wat nieuw is interessant vind, kon ik met mijn hoofd de uitdaging wel zien. En de cliënten en collega’s met wie ik werkte waren ook leuk. Maar het ontwikkelen van het programma stelde ik alsmaar uit. Als ik echt naar mijn hart geluisterd had, had ik beter een andere baan kunnen zoeken. Met uitdagingen waar ik van ga sprankelen.

“Had ik maar echt naar mijn hart geluisterd”

Uit angst geen leuke (vaste) baan te krijgen en het verlies van al het goede en positieve op die werkplek, ben ik gebleven en gaan werken met mijn hoofd. Op doorzettingsvermogen. De energie lekte uit me weg.

Later in mijn carrière, ik was inmiddels psychotherapeut, voelde ik weer weerstand en het wegvloeien van mijn energie. Nu pakte ik het anders aan.

Ik zei ‘nee’ tegen bepaalde casuïstiek, tegen bepaalde taken en ‘nee’ tegen mogelijkheden om nog verder te scholen of groeien in een richting waar mijn hart niet van ging bruisen. En ja, dan voelde ik me schuldig. Naar de cliënt, naar het team, of naar degenen die me kansen boden. Toch loste het zich altijd op en zo behield ik mijn energie. En voorkwam ik ongelukkig en gestresst te raken.

Hoe zit dat bij jou?
Doe jij wat je energie geeft?
Of zit daar een energielek?
Kies je met je hart of met je hoofd?

Ik zou mijn jongere zelf adviseren een andere keuze te maken als er onvoldoende naar mijn wens geluisterd wordt. Of als daar geen ruimte voor is.

Mijn gevoelens en behoeften zijn belangrijk. Mijn geluk is belangrijk. De jouwe ook!

Wat adviseer jij jouw ‘jongere zelf’ zodat het vandaag nog jouw ‘wijze zelf’ is?

 

=======

Dit soort vragen om bij jezelf naar binnen te gaan en interessante inzichten op te halen stellen we elkaar regelmatig bij de FEEM Community. We komen bij elkaar voor herkenning, support en inspiratie. Benieuwd of het iets voor jou is? Hier vind je meer info. 

=========

Bregje van Beckum
Bregje van Beckumhttp://feemonline.nl/bregje-van-beckum/
Bregje geeft als therapeutische coach diepgaande inzichten op een toegankelijke en niet-oordelende manier, waarmee ze je helpt je patronen te doorbreken. Ze zet krachtige technieken in om echt in contact te komen met je gevoel.

Verschilmakers Vertellen

In de rubriek 'Verschilmakers Vertellen' vind je persoonlijke verhalen, visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, intuitïtie en leiderschap. We hopen dat de artikelen je inspireren tijdens het leiden van je eigen, echte leven zodat je blijft werken en leven op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

 

Meer van deze Verschilmaker

Artikelen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in