Van de redactie

Masculiene energie en feminiene energie in balans. Zo doe je dat!

Oké, je wilt dus ontspannen ondernemen. Ondernemen zonder al teveel stress. Gewoon lekker vanuit flow. En je weet inmiddels wat daarvoor nodig is: innerlijk werk. Zodat je eigen energie lekker doorstroomt. Jij in flow = je bedrijf in flow. Het is dan tijd om eens dieper in te zoomen op de werking van masculiene energie (yang) en feminiene energie in je lichaam (yin). Wat betekent dat nu eigenlijk concreet en hoe zorg je ervoor dat ze beide goed doorstromen. In de FEEM Community hebben we daarover meerdere gesprekken gevoerd met expert Veronique Kilian. Drie van deze gesprekken delen we ook graag met jou in FEEM Magazine.

Leestijd: 3 minuten

Het belang van masculiene en feminiene energie

In elk detail, in elk moment zit energie. En die energie bestaat altijd uit masculiene energie en feminiene energie.

In het dagelijks leven sta je daar in principe niet zo bij stil. Je doet gewoon. Maar wat gebeurt er als we daar eens wél bij stil staan? Wat gebeurt er wanneer we eens inzoomen in die energie en het uit elkaar halen.

~ Wat is dan het verschil tussen masculiene energie en feminiene energie?
~ Waarom is dat onderscheid van belang?
~ Waar merk je aan of je teveel in je masculiene energie zit of doorschiet in je feminiene energie en wat maakt dat uit?

Genoeg vragen!

foto masculiene energie: door Mare Kuliasz via Canva
foto masculiene energie: door Mare Kuliasz via Canva

In gesprek met expert Veronique Kilian

Voor al onze vragen zochten we contact met expert Veronique Kilian. Veronique is transformatiecoach helpt teams om met plezier en flow te werken. Daarbij maakt ze gebruik van taoïstische vitaliteitskunde. Dit gaat om de 5 pijlers die een team weer sterk maken: standvastig leiderschap, het collectieve gemeenschapsgevoel, het helder krijgen van de spelregels, kwetsbaarheid te mogen tonen en als team weer gaan groeien.

Vanuit haar kennis en ervaring met taoïstische vitaliteitskunde heeft ze veel te vertellen over de masculiene en feminiene energie.

Kracht van pure intenties

Alles wat je wilt creëren start met intentie. In deze ene zin zit al een duidelijk verschil tussen masculiene energie en feminiene energie. Iets willen bereiken, doelen stellen: daar zit veel masculiene energie in. De intentie waarmee je dat doet, gaat over de feminiene energie. De intentie die in je handelingen zit, bepaalt voor een groot deel het gevolg ervan.

Dit laat ook al meteen zien dat het een niet zonder het ander kan. Intentie zonder actie is niets dan een droombeeld. Actie zonder intentie is ook onmogelijk: je doet altijd iets met een reden. Al is het traplopen: je wilt van boven naar beneden. Of andersom.

We beginnen deze boeiende serie interviews met een gesprek over de kracht van pure intenties.

~ Wat is het verschil tussen een intentie stellen en een doel stellen?
~ Wat betekent nu eigenlijk: ‘het resultaat loslaten’ en hoe doe je dat?
~ Wat gebeurt er als je doorschiet in je masculiene of feminiene energie?
~ Hoe kom je erachter of iets werkelijk jouw intentie is of eigenlijk opgelegd door een ander?
~ Hoe merk je het verschil tussen een bezielde intentie en een intentie vanuit je hoofd, zodat je daar scherp op kunt zijn?
~ Wanneer blijf je doorzetten om iets te bereiken en wanneer weet je dat het tijd is om rustiger aan te doen omdat je in de overdrive zit?

Masculiene energie en feminiene energie in geld

Als we het dan hebben over intenties en doelen: zonder klanten geen omzet. Zonder omzet geen bedrijf.

Ook geld is energie.

Maar wat wordt daar nu eigenlijk mee bedoeld?
En wat zit daar dan in qua masculiene energie en feminiene energie?

In de basis is het heel duidelijk: de masculiene energie is een gevende energie. Feminiene energie is een ontvangende energie. Als de energie aan een van deze twee kanten dus niet stroomt, stokt alles. Als je een blokkade hebt aan de gevende kant, gaat ontvangen ook niet, want het is circulair. En vice versa.

In dit gesprek met Veronique gaan we hier nog dieper op in. Het gaat onder andere over:

~ Krachtige oefeningen om je geldblokkades te achterhalen en te doorbreken
~ Het belang van geld kunnen ontvangen en hoe je weet of daar een blokkade zit.
~ Hoe belangrijk is overvloedsdenken en wat is dat eigenlijk?
~ Hoe integreer je meer overvloed in je leven?
~ ‘Geld hoeft je mogelijkheden niet te beperken.’ Wat bedoelt Veronique daarmee?

 

Voorkom dat je doorschiet in masculiene energie om te overtuigen

Om voldoende geld in omloop te hebben in je bedrijf, is omzet nodig. It’s as simple as that. Hiervoor is het dus nodig om mensen in beweging te krijgen. Daar is overtuigingskracht voor nodig. Veronique: “Overtuigingskracht gaat niet alleen over de mentale boodschap maar ook over de energetische boodschap.”

In deze video gaan we dieper in over de inzet van masculiene energie en feminiene energie om andere mensen te motiveren. Het gaat over:

~ Wanneer heeft iemand overtuigingskracht?
~ Wanneer slaat dit door in manipulatie en hoe kun je dat voorkomen (of herkennen)?
~ Hoe weet je of iemand klaar is om overtuigd te worden?
~ Teveel masculiene energie kan resulteren in pushen. Hoe breng je er meer de feminiene energie erin?
~ Wat is een authentieke dialoog en hoe zet je deze in om mensen mee te krijgen?

 

Ben jij ook bewust van je energie en pas je dit toe in je bedrijfsvoering. Oftwel: houd je ervan om te ondernemen van binnen naar buiten? Je bent niet de enige! Bij de FEEM Community komen we wekelijks bij elkaar voor support, inspiratie en herkenning. Je bent welkom! Hier vind je meer informatie over de FEEM Community.

Meer verdiepende artikelen

Verhalen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in