Kennisartikel

Ben je eigenlijk wel in verbinding met de ander? Zo kom je erachter én versterk je het.

Wanneer heb je de verbinding met iemand? Voor mij voelt dat als: je hebt een klik. Je merkt dat er over en weer informatie wordt uitgewisseld. Het is geen eenrichtingsverkeer. Dit is waar je op kunt letten én hoe je het ter plekke versterkt.

Leestijd: 2 minuten

Let eens op de non-verbale communicatie:

  1. Als je een klik hebt, gaat de ander je automatisch spiegelen in bewegingen. Dat gebeurt heel subtiel als jij aan het praten bent. Dit is iets wat ook bij jou ten opzichte van de ander gebeurt en waar je niet bij na hoeft te denken. Ga er maar eens op letten.
  2. Als de ander het niet met jou eens is, gaat de non-verbale reactie vaak in tegengestelde richting van jou. Dus zit jij naar voren dan gaat de ander op dat moment naar achteren zitten.
  3. Bovenstaande punten gebeuren ook met de toon van iemand. Heb je een klik? Dan zit je vaak op dezelfde toon. Bijvoorbeeld als je allebei heel enthousiast bent, gaat je toon iets hoger. Dan ga je met elkaar mee. Ben je het niet eens? Dan kan je in ene heel laag gaan praten ten opzichte van de ander.
Foto verbinding met de ander: door Julia Larson via Canva
Foto verbinding met de ander: door Julia Larson via Canva

Je hebt een veilig gevoel nodig om je open te stellen

De verschillen zijn vaak heel subtiel merkbaar en af en toe ook overduidelijk. Je kan dit ook gebruiken om de ander gerust te stellen door juist subtiel lichaamstaal te spiegelen. Dit heeft niks met manipuleren te maken, maar alles met de ander een veilig gevoel geven. Je hebt namelijk een veilig gevoel nodig om je open te stellen voor de klik met een ander.

Een 3 tal tips om het gevoel van veiligheid en vertrouwen te bevorderen:

  1. Zorg dat jij je meteen openstelt. Geef persoonlijke informatie, want dan zal de ander zich ook sneller openstellen. Dat hoeven geen heftige privézaken te zijn. Het gaat om subtiel een mening geven, of praten over iets waardoor je een beetje van jezelf prijs geeft: Wat een leuk restaurant, laatst was ik daar en daar en toen miste ik dit en dat. Je geeft hier een mening en vertelt over je emotie. Dat je nu blij bent en vorige keer teleurgesteld. Zorg dat het aansluit bij het onderwerp of de situatie en ontwijk liever de heftige politieke discussies. Tenzij jij daar graag op selecteert.
  2. Als jij ontspannen oogt zal de ander zich ook sneller ontspannen. Let dus op je lichaamstaal, ga relaxed zitten en praat met de ander alsof het een vriend of vriendin is. Ga je niet zakelijker / professioneler of afstandelijker voordoen, omdat je denkt dat het zo moet. Wees gewoon jezelf en ontspan. Dan ontspant de ander ook.
  3. De ander ziet jou als de expert dus zorg dat je het overzicht houdt. Geef af en toe een samenvatting om te laten zien dat je het begrijpt en dat jullie op dezelfde lijn zitten. Let op de lichaamstaal en schaaf bij waar je merkt dat de ander het niet helemaal eens is met jouw samenvatting.

Kortom wees gewoon jezelf!

Je hebt de klik of niet. Beide is oké. Het is informatie om iets mee te doen.

Anne Niemeijer
Anne Niemeijerhttp://feemonline.nl/anne-niemeijer/
Anne is Spiritueel Business mentor en gelooft in sales vanuit verbinding. Met haar 21 jaar saleservaring helpt zij jou met het vieze woord sales. Met haar traject “de Verdieping” inspireert ze ondernemers om dichtbij zichzelf te blijven zodat ze de grootse versie van zichzelf toelaten.

FEEM Magazine

In FEEM Magazine vind je persoonlijke verhalen, visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, intuïtie en innerlijk leiderschap. We hopen dat de artikelen je inspireren tijdens het leiden van je eigen, echte leven zodat je blijft werken en leven op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

Heb je behoefte aan meer support, inspiratie en begeleiding bij het ondernemen op een ontspannen manier. Zonder twijfel, onzekerheid en stress? Kijk dan eens bij de FEEM Community.

Meer van deze schrijver

Andere Artikelen

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over ondernemen van binnen naar buiten. Door jouw reactie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in