Leren loslaten in plaats van duwen en trekken
Waarom duwen en trekken we aan de dingen die we zo graag willen? Waarom hebben we niet het geduld en het vertrouwen om het naar ons toe te laten komen? De grootste boosdoeners hierin zijn jouw patronen die je als kleintje al ontwikkeld hebt. Dat weet jij uiteraard en je hebt vast al heel wat patronen doorbroken. En je weet ook: uiteindelijk kom je uit bij een bepaalde angst. Welke angst ligt er onder het blijven duwen en trekken aan de dingen dien we zo graag willen? Meestal de angst voor verlies.
Niet durven loslaten vanuit angst
Doelen bereiken gaat over je verlangen iets neer te willen zetten, je dromen waar te maken, doen wat je zo graag wilt, daar je succes in behalen. De drive om je doelen te bereiken wordt onbewust gestuurd door een verlangen te voelen dat je ertoe doet, van invloed bent, goed genoeg bent.
Waar ligt jouw kindpijn?
Wanneer je oud zeer juist daar nog ligt, zal de noodzaak om je doelen te bereiken steeds maar groter worden, belangrijker zijn. Gestuurd weer door angst om het niet te bereiken, niet goed genoeg te zijn. Zo kan zonder dat je het zelf bewust in de gaten hebt en ondanks al je innerlijk werk dat je al gedaan hebt, het bereiken van je doelen het in standhouden van je angst zijn.
De angst om niet genoeg te zijn
Zou dat niet zomaar de reden kunnen zijn dat het niet lukt, niet stroomt of je in ieder geval zoveel moeite kost? De angst niet goed genoeg te zijn, de angst te falen maakt dat je je doelen niet alleen niet kunt loslaten maar dat je er ook krampachtig aan vasthoudt, voor vecht. En waarschijnlijk omdat je al aardig ver bent, duurt het vaak wat langer om dit door te krijgen. Leren loslaten is ook voor mensen die al langer bezig zijn met hun bewustzijnspad.
→ Cadeautje van auteur Nadine: Waarom doe jij wat je doet? Download hier de krachtige ‘ken jezelf’ oefening. Dit helpt op lastige momenten.
Waarom leren loslaten de sleutel is
Het is even een mindchange; doelen bereiken door ze los te laten. Leren loslaten betekent overgave en dat kan alleen vanuit vertrouwen, de diepere zekerheid in jezelf dat je bereikt wat voor jou de bedoeling is. Ik was zelf al aardig op weg met opschonen van oud zeer en doorbreken van patronen, wist dat ik richting overgave wilde, maar toch kwam deze pas veel later helder binnen. Alles kent zijn eigen tempo en tijd, voor iedereen.
Vertrouwen en overgave is natuurlijk precies het tegenovergestelde van angst voor verlies. Met leren loslaten komt er ruimte, ademruimte. Ruimte om te bewegen, te groeien. Er ontstaat ruimte om te observeren, te voelen én om dichterbij jezelf te komen. En laat jij nu het belangrijkste zijn dat er nodig is om een leven te manifesteren dat klopt, vanuit vertrouwen loslaten geeft ruimte voor overvloed.
Zo laat je los wat je graag wilt
Weet hoe je angsten zijn ontstaan
Om los te laten wat je zo graag wilt is dus vertrouwen nodig en dus het loslaten van je angsten die je hierin in de weg zitten. Daarvoor is het nodig dat je weet hoe je angsten ontstaan zijn. Dat begint al bij jouw conceptie, zwangerschap en geboorte. Was je gewenst of niet? Was de zwangerschap veilig, zowel emotioneel als fysiek? Was je geboorte traumatisch? Dit zijn allemaal aspecten waardoor angst kan ontstaan.
Wat neem je over van je ouders?
En wat herken jij in je eigen ervaringen? Zijn jouw angsten ontstaan omdat een van je ouders angstig was, of allebei? Je neemt het over als kind, je leert op die manier angstig tegen de wereld aan te kijken. Alle ervaringen die je opdoet in jouw gezin, gericht op afwijzing, controle, manipulatie, dominantie, verantwoordelijk moeten zijn voor iets wat niet van jou is, geweld of agressie, niet gezien of gehoord worden en jezelf niet kunnen zijn leiden allemaal tot een diepe innerlijke angst, voor ieder op een eigen manier.
Zo ontstaat jouw overlevingsstrategie
Op basis van deze ervaringen kies je een overlevingsstrategie en ontwikkel je patronen van vechten, doorgaan, tot pleasen, niet voelen en er altijd maar zijn, die jij inmiddels wel herkend hebt in het hier en nu. Het helen van al deze ervaringen en het doorbreken van deze patronen draagt bij aan het loslaten van je angsten. Ik denk niet dat we daar ooit klaar mee zijn. Wel dat er hierdoor zelfliefde ontstaat., waardoor je steeds minder getriggerd wordt ook. Daardoor kun je (weer) ontvankelijk zijn voor wat er op je af zal komen en wat je te wachten staat. Leren loslaten levert je veel op!
Vanuit liefde voor jezelf bereik je veel meer dan vanuit angst.
Leren loslaten: doen door niet te doen
Oké, maar hoe doe je dat: leren loslaten voor gevorderden. Zolang je nog in het krampachtig vasthouden zit, vanuit angst voor verlies, soms ook angst voor tekort, dan stroomt het niet.
→ Een voorbeeld: Toen ik in deze fase zat, raakte ik van slag bij tegenslagen, wanneer iets niet ging zoals ik wilde (iets met controle). Ik leek gefocussed, maar was gestressed. Ik leek actief maar ik was bang, altijd bezig, druk, dingen naar me toe proberen te trekken en dan word je uiteindelijk moe, heel moe. Ik wilde dit anders, ik wilde niet op deze manier leven, mijn bedrijf voeren, dus ik besloot los te gaan laten, overgave aan wat er was. Doen door niet te doen.
Maar hoe ziet dat eruit, doen door niet te doen?
Volgens mij kom je dan uit op zijn. Je hart volgen. Voelen wat je te doen hebt. Diep naar binnen gaan en steeds weer terug naar je zielsmissie, wat wil je nu écht. Dat kan op vele manieren.
→ Voorbeeld: ik ging van meditatiekussen, naar inspirerende gesprekken met fijne vriendinnen en soms kwam het ineens binnen terwijl ik onder de douche stond, buiten wandelde in de natuur. En wat het belangrijkste was om los te laten was de koppeling van succes aan mijn eigenwaarde. Toen ik dat door had, lag de wereld weer opnieuw aan mijn voeten, op een zachte, uitnodigende en sprankelende manier. Ik kon hem gaan betreden vanuit eigen leiderschap.
Niets doen, wat dan?
Helemaal niks doen levert uiteraard niks op. Jezelf niet laten zien of horen, daar bereik je je doelen niet mee. Maar hard werken werkt averechts.
Wat dan wel?
Leren loslaten gaat uiteraard ook over het bewandel je eigen pad. Kies voor liefde. Voel dat je sterk genoeg bent om aan te kunnen wat erop je afkomt, je wellicht tegenzit op weg naar je succes. Besef dat het allemaal nodig is voor wat jij te doen hebt. Verwonder je over wat je tegenkomt. Voel de magie van de synchroniciteit. De ruimte die je creëert door los te laten, geeft je de mogelijkheden om tekens te zien, signalen op te vangen die je nodig hebt om je doelen en succes te bereiken. Ze komen vaak uit een onverwachte hoek.
Het gaat om de manier waarop je iets doet.
Doen door niet te doen gaat dus eerder over de manier waarop je iets doet. Niet pushen, maar laten ontstaan vanuit je hart, manifesteren vanuit vertrouwen en vervolgens loslaten, afwachten en ondertussen verder gaan met wat je voelt dat je te doen hebt. Het zaadje is geplant. Niet hollen, durven stilstaan. En beseffen dat je van invloed bent, dan overal waar jij gaat, je iets achterlaat dat van belang is voor ieder die het kan en wil zien.
Soms krijg je heel iets anders dan je wilde
Door los te laten heb je ‘geen grip meer op de uitkomst’. En is dat niet juist de bedoeling? Ontstaat dan niet juist wat precies nodig is, het beste was? Soms gebeurt er iets waarvan je vaak achteraf denkt ‘dit had ik nooit zelf bedacht, of gewild, maar het is het beste wat me kon gebeuren’. Als je maar grip blijft houden, blijft sturen en controleren, dan krijgt het onverwachte niet de ruimte. En het zijn vaak de onverwachte dingen die ons zo blij maken, die zorgen voor een flow, een juiste duwtje in de goede richting, voor vervulling. En dan ben je ergens ook uitgekomen bij geluk. En liefde.
Hoe ver ben jij in het proces van leren loslaten? Deel het met ons in de comments! Zo inspireren we elkaar.