Persoonlijk verhaal van een verschilmaker

“Zo makkelijk kan het niet zijn”, denk ik terwijl ik naar de kaartjes voor mijn neus staar. “Zo eenvoudig, simpel en voor de hand liggend kan het niet zijn. Ik maak vást een fout.” Voor mij ligt mijn missie, uitgestippeld door mijn talenten. En het voelt zo vertrouwd, dat het haast niet waar kan zijn. Dit is mijn zoektocht naar mijn talenten.

Leestijd: 6 minuten

Het is november 2023 en we spelen met enkele leden van de FEEM Community onder begeleiding van een coach ‘Het Talentenspel’ van Willem Glaudemans. Het is een spel waarmee je, surprise surprise, je talenten ontdekt. En tevens je levensmissie. Want je heb je talenten niet voor niks gekregen. Die helpen je om je levensmissie te volgen.

Twee dagen lang duiken we de diepte in. We gaan op zoek naar antwoorden op vragen als: ‘Wat wil ik met mijn leven? Wat is mijn levensmissie? Hoe zet ik mijn talenten het beste in? Wat kan ik betekenen voor mezelf en voor een ander? En, heb ik wel de juiste baan?’

Het zijn vragen die me triggeren. Ik ben nog vrij ‘groen’ als het aankomt op innerlijk werk. En dan is het behoorlijk spannend om diep naar binnen te kijken. Om te zien wat er gebeurt wanneer ik écht naar mezelf luister. Ik merk dat ik het zelfs beangstigend vind om simpelweg stil te zijn.

En dus grijp ik snel naar de stapel kaartjes die voor me op tafel liggen. Op de kaartjes staan archetypes* beschreven. De jager, de weefster, de schrijver, de magiër, de sloper en de kluizenaar. Maar ook de hogepriesteres, de minnares en het kruidenvrouwtje. “Kies wat bij je past,” legt de begeleidster van het spel Jacqueline Tamminga uit. “Maak vier stapeltjes: een stapeltje met ‘JA’, een stapeltje met ‘NEE’, een stapeltje met ‘MISSCHIEN’ en een stapeltje met ‘ALLERGIE’. Denk er niet te veel bij na en doe wat in je opkomt.”

====================================================
*Wat is een archetype?
Archetypen zijn collectieve oerbeelden die zich in het onbewuste van de mens bevinden. Die beelden zitten diep in ons als mens verankerd en worden overal op aarde min of meer hetzelfde gezien ongeacht het tijdperk, de achtergrond of de cultuur waarin je leeft. Naast het collectieve aspect is er ook het persoonlijke aspect, dat wil zeggen hoe beelden naar boven komen in ieder mens persoonlijk. In het Talentenspel werk je met die persoonlijke beelden van het archetype. Archetypes komen voor in onze verhalen, sages, mythes en legendes. Een duidelijk voorbeeld van een archetype is de Held. Het Talentenspel maakt gebruik van 84 archetypen. Veel van deze archetypen roepen direct een beeld bij je op.
=====================================================

foto talenten: door Devonyu via Canva
foto talenten: door Devonyu via Canva

Allergie of verborgen talenten?

Ik bekijk het kaartje ‘filosoof’ en voel direct een ja. ‘Sloper’? Oeh nee, allergie! Bij een van de deelneemsters neemt het allergie-stapeltje al snel de vorm van een stapel nakijkwerk van een docent tijdens de tentamenweek aan: groot, hoog, veel en haast onoverzichtelijk. “Interessant!” benadrukt Jacqueline. “Want, wat je irriteert of in je allergie-zone zit, zou wel eens een verstopt of verkapt talent kunnen zijn. Waarom heb je zo’n hekel aan dit talent? Is dat omdat je het écht niks vindt. Of is het misschien een talent dat je tot nu toe niet geleefd hebt? Omdat het er vroeger bijvoorbeeld niet mocht zijn? Of durf je het misschien niet aan te kijken?” Food for thought.

=====================================================
Tip: Wil jij ontdekken welke talenten bij jou passen? In ‘het boek van de levensmissie’ van Willem Glaudemans vind je een lijstje met alle archetypen die hij in het Talentenspel gebruikt.
=====================================================

Kiezen voor het bekende

In behoorlijk tempo werk ik mezelf door de stapel kaartjes heen. Ik ben eruit! Voor me liggen 12 talenten die uitstekend bij me passen, maar die me ook érg bekend voorkomen. Het voelt haast alsof ik de makkelijk weg gekozen heb. Dit wist ik toch al lang? Wat zegt dit over mij? Durf ik geen andere kaartjes te pakken? Kies ik voor datgene wat ik altijd al kies? Of zijn dit gewoonweg mijn talenten die blijkbaar als een paal boven water staan?

Het blijkt het tweede. Want, zo legt Jacqueline uit: “De maatschappij zegt ons dat je hard moet werken in je leven. Dat zaken moeite kosten. Dat je veel werk moet verzetten om iets te bereiken. Daardoor vergeten we dat dingen een stuk soepeler en moeitelozer gaan, wanneer we werken en handelen in lijn met onze ziel. En vervolgens onze talenten inzetten om (geïnspireerd door onze ziel) onze levensmissie te vervullen.” Of zoals Yvonne van FEEM altijd zegt: wanneer je handelt vanuit geïnspireerde actie.

Ga in gesprek met jouw talenten

Wanneer jij weet welke 12 talenten jij bezit, dan kun je hier eens nadrukkelijker naar kijken. Krijgt elk talent voldoende aandacht? Staat jouw talent op de juiste plek in jouw leven? Hoe werkt jouw talent samen met andere talenten? Staat er iets of iemand in de weg van jouw talent? Je kunt dit ontdekken door met je talent in gesprek te gaan. Sluit je ogen en visualiseer jouw leven, jouw koninkrijk. Dat is de plek waar jij als koning of koningin regeert over jouw land. Het is de plek waar jouw talenten huizen.

=====================================================
Wil jij in gesprek met jouw talenten? Zoek dan een rustig plekje op, sluit je ogen en nodig jouw talenten één voor één uit. Visualiseer hoe jouw talent eruitziet. Dit kan een persoon, maar ook een ding of vorm zijn. Stel je talent vervolgens de drie koningsvragen:

    • Wat is jouw functie/rol in mijn koninkrijk?
    • Wat heb je nodig om die rol te vervullen?
    • Wat is je relatie tot mij als koningin? Wat is onze band?

Misschien heeft je talent zelfs nog een boodschap of tip voor je. Noteer na je visualisatie wat je ervaren hebt.

Tip: Deze visualisatie van Willem Glaudemans helpt je bij jouw gesprek met je talenten en hun rol in jouw koninkrijk.
=====================================================

Van tandloos tot knuffelbaar

Ik besluit om in gesprek te gaan met mijn ‘kluizenaarstalent’. Bij het kaartje met dit archetype voelde ik namelijk direct een ‘ja’. Maar ik voel ook bepaalde weerstand. Wie is die kluizenaar? En waarom is het een talént?. Ik sluit mijn ogen en nodig mijn kluizenaar uit. “Hoe ziet jouw talent eruit?” vraagt onze spelbegeleider Jacqueline. Ik verwacht een oude, tandloze man te zien. Maar tot mijn verbazing zie ik een grote, zachte en pluizige bol voor me. Een wit, knuffelbaar ding. Het is behaaglijk en ik wil het vasthouden. Ik realiseer me ineens dat ik mijn kluizenaarstalent altijd verkeerd heb gezien. Ik heb het letterlijk weggestopt. Het ‘talent’ voelde vreemd. Misschien zelfs asociaal. ‘Hoezó ben ik graag alleen?’ ‘Hoezó verkeer ik het liefst in mijn eigen gezelschap?’ ‘Hoezó zoek ik liever de drukte niet op?’. Maar in deze, zachte en knuffelige vorm, voelt het als een cocon. Als thuiskomen. Als een plek om op te laden. Ik realiseer me dat ik mijn kluizenaarstalent niet de aandacht en het podium heb gegeven dat het verdient. En dus besluit ik op dat moment om mijn kluizenaar letterlijk en figuurlijk meer te omarmen. Door een fijn kantoor voor mezelf in te richten van waaruit ik kan werken bijvoorbeeld. Waar het lekker ruikt, waar het warm en gemoedelijk is en waar fijne muziek klinkt. Kortom: alles wat ik kan doen om het mezelf zo comfortabel mogelijk te maken. Dankzij deze praktische acties, krijgt mijn talent de ruimte die het verdient.

Een stapje terugdoen

Er zijn ook talenten die wat meer naar de achtergrond mogen treden. Zo is mijn talent ‘moeder’ zó overduidelijk en overweldigend aanwezig, dat ze de ruimte opeist van de andere talenten. Misschien is het bij jou ook zo dat één talent alle aandacht opeist. Of dat een talent meer ruimte krijgt dan de rest, waar door je jouw andere talenten tekort doet. Door je hier bewust van te zijn, kun je jouw talenten weer in balans brengen. Ze geven wat ze nodig hebben. Niet door het ene talent (zoals mijn moederschap) in te perken, maar door de andere talenten (bijvoorbeeld mijn schrijftalent) meer ruimte te bieden. De moeder moet dan vanzelf een stapje terugdoen.

Bewust van jouw pad

De bewustwording van je talenten, de ruimte die jij ze biedt, de aandacht die jij ze geeft en de wijze waarop zij zich onderling verhouden, geeft je enorm veel inzichten. Zelf de regie nemen, vanuit bezieling. Want je kunt als koning/koningin past écht goed regeren over jouw rijk als je in contact staat met je ziel. En vanuit daar je talenten inzet om je levensmissie te vervullen. Inzicht hierin geeft je houvast. Een leidraad. Jouw talenten ondersteunen je in jouw missie. In wat jij hier op aarde te doen hebt. Je hebt je talenten niet voor niks gekregen.

Ik kijk nog eens naar het spelbord met daarop mijn talenten. Het is zo klaar als een klontje. Ik weet nu dat het niet ‘fout’ is en dat ik niet ‘voor de makkelijkste weg kies’. Ik zie dat ik MIJN weg kies. Dat mijn talenten me al een tijdje iets willen vertellen, maar dat ik zó druk was met mijn ‘koninkrijk’ dat ik vergat om naar mijn ziel te luisteren. Om de boel eens goed te bestuderen. Om te zien wat recht voor mijn neus lag. Het is tijd om mijn talenten tot bloei te laten komen, samen te laten werken en vanuit geïnspireerde actie in te zetten voor mijn missie. En dit artikel? Dat is mijn eerste stap op weg naar die missie. 😊

Maartje Bertens
Maartje Bertens
Maartje is freelance journalist en communicatiestrateeg. Ze schrijft over dertigersdilemma's en veertigerskwesties. Daarnaast mijmert ze wekelijks in haar column 'Maartje Mijmert' en leert ze ondernemers hoe ze eenvoudiger, effectiever en met meer plezier kunnen communiceren. Voor FEEM deelt ze haar eerste stappen binnen de wereld van 'het innerlijk werk'.

Verschilmakers Vertellen

In de rubriek 'Verschilmakers Vertellen' vind je persoonlijke verhalen, visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, intuitïtie en leiderschap. We hopen dat de artikelen je inspireren tijdens het leiden van je eigen, echte leven zodat je blijft werken en leven op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

 

Meer van deze Verschilmaker

Artikelen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in