Als ondernemer lijkt het bijna normaal om dagelijks online zichtbaar te zijn. Regelmatig staan de business coaches te roepen over hoe je dat ‘moet’ doen en dat het consistent en constant moet zijn. Maar wat als je als ondernemer een burn-out krijgt? Ga je dat dan ook zo maar delen?
Jaren geleden heb ik samen met een paar krachtige dames een evenement georganiseerd onder de naam Kracht & Kwetsbaarheid. De voornaamste reden was dat we ergens de overtuiging hadden meegekregen dat je alleen ‘oké’ bent wanneer je jouw kracht deelt. Gevoelens, emoties en onzekerheden waren zwak en niet iets om te delen.
Ondertussen wisten we hoeveel waarde het toevoegt, wanneer je dit juist wel ging delen met anderen. In verschillende workshops en trainingen wilden we dit aan iedereen meegeven. Later kwam het boek uit van Brené Brown; zij bevestigde onze visie met een jarenlang wetenschappelijk onderbouwd onderzoek. Inmiddels is het gemeen goed geworden.
Als het om online zichtbaarheid gaat, ontstaat er gêne
In besloten sferen vinden we het vaak prima om onze kwetsbaarheden te laten zien en te bespreken. Tenminste in de sferen en in de contacten met mensen die ik tegenkom, is deze verandering duidelijk zichtbaar en voelbaar. En zeker bij de Verschilmakers hier bij FEEM is dit wekelijks te ervaren. Echter als het om online zichtbaarheid gaan, ontstaat er gêne of misschien zelfs wel angst.
Hoewel mijn burn-out al een tijd geleden is, geloof ik oprecht dat het delen van mijn ervaringen helend is voor anderen die er nu doorheen gaan. Net als de vele ondernemers die een burn-out hebben gehad en daar steeds vaker over durven te vertellen (zoals in mijn Meer dan Mama Podcast). En toch voel ook ik nog steeds gêne om mijn verhaal in een video te delen. Dat voelt zo kwetsbaar dat het weer eng is.
Waarom wil ik zichtbaar zijn? Wat geloof ik over zichtbaarheid?
Vandaag deden we bij de wekelijkse FEEM Circles een oefening die ik hier graag met je deel. Misschien ervaar jij dezelfde angst als het gaat om zichtbaarheid , in welke vorm dit dan ook voor jou geldt.
Kies een rustig moment om even de tijd voor jezelf te nemen en zonder filter alle gedachtes op te schrijven die opkomen, goed of fout, dus zonder jezelf te beperken in wat je mag denken, bij de volgende vragen:
- Waarom wil ik zichtbaar zijn?
- Wat geloof ik over zichtbaarheid?
- Waarom kan ik niet zichtbaar zijn?
- Waarom ben ik bang om zichtbaar te zijn?
- Mensen die zichtbaar zijn, zijn……….
Wanneer je alle antwoorden hebt opgeschreven, ontdek dan eens de ‘rode draad’. Welke overtuiging kom je eigenlijk vrijwel overal tegen? Misschien is het er meer dan één. Waarschijnlijk kom je dan twee soorten tegen; overtuigingen die je ondersteunen en overtuigingen die je tegenhouden.
Ik ontdekte vandaag dat ‘ik wil het goed doen’, oftewel zoals de business coaches roepen hoe het moet, me nog steeds dwars zit. Vandaag werd ik er even aan herinnerd dat de echte experts eigenlijk niets zeker weten, dus het nooit echt ‘goed’ doen. Die onzekerheid en de constante vraag ‘is dat zo?’ maken experts juist experts. Dus… ik ga de uitdaging aan om mijn kwetsbaarheid wat meer te delen. Wat ga jij doen?