Leestijd: < 1 minuut

Blog van een van onze leden

Kleur als recept voor meer zelfvertrouwen

Als jonger zusje, groeide ik op in een dorpje in de Betuwe, in een Reformatorisch gezin. In de volksmond ook wel de zwarte-kousen-kerk genoemd. Hierdoor werden een aantal zaken, zoals onderwijs, leefstijl, en vrijetijdsbesteding ‘automatisch’ voor mij bepaald. Vanaf mijn 17e heb ik altijd in de detailhandel gewerkt omdat ik niet wist dat er nog andere vervolgopleidingen waren dan in de zorg of als secretaresse.

Leestijd: 3 minutenDoordat ik in de detailhandel met zoveel verschillende en kleurrijke mensen in contact kwam, werd ik me ervan bewust dat mijn leefstijl niet meer bij mij paste. Ik maakte mij los van het strenge geloof. De eerste stap op weg naar kiezen voor mijzelf. Al wist ik dat toen nog niet, toen was ik vooral heel onzeker.

Als onzekerheid je in de weg zit

Als je last hebt van weinig zelfvertrouwen, twijfel je steeds of je de dingen wel goed doet, of je wel goed overkomt bij anderen en of je wel aan alle verwachtingen voldoet. De lat voor jezelf ligt dan continu zo hoog dat je die nooit haalt. Door te veel onzekerheid kun je zoveel stress ervaren dat je er overspannen van raakt. Ook kun je in een sociaal isolement komen omdat je het moeilijk vindt om contacten of relaties aan te gaan.

Waaraan herken je onzekerheid

Een laag zelfvertrouwen herken je aan piekeren (als hier een kampioenschap voor zou zijn, had ik zeker gewonnen!), jezelf niet prettig voelen in gezelschap, gespannen zijn of niets durven zeggen (geloof het of niet, ik was echt mega verlegen). Dan vind je het moeilijk om een houding te vinden, kun je gaan blozen of transpireren of ga je misschien wel hakkelen of stotteren. Gebrek aan zelfvertrouwen heeft altijd te maken met hoe jij over jezelf en over anderen denkt.

Gebrek aan zelfvertrouwen kan grote gevolgen hebben zoals angst, eenzaamheid, werk-, of relatieproblemen.

Kun je zelfvertrouwen vergroten?

Ja! Het goede nieuws is dat je je zelfvertrouwen kunt vergroten. Dat vereist wel wat werk, want het vraagt veranderingen in het beeld dat jij van jezelf hebt en wat je over jezelf gelooft. Dit proces van transformatie kun je versnellen door de kracht van kleur te gebruiken ter ondersteuning. Geel is de kleur van zelfvertrouwen. Misschien trek je nu je neus op, of griezel je er zelfs van. Ook dat herken ik. Jarenlang vond ik geel een afschuwelijke kleur om te dragen, totdat ik onderstaande stappen volgde. Mijn zelfvertrouwen groeide en ik vond geel ineens een geweldige kleur. Sterker nog, wanneer ik geel draag, voel ik mij 5 centimeter groter.

Kleed jezelf goed

Wanneer jij jezelf bewust goed kleedt en weet dat je er goed uitziet, zal je je beter voelen over jezelf. Als je je op je mooist voelt, voel je je zekerder en straal je meer zelfvertrouwen uit. Het heeft ook effect op hoe je met anderen omgaat. Je lichaamshouding en expressie worden anders en de ander zal daardoor ook positiever op jou reageren. Wanneer je geel toevoegt aan je outfit, spreek je ook nog eens je scherpe geest aan, om ook de ander positief te stemmen.

Breng je talenten in kaart

Op jezelf durven vertrouwen en waarderen wie jij bent begint met weten wat jouw unieke kracht, diepste drijfveren en unieke talenten zijn. Dat geeft inzicht in wat jou zo uniek en bijzonder maakt. Talenten kunnen vakkundige vaardigheden zijn maar ook bestaan uit zachtere competenties zoals samenwerkend, creatief of zorgzaam. Geel ondersteunt je hier, wanneer je jouw warme licht wilt laten schijnen om jouw pad helder te maken.

Focus op wat jij goed kan

Kijk met een positieve bril naar wat jij allemaal goed kunt. En geef niet al je aandacht aan wat jij niet of minder goed kunt. Zorg dat jij het meeste tijd besteedt aan wat jij goed kunt. Train en ontwikkel deze talenten. Sta regelmatig stil bij wat jij hiermee bereikt en betekent en vier je succesjes en successen. Draag geel wanneer je nog meer mensen blij wil maken met jouw kennis van zaken.

Ga uitdagingen aan en waardeer jezelf

Uitdagingen aangaan brengt groei. Als nieuwe dingen lukken dan geeft dat veel plezier en voldoening. Het vergroot ook je zelfvertrouwen. Door geel aan te trekken, krijg je meer duidelijkheid in hoe je dingen met precisie aanpakt. Zeg daarom regelmatig ja tegen gedoseerde uitdagingen. Maak ze niet te groot, anders ga je ze niet met plezier aan.

Waarin kun jij altijd op jezelf vertrouwen?

Met dank aan de oprichters van Persoonlijke Kracht om met hen toestemming delen van deze tekst te mogen gebruiken.

Janet Weijmanhttps://feemonline.nl/janet-weijman/
Janet is Persoonlijke Kracht coach en ontwikkelen met kleur als leidraad, dat is waar zij voor staat. Een verrassende aanpak met veel diepgang. Zij neemt je mee op reis en is jouw gids voor richting in kleurrijk ondernemerschap.

je krijgt wat je nodig hebt

Alle artikelen in dit magazine worden geschreven door onze journalisten. Op één rubriek na: ‘Je krijgt wat je nodig hebt’. Hier vind je de blogs van onze Verschilmakers en daar is dit blog ook een voorbeeld van. Geschreven op persoonlijke titel. De onderwerpen zijn heel divers: je krijgt wat je nodig hebt. Laat je verrassen.

Samen maken we het verschil. Er zijn veel verschillende vrouwelijke ondernemers in Nederland die ieder op hun eigen manier een bijdrage leveren aan een mooiere wereld. Door hen de mogelijkheid te geven om hun inspiratie met jou te delen, wordt onze gezamenlijke impact nog groter.

Meer van deze Verschilmaker

Andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here