Boekbespreking

Kleur als recept om te luisteren naar je hart

Leestijd: 3 minuten

Wanneer je een grote kracht hebt, ligt er ook een valkuil op de loer. Want als je constant aan het geven en schenken bent aan anderen, is er dan nog wel ruimte om te doen wat jij graag wilt? De vraag stellen, is hem beantwoorden… en luister je dan naar je hoofd of naar je hart?

Waarom zou je luisteren naar je hoofd of naar je hart?

Waarnemen vanuit je hoofd, vanuit het denken, is betekenis geven aan wat je waarneemt en is gericht op het zoeken naar veiligheid en zekerheid om onnodige risico’s te vermijden. Rationele beslissingen zijn vaak het verstandigst omdat ze beschermen tegen waar jij bang voor bent.

Luisteren naar je hart is voelen wat jij echt graag wilt. Het in contact zijn met wat jou blij maakt en wat je wilt doen of ervaren en hoe jij wilt leven. Zelfs als het spannend is.

Combineer hoofd én hart

Soms willen deze twee raadgevers hetzelfde en ondersteunen ze elkaar. Soms zijn ze het helemaal niet met elkaar eens. Ik heb dat soms ook, dan strijden hoofd en hart allebei om de winst. In dat geval is het tijd om niet te kiezen uit twee verscheurde opties, maar om te zoeken naar een alternatief, een derde of vierde mogelijkheid waarin hoofd én hart zich samen kunnen vinden.

Leren luisteren naar je hart

Luisteren naar mijn hart is iets wat ik echt heb moeten leren. Zelf heb ik er veel baat bij als ik ergens even rustig kan zitten of liggen en mij concentreer op mijn ademhaling. Diep inademen door de neus en uitademen door de mond en dat minstens tien keer. Met mijn hand op mijn buik zodat ik voel hoe deze meebeweegt met de ademhaling.

Observeer 10 minuten

Na die ademhalingen neem je in 10 minuten (zet de tijd, want dit is heel lang) alleen maar waar wat je voelt. Zonder oordeel, zonder daarover na te denken. Observeer: voel ik me warm of koud, kriebelt het ergens, voel ik me uitgerust, moe, heb ik een pijntje of misschien wel honger. Voel ik me rustig, voel ik niets, voel ik me verdrietig of tevreden, zwaar of licht. Als er een gedachte voorbijkomt, neem deze waar en laat deze weer gaan.

Draag olijfgroen

Om vanuit rust te leren luisteren naar je hart, helpt het om olijfgroene kleding te dragen. Hiermee ondersteun je het proces om de verandering vanuit je onderbewuste te verstevigen en versnellen. Na een dag met veel denkwerk, of in het weekend, trek ik graag iets in deze kleur aan. Dan voel ik écht de rust om naar mijn hart te luisteren. Vind je het lastig om olijfgroen te dragen? Zorg er dan voor dat je de kleur in je omgeving hebt. Olijfgroen is namelijk ook helpend wanneer je de verbindende factor wilt zijn tussen mensen. Als je meer vitaliteit en energie wilt in je leven. Wanneer je vanuit je hart je leiderschap wilt ontwikkelen. Of als je wat meer rust nodig hebt om op te laden en te kunnen blijven geven.

Blijf oefenen

Door dit elke dag te oefenen, kun je bij een verzoek, gebeurtenis of keuze heel snel even luisteren naar je gevoel. Dan weet je meteen waar jij behoefte aan hebt en of dit is wat je echt wilt, of dat je dit doet omdat het nu eenmaal moet gebeuren of dat je dit voor een ander doet. Alles is goed, als je maar bewust kiest of beslist én je hoofd en hart hierbij gebruikt.

Wat vertelt jouw hart op dit moment?

Met dank aan de oprichters van Persoonlijke Kracht om met hen toestemming delen van deze tekst te mogen gebruiken.

2 REACTIES

  1. Hoi Janet, interessant dit. Bedoel je hiermee ook dat als je in de categorie Vitale Verbinder valt, de kleur olijfgroen goed voor je werkt. Of geldt dat voor iedereen? Waar zit dat verschil?

    • Hi Yvonne, mooie vraag. Het dragen van de kleur olijfgroen werkt voor iedereen die meer naar haar hart wil (leren) luisteren. Je kunt ook een olijfgroen ‘zijn’, als kleurpersoonlijkheid. Dan is het luisteren naar je hart, samen met nog andere kwaliteiten, jouw unieke talent. Door de kleuren van je DNA te dragen, versterk je daarmee je kwaliteiten, laat je zien wat jouw eigenheid is en sta je letterlijk nog meer in je kracht.
      Wanneer er ineens extra behoefte is aan olijfgroen, hangt dit vaak samen met een verlangen naar meer rust, vitaliteit en energie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?